ΤΟΠΙΚΑ

Ναυάγια γίνονται υποβρύχια μουσεία

ναυάγια-γίνονται-υποβρύχια-μουσεία-265240

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε Αλόννησο και Αλμυρό

Το διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed για την προστασία και ανάδειξη των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αλόννησο και τον Αλμυρό, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, αρχίζει να υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED, ενώ παράλληλα έχει ολοκληρωθεί και η τετραμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων Αλοννήσου και Αλμυρού με την οποία «ανοίγει» η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι, ενώ παράλληλα μέσω καινοτόμας τεχνολογίας με την οποία θα εξοπλιστούν τα Κέντρα Ενημέρωσης που θα δημιουργηθούν θα μπορούν να ξεναγηθούν όλοι οι πολίτες.

Η εφαρμογή των νέων καινοτόμων πρακτικών, επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη του πολιτισμού στην περιοχή και την τόνωση του τουρισμού.

«Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες. Άλλωστε η περιφρούρηση του φυσικού μας πλούτου και η προώθηση της αειφορίας, είναι στοιχεία πολιτισμού, ενώ αποτελούν, ταυτόχρονα, τα βασικά συστατικά κάθε σύγχρονου τουριστικού προϊόντος», ήταν το μήνυμα που μετέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, έγινε η παρουσίαση των βασικών αρχών του προγράμματος από τον Δ/ντη του Περιφερειακού Ταμείου Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλη Χατζηκαμαγιάννη, ενώ από την κ. Αγγελική Βενέτη, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συντονίστρια του έργου Bluemed, έγινε παρουσίαση των πιλοτικών περιοχών καθώς και για τη χωροθέτηση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (KACs). Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι τόνισε την αναγκαιότητα της ανάδειξης και της προβολής των ενάλιων ευρημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου