ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχουν γνωρίσει τον δάσκαλό τους ~ Σαράντα μέρες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι

δεν-έχουν-γνωρίσει-τον-δάσκαλό-τους-σα-265276

Η ομαλή έναρξη μαθημάτων έγινε… ανώμαλη «προσγείωση» για μαθητές και γονείς στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στο Τρίκερι

11 Σεπτεμβρίου 2017: Το πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα χρονιά χτυπά. Οι αυλόπορτες των σχολείων ανοίγουν για να υποδεχθούν τους μαθητές. Στους καθιερωμένους αγιασμούς για την έναρξη των μαθημάτων, οι διευθυντές Εκπαίδευσης στη Μαγνησία διαβεβαιώνουν ότι κάθε τμήμα έχει το δάσκαλό του, κι ότι με εξαίρεση κάποια ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών, η σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

22 Οκτωβρίου 2017: Ξεσηκωμός γονέων στην περιφέρεια της Μαγνησίας. Σε Τρίκερι, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, υπάρχουν μαθητές που 45 ημέρες μετά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, δεν έχουν γνωρίσει καν τους δασκάλους τους στα δημοτικά σχολεία, δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα σε μαθήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και είναι οι γονείς που, αγωνιώντας για την εκπαίδευση των παιδιών τους, μπαίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: εκπαιδευτικούς για να ξεκινήσουν -επιτέλους- μαθήματα.

Οι προβλέψεις ότι μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι, θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά κενά επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί εκπαιδευτικοί να είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία από τα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, η εικόνα όμως ανατράπηκε ήδη από τις πρώτες ημέρες. Αδειες εκπαιδευτικών λόγω ασθένειας, εγκυμοσύνης ή ανατροφής, μη αποδοχή από εκπαιδευτικούς των τοποθετήσεών τους σε σχολεία μακριά από τον Βόλο (αφορά κυρίως 15 εκπαιδευτικούς-συζύγους στρατιωτικών που βάσει Νόμου θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στη χερσαία Μαγνησία), άφησαν κενά στα σχολεία. Ορισμένα από αυτά, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, αν και έχουν ζητηθεί αναπληρωτές…

Γονείς που δεν έχουν γνωρίσει τη νέα δασκάλα ή δάσκαλο των παιδιών τους, που αναγκάζονται να κρατούν στο σπίτι τα νήπια επειδή το νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού, ή που μοιράζονται την αγωνία των παιδιών τους που ετοιμάζονται για πανελλαδικές τον ερχόμενο Ιούνιο και δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, περίμεναν υπομονετικά πριν αποφασίσουν εκείνοι, πριν από τα παιδιά τους, να «κλειδώσουν λουκέτα» στα σχολεία, με αποχή από τα μαθήματα.

Παραλύουν τα σχολεία στη Σκιάθο

Στη Σκιάθο αύριο Δευτέρα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνουν μαθήματα. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού του Παπαδιαμάντη δεν υπάρχει εκπαιδευτικός από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τη Γ’ τάξη. Οι γονείς αποφάσισαν να απέχουν οι μαθητές από τα μαθήματά τους, και το ίδιο φέρονται να είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν όλοι οι γονείς των μαθητών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Αλλωστε, τόσο από το Γυμνάσιο όσο και από το Λύκειο, χάνονται κάθε εβδομάδα εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα, ακόμη και πανελλαδικώς εξεταζόμενα στο Λύκειο.

Η αγανάκτηση οδήγησε στο κατώφλι της Πρωτοβάθμιας

Η αγανάκτηση γονέων από Τρίκερι και Γλώσσα Σκοπέλου οδήγησε τα βήματά τους μέχρι το κατώφλι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οι γονείς δεν ήταν μόνοι τους.

Τους γονείς των 22 μαθητών του Τρικερίου συνόδευσε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας, στηρίζοντας το αίτημά τους για την πλήρωση του κενού της τρίτης δασκάλας. Μιας δασκάλας που δεν έχουν γνωρίσει λόγω συνεχόμενων αναρρωτικών αδειών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η απουσία της οποίας στερεί επίσης το σχολείο από μαθήματα αγγλικών και φυσικής αγωγής, δεδομένου ότι στα διθέσια δεν προβλέπονται ειδικότητες! Λίγες ώρες μετά τους γονείς του Τρικερίου, «απόβαση» στον Βόλο και στο «Καπνάκι» όπου λειτουργεί το «στρατηγείο» της Πρωτοβάθμιας έκαναν γονείς από τη Γλώσσα Σκοπέλου συνοδευόμενοι από την αντιδήμαρχο του νησιού Αθηνά Ντάκη.

Στην περιοχή της Γλώσσας, το νηπιαγωγείο μέχρι πρόσφατα δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης νηπιαγωγού. Οι γονείς κρατούσαν τα παιδιά στο σπίτι περιμένοντας πότε θα ξεκινήσει για τα ίδια η σχολική χρονιά…

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στο νηπιαγωγείο. Λείπει και εκπαιδευτικός από το δημοτικό σχολείο, όπου 50 μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα με δύο μόλις δασκάλες. Το θέμα έφθασε με επιστολή διαμαρτυρίας μέχρι το Υπουργείο Παιδείας.

Στη Γλώσσα, κενά υπάρχουν και στις λυκειακές τάξεις, σε βασικά μαθήματα, πανελλαδικώς εξεταζόμενα, όπως για παράδειγμα η φυσική, τα μαθηματικά και η πληροφορική.

«Ετοιμοπόλεμοι»

Σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι γονείς της Αλοννήσου. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στο ακριτικό νησί, που φοιτούν στην Ε’ τάξη, κάνουν μαθήματα με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που έχουν κενές ώρες. Η δασκάλα τους έχει αναρρωτική άδεια και το κενό της δεν έχει καλυφθεί. Και το ολοήμερο τμήμα στο νηπιαγωγείο επίσης δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού.

Προς το παρόν οι γονείς διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς την Πρωτοβάθμια. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι, αν δεν βρεθεί λύση, να κινητοποιηθούν.

Εκπτώσεις… εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιφέρεια της Μαγνησίας, στα πιο απομακρυσμένα σημεία της, στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στο Τρίκερι δεν είναι τυχαία. Και αποτελεί τον μόνιμο «πονοκέφαλο» για τις δύο διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί τοποθετούνται, αναπληρωτές προσλαμβάνονται, έρχονται όμως και φεύγουν… απουσία κινήτρων για να παραμείνουν στις σχολικές μονάδες.

Στα νησιά, η διδασκαλία σε ένα σχολείο συνεπάγεται έξοδα για το στήσιμο ενός ολόκληρου νοικοκυριού. Η ζωή είναι δε, λόγω της απόστασης από τη χερσαία Μαγνησία, πιο ακριβή ακόμη και για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Ετσι πολλοί, που συνήθως καλούνται να διατηρήσουν και δεύτερο σπίτι ή έχουν οικογένεια, επιλέγουν να μην αποδεχθούν τη θέση. Αλλωστε ο μισθός είναι μετρημένα… κουκιά. Αλλά και στα απομακρυσμένα χωριά της χερσαίας Μαγνησίας όπως το Τρίκερι, η καθημερινή μετάβαση απαιτεί βενζίνες. Και τα οδοιπορικά καλύπτονται από την τσέπη των ίδιων των εκπαιδευτικών. Οι τοπικές κοινωνίες όμως ξεσηκώνονται. Πρόκειται για ανθρώπους που συνειδητά μένουν στα χωριά τους, στηρίζοντας τη ζωή στην επαρχία. Και το μόνο που ζητούν είναι τα στοιχειώδη: δασκάλους για τα παιδιά τους. Πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, κλείσουν τα σχολεία και ερημώσουν ολόκληρα χωριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου