ΤΟΠΙΚΑ

Ξόδεψαν το 40% των αποθεματικών

ξόδεψαν-το-40-των-αποθεματικών-851206

Στα 4 δισ. ευρώ ή το 40% των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως έφτασε η αξία των ομολόγων που ρευστοποιήθηκαν την τελευταία διετία και μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν σε υψηλού ρίσκου επενδύσεις.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες, οι προέδροι και των 24 Ταμείων «έσπασαν» αυτά τα ομόλογα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας και εν συνεχεία είτε αγόραζαν δομημένα ομόλογα είτε αγόραζαν τίτλους σταθερού εισοδήματος (από τη δευτερογενή αγορά και εξωχρηματιστηριακά όπως το ΤΕΑΔΥ).
Η επενδυτική αυτή στρατηγική, κατά την «Ελευθεροτυπία», είχε δύο βασικούς στόχους:
Πρώτον, την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους με ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) όχι όμως και για τους ασφαλισμένους.
Δεύτερον, τις υψηλές προμήθειες των «μεσαζόντων» αλλά και ενδεχομένως ορισμένων διοικήσεων από το συνεχές «γύρισμα» (αγοραπωλησίες) των ομολόγων.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΤΑΠ-ΟΤΕ σχεδιάζουν να προχωρήσουν, ίσως εντός του 2007, σε πώληση δομημένων ομολόγων που είχαν αγοράσει την διετία 2005-2006, ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις.
Το μεν Ταμείο Πρόνοιας ίσως πωλήσει τίτλους αξίας 12,9 εκατ. ευρώ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ μπορεί να ρευστοποιήσει ομόλογο 25 εκατ. ευρώ.
Οι ζημίες από τις πιθανές ρευστοποιήσεις υπολογίζονται σε 25%.

Non paper
Εν τω μεταξύ, τις διαδρομές ανάμεσα στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Μόναχο και τα νησιά Κέιμαν του «κρυφού» ομολόγου αξίας 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, αποκαλύπτει non paper παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς.
Όπως αναφέρεται σε αυτό, «τα Ταμεία έχασαν μόνο από τη μεσολάβηση Παπαμαρκάκη και της Ακρόπολις το ποσό των 22.540.000 εκατ. ευρώ».
Στο non paper αναφέρεται ακόμα η εμπλοκή τεσσάρων ΑΧΕ (τριών ελληνικών και μίας κυπριακής) στις αγοραπωλησίες ομολόγων από τα Ταμεία με υψηλές προμήθειες. Η εμπλοκή αυτών των ΑΧΕ θα επισημαίνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε ερώτηση τους, τη Δευτέρα, προς το υπουργείο Απασχόλησης, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν στοιχεία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Αγάπιου Σημαιοφορίδη (πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ) και συγκεκριμένα για οικογενειακή επιχείρηση (γουναρικών) στην Καστοριά στην οποία ήταν γενικός διευθυντής.
«Δεν σπάμε ομολόγα και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά» ανέφερε και ο διοικητής του ΤΑΠ-ΟΤΕ Ευάγγελος Καράογλου. Μιλώντας στον Ant1 είπε ότι «το μόνο που γίνεται είναι προκαταρκτική εξέταση για την αγορά ομολόγου, που έγινε από προηγούμενη διοίκηση και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου