ΤΟΠΙΚΑ

Ακόμη περιμένουν οριστικά δικαιώματα οι αγρότες

ακόμη-περιμένουν-οριστικά-δικαιώματ-851206

Η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, παρά τις εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για ένα σημαντικό αριθμό αγροτών της Μαγνησίας.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση, αφού ούτε για το ύψος των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν μπορούν να ενημερωθούν ούτε για το πότε θα πληρωθούν.
Η πληθώρα λαθών και διορθώσεων, η έλλειψη καταστάσεων πληρωμής, η απουσία απαντήσεων στις διάφορες ενστάσεις τους, καθιστούν αναξιόπιστο το σύστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Σήμερα οι αγρότες καλούνται να υποβάλουν νέα αίτηση για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους για το έτος 2007 και βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν έχουν λάβει τα οριστικά τους δικαιώματα.
Καθημερινά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, αν και δεν έχει σήμερα την ευθύνη ούτε των πληρωμών ούτε της σχετικής πληροφόρησης των αγροτών, γίνεται αποδέκτης παραπόνων από πλήθος αγροτών που προσφεύγουν σε αυτή για να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να παράσχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στους αγρότες, αφού η μόνη πληροφόρηση που διαθέτει προέρχεται αποκλειστικά από τα συνοπτικά δελτία τύπου που εκδίδει ο Οργανισμός.
Τις επισημάνσεις για τις δυσλειτουργίες του συστήματος επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και μεταφέρει την άποψη ότι οι βασικές αιτίες αυτής της δυσχερούς για τους παραγωγούς κατάστασης πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην ελλιπή στελέχωση του Οργανισμού, όσο και στην απειρία μεγάλου μέρους στελεχών του, η οποία γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής εάν μάλιστα συνδυαστεί με την απεμπλοκή των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης από τις διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών.
Η σταδιακή αποψίλωση αρμοδιοτήτων που ανήκαν κάποτε στις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και μεταφέρθηκαν σε νεοσύστατους Οργανισμούς, κατά κοινή ομολογία όχι μόνο δεν βελτίωσαν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών, σημειώνει.
Ο νομάρχης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να καταβληθεί άμεσα η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες, που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, να εκδοθούν άμεσα τα πορίσματα των υποβληθεισών ενστάσεων και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να αναρτηθούν άμεσα καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων, ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της πλήρους διαφάνειας στο σύστημα πληρωμών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου