ΤΟΠΙΚΑ

Σε αδιέξοδο ένας στους τρεις Βολιώτες με τις ρυθμίσεις δανείων

σε-αδιέξοδο-ένας-στους-τρεις-βολιώτες-263600

Επέλεξαν να μην προσφύγουν στο Νόμο Κατσέλη, είτε γιατί δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις είτε γιατί προσπάθησαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εξωδικαστικά και ρύθμισαν τις οφειλές τους με τις Τράπεζες. Δυστυχώς, έξι χρόνια μετά βρίσκονται στην ίδια τραγική θέση με μειωμένους όμως μισθούς ή και άνεργοι και πλέον απειλούνται και με πλειστηριασμούς!

Νέο κύμα «κόκκινων» δανείων αναμένεται να σκάσει το επόμενο διάστημα. Εκατοντάδες Βολιώτες δανειολήπτες, και επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που στη διάρκεια της κρίσης «πάλεψαν» να μην περάσουν στο «κόκκινο» στρατόπεδο έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πλέον είναι απογοητευμένοι, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο και γι ‘αυτό σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη Τραπεζών στο Βόλο, μόνο ένας στους πέντε δανειολήπτες που προσπάθησε να ρυθμίσει τις οφειλές του εξωδικαστικά κατάφερε να ανταποκριθεί στους διακανονισμούς που έγιναν. Ένας στους δύο ζήτησαν επαναρυθμίσεις και ένας στους τρεις δεν τα κατάφεραν!

Οι ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων ξεκίνησαν το 2011. Όμως, ήδη από το 2015 είναι η πρόδηλη η ανάγκη που έχουν οι δανειολήπτες για διαμόρφωση καινούργιων δόσεων. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η οικονομία δεν ανέκαμψε, ενώ και τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μεγάλη δυσκολία για ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης Τράπεζας στο Βόλο, πλέον σήμερα δεν μπορεί να γίνει εύκολα ρύθμιση σε ένα δανειολήπτη που τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρίθηκε. «Υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν προχωρήσει ακόμη και σε εφτά ρυθμίσεις» εξήγησε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγκαστικά μέτρα προς στιγμή δεν έχουν ακόμη ληφθεί για αυτήν την κατηγορία των δανειοληπτών, όμως σήμερα αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον αρκετά ορατό.

Στη εν λόγω Τράπεζα απευθύνονται κάθε μέρα τουλάχιστον δέκα δανειολήπτες και ζητούν, είτε ρυθμίσεις των δανείων τους είτε επαναρυθμίσεις.

«Υπάρχει δυσκολία. Αυτοί που βρίσκονται σε διακανονισμούς είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν στην κανονικότητα. Εάν δεν επανακάμψει η οικονομία, τότε τα πράγματα θα πηγαίνουν ολοένα και χειρότερα. Οι Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν μία μόνιμη λύση, όχι προσωρινή, όμως πρέπει να υπάρχει και συνεργασία» εξήγησε.

Φαύλος κύκλος αποδεικνύονται οι ρυθμίσεις για τα δάνεια. Οι δανειολήπτες είναι ούτως ή άλλως επιβαρυμένοι και με ρυθμίσεις στο δημόσιο, την εφορία.

Στέλεχος άλλης Τράπεζας, επισήμανε ότι όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει τόσο η κρίση θα επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση. Τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών ανταπεξέρχεται στις ρυθμίσεις. Όμως, επισήμανε, ότι όσο η οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει, τόσο αυξάνονται οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Οι Τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να αναδιαμορφώσουν τις δόσεις σύμφωνα με το εισόδημα και άλλα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη. Από κει και πέρα η κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι διαφορετική» επισήμανε.

Πάντως, οι προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή βιώσιμων λύσεων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, καθώς το α’ τρίμηνο του 2017 οι καθαρές ροές διαμορφώθηκαν σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2016, ως αποτέλεσμα του χαμηλού ρυθμού εξυγίανσης (cure rate) των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και του υψηλού ποσοστού υποτροπής των ρυθμισμένων δανείων, τα οποία είχαν ταξινομηθεί στα εξυπηρετούμενα ανοίγματα, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφωνήσει στην αύξηση των επίμαχων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 27% – 61% το 2019 από 15% – 19% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η παράταση της διάρκειας ενός δανείου και το «σπάσιμό» του σε δύο μέρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κατά 61% από τις αρχές του 2016, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στα στεγαστικά δάνεια, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε περίπου 300%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου