ΤΟΠΙΚΑ

Σε αδιέξοδο 6 στις 10 επιχειρήσεις στη Μαγνησία

σε-αδιέξοδο-6-στις-10-επιχειρήσεις-στη-μα-262548

Βαρύς προβλέπεται ο χειμώνας για την τοπική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας για την πορεία των επιχειρήσεων το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2017, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τρύφωνα Πλαστάρα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επόμενου τετραμήνου.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, οι επαγγελματοβιοτέχνες είδαν τις οφειλές τους να αυξάνονται προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ η πλειοψηφία αυτών (72%) είχε περαιτέρω μείωση του τζίρου έως και 20%, λόγω της εφαρμογής των POS, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να είναι βυθισμένοι στην απαισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θεωρείται… δώρον άδωρον, με το 52% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσει, και να ζητεί την επέκτασή του σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η έρευνα διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 311 επιχειρήσεων επί συνόλου 1.500 (ποσοστό 21%). Για την παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Αναφερθείς στα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Πλαστάρας επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι «τα στοιχεία όχι μόνο δεν προμηνύουν επιστροφή σε ανάπτυξη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά αντιθέτως εγείρουν μέγιστη ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και o θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Άρης Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Θανάσης Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος, Δημήτρης Κουτσούκος. Στο συντονισμό της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Βάσω Κυριαζή.

Η έναρξή της έγινε με την ΟΕΒΕΜ να δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο. Ο κ. Πλαστάρας δώρισε στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ένα φορείο. Η αποδοχή της δωρεάς έγινε από τον υπεύθυνο των εθελοντών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Βασίλη Ηλιόπουλο, με μεγάλη ικανοποίηση.

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος (58%) αναφέρουν νέα πτώση τζίρου στην εξεταζόμενη περίοδο, και μάλιστα σε συνέχεια της αντίστοιχης πτωτικής πορείας που κατέγραψαν οι τρεις προηγούμενες μετρήσεις. Λόγω της θερινής περιόδου σημειώθηκε αύξηση τζίρου σε συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες επιχειρήσεων, γι’ αυτό και αύξηση τζίρου αναφέρει ποσοστό 34% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% τον Μάιο.

Ακόμη, έξι στις δέκα επιχειρήσεις απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις στο επόμενο τετράμηνο, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (επτά στις δέκα τον Μάιο του 2017), λόγω της πρόσκαιρης αύξησης τζίρου κατά τους θερινούς μήνες σε συγκεκριμένες κατηγορίες των επιχειρήσεων (εστίαση, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ο.κ.).

Το ποσοστό των οφειλών αγγίζει και ξεπερνά το μισό των επιχειρήσεων του δείγματος (πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν οφειλές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των επιχειρήσεων με οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα Ασφαλιστκά Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

Η έρευνα καταγράφει σαφή επιδείνωση της απαισιοδοξίας, με το 80% του δείγματος των επιχειρήσεων -δηλαδή οκτώ στις δέκα- να απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% τον Μάιο του 2017.

Χαρακτηριστική εξάλλου της συνεχιζόμενης υφεσιακής ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας, είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι επιχειρήσεις του δείγματος στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με το 90% να απαντούν «Όχι», έναντι ποσοστού 93% τον Μάιο.

Η απασχόληση

Τα ποσοστά των προσλήψεων βαίνουν διαρκώς μειούμενα, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν να επιλέγει να συνεχίσει τη λειτουργία με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να προβαίνει σε απολύσεις αλλά και προσλήψεις. Όσον αφορά δε το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, στις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν επιλέγεται κατά κύριο λόγο η μερική απασχόληση.

Παράλληλα, το 52% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έναντι ποσοστού της τάξεως του 31% που απαντά θετικά και οι επιχειρήσεις ζητούν να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η έρευνα καταγράφει ακόμη αρνητική επίδραση στα οικονομικά των επιχειρήσεων με την εφαρμογή των POS, με το 42% των επιχειρήσεων του δείγματος να διαπιστώνει αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου, μόνο το 23% των επαγγελματοβιοτεχνών δήλωσε ότι επηρεάστηκε θετικά, το 35% αυτών ανέφερε ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Οι προτάσεις

Για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, οι επαγγελματοβιοτέχνες προτείνουν ένα πακέτο μέτρων. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα τι πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί το κλίμα, οι επιχειρήσεις του δείγματος προτείνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών και νομικών προσώπων, εξορθολογισμό, προμηθειών των τραπεζών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επαναφορά των 120 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών, σταθερό και μακροχρόνιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και δημιουργία κατάλληλων εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και για αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι η εξαγγελθείσα σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι σημαντική πρωτοβουλία.

Ακόμη, σημειώνουν ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί έστω και την ύστατη στιγμή ο ειδικός ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός και να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου