ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα και εισφορές 1 εκατ. ευρώ μετά από σαφάρι ελεγκτών του ΙΚΑ

πρόστιμα-και-εισφορές-1-εκατ-ευρώ-μετά-263662

Φύλλο και φτερό νεόδμητες οικοδομές και δημόσια έργα στη Μαγνησία από τους ελεγκτές του πρώην ΙΚΑ- νυν ΕΦΚΑ που έχουν «βγει παγανιά» για ελέγχους. Η διασταύρωση των στοιχείων από τους φακέλους που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Οικοδομικών Έργων και οι οποίοι αφορούν κυρίως σε κατασκευές που γίνονται με οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας ή 48ωρης διάρκειας έχει βγάλει λαβράκια και σημαντική εισφοροδιαφυγή.

Μέσα στο 2016 υπολογίζεται πως συνολικά καταλογίστηκαν πρόστιμα και εισφορές στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα ο καθένας από τους 8 ελεγκτές που πραγματοποιούν ελέγχους για λογαριασμό του φορέα κοινωνικής ασφάλισης βεβαιώνει πρόστιμα και εισφορές από 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Στα μπλοκάκια τους οι ελεγκτές έχουν καταγράψει οικοδομές οι οποίες με βάση τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στο ΙΚΑ και με βάση την οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί έπρεπε να είναι 100 τ.μ. και στην επιτόπια αυτοψία αποκαλύφτηκε πως το ακίνητο ήταν μεζονέτα ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η οικοδομή για το ΙΚΑ θεωρούνταν μη αποπερατωμένη, η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική.

«Με το πρόσχημα της επισκευής ή της προσθήκης έχουν χτιστεί ολόκληρα δώματα και σοφίτες» τόνιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΙΚΑ από την κεντρική Υπηρεσία ελέγχου της Αθήνας, η οποία κάθε μήνα συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για τα πρόστιμα που βεβαιώνονται αλλά και για την εισπραξιμότητα.

Η μεγαλύτερη «παραβατικότητα» εντοπίζεται στους ελέγχους που αφορούν σε οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν και είναι 48ωρης διάρκειας ή για εργασίες μικρής κλίμακας, καθώς με το πρόσχημα μικρών τεχνικών παρεμβάσεων, γίνεται προσπάθεια αποφυγής πληρωμής των οικοδομικοτεχνικών ενσήμων που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι ελεγκτές βάση των οδηγιών που έχουν λάβει από την υπηρεσία καταλογίζουν πρώτα τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και μετά τα πρόστιμα που αναλογούν στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Για παράδειγμα σε μία οικοδομή για την οποία έπρεπε βάση του νόμου να έχουν καταβληθεί 1000 ευρώ στο ΙΚΑ για τα οικοδομικά ένσημα και δεν έχουν καταβληθεί, καταλογίζεται το συνολικό ποσό των 1000 ευρώ και πρόστιμο 300 ευρώ επιπλέον.

Από τους 8 ελεγκτές που έχει στη διάθεσή του το ΙΚΑ στο Βόλο για ελέγχους, οι 6 ελεγκτές είναι επιφορτισμένοι με ελέγχους σε ιδιωτικές οικοδομές ενώ οι άλλοι δύο ασχολούνται με τον έλεγχο των δημοσίων έργων που έχουν γίνει στην περιοχή ή εκτελούνται αυτή την περίοδο.

Ελεγχοι επίσης γίνονται σε βάθος 10ετίας ενώ για όσους ήλπιζαν ότι έχουν «γλυτώσει» τα πρόστιμα λόγω παραγραφής, δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι αφού πλέον οι οφειλές παραμένουν και «τρέχουν» σε βάθος 20ετίας μετά από σχετική απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων.

Από τις αρχές του 2017 μέχρι τέλος Ιουλίου υπολογίζεται πως από το μηχανογραφημένο σύστημα του ΕΦΚΑ πλέον στο Βόλο, έχουν αποσταλεί περισσότερα από 150 ειδοποιητήρια για υποθέσεις που αφορούν σε ιδιωτικές οικοδομές οι οποίες εκτελέστηκαν την τελευταία 10ετία και για τις οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου οι αντίστοιχες οφειλές για τις εισφορές.

Η διασταύρωση των στοιχείων αποτελεί και το «κλειδί» για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στο «μικροσκόπιο» και οι οποίες επισείουν πρόστιμα και καταλογισμό των εισφορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου