ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργειακός χάρτης στη Θεσσαλία

ενεργειακός-χάρτης-στη-θεσσαλία-495671

Στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ της Λάρισας περιόδευσε χθες το πρωί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας, ενώ συναντήθηκε με τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Στη ΔΕΗ ο υποψήφιος Περιφερειάρχης σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψής του στη ΔΕΗ, αφού συνδέεται, όπως είπε, με μια κρίσιμη αλλά και χαρακτηριστική παρέμβαση του προγράμματος της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» και το οποίο θα εφαρμοστεί στην Περιφερειακή διοίκηση: την κατάρτιση του Ενεργειακού Χάρτη της Θεσσαλίας.
Ο Ενεργειακός Χάρτης σύμφωνα με τον Απ. Παπατόλια θα επιτρέψει στη Θεσσαλία να γνωρίσει ακριβώς τις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολικές, Γεωθερμία, αξιοποίηση γεωμάζας και Φωτοβολταϊκά).
«Από τις πρώτες ενέργειές μας στη νέα Αιρετή Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Παπατόλιας, «θα είναι η επικαιροποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με το ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη ΔΕΗ ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε το κατηγορηματικό όχι στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη μεγάλη ετοιμότητα που διαπίστωσε στη ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των εγκαταστάσεων των Φωτοβολταϊκών με το δίκτυο διανομής ρεύματος.
Ακολούθησε επίσκεψη στον ΟΤΕ, ενώ αργότερα και στο πλαίσιο της συνάντησής του με το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ εξετάστηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», την εφαρμογή των ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και τις αλλαγές και ανακατατάξεις που επιφέρουν στο προσωπικό τους.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθεί κανένας φόρος, πρώτα από όλα διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.
Απαραίτητη δε όπως υποστήριξε είναι η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, με βάση τις ανάγκες που ανακύπτουν κάθε φορά θα γίνεται και η αντίστοιχη τοποθέτηση, γεγονός που όπως είναι φυσικό προϋπόθετε πριν και πάνω από όλα μελέτη, κάτι το οποίο διαθέτει πλέον η Θεσσαλία, χάρη στην πρωτοβουλία της Ν.Α. Μαγνησίας που φρόντισε και έχει στα «χέρια της» τη σχετική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το προσωπικό όλων των Νομαρχιών της Θεσσαλίας αλλά και των Δήμων, αφού πρόκειται για μελέτη η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
«Με το σημαντικό αυτό εργαλείο στα χέρια μας, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα στην Αιρετή Περιφέρεια πλάνο ορθολογικής κατανομής του προσωπικού», δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής των ΣΔΙΤ ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο στους τομείς όπου δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ή δημόσια χρηματοδότηση.
Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, και αυτό της μεταστέγασης των υπηρεσιών λόγο και των υψηλών ενοικίων (770.000 ευρώ) εξετάστηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Παπατόλια στο ΙΚΑ Λάρισας. Ο κ. Παπατόλιας δεσμεύτηκε στη νέα αιρετή Περιφέρεια να προωθήσει το αίτημα της διοίκησης να αξιοποιηθεί το ιδιοκτησίας οικόπεδο του ΙΚΑ, όπου θα γίνει δημόσια επένδυση του νέου κτηρίου.
Η χθεσινή περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τη νέα Περιφερειακή Διευθύντρια και το Δ.Σ. των εργαζομένων.
 
Στο ΕΚΒ ο Δημ. Μεργιαλής
Από το Εργατικό Κέντρο Βόλου επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στους θεσμικούς φορείς ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» Δημήτρης Μεργιαλής, επιδιώκοντας ουσιαστικά να καταδείξει το έντονο ενδιαφέρον της παράταξης να συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης.
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας συνοδεύονταν από τους αντινομάρχες και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Εύη Αδαμάκη, Νίκο Ντίτορα, καθώς και τον πρόεδρο του ΑΟΝΑΜ Απόστολο Καναβό.
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κατέστησε σαφές εξαρχής ότι η παράταξη έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και πρότεινε στο ΕΚΒ άμεσα να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς και οι παρατάξεις να δεσμευθούν με συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ανεργίας που είναι έντονα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μαγνησίας.
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και έτσι θα συνεχίσουμε και ως περιφερειακή αρχή» επισήμανε ο κ. Μεργιαλής και ανέφερε ως πρώτιστο μέλημα την υιοθέτηση και υλοποίηση μέτρων πρόληψη και καταπολέμησης της ανεργίας, ισότιμης πρόσβασης στην εργασία και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρη τη Θεσσαλία».
Ειδική αναφορά εξάλλου έγινε στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου