ΤΟΠΙΚΑ

«Γένους θηλυκού» η μερική απασχόληση

γένους-θηλυκού-η-μερική-απασχόληση-265879

Παραμένει η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές απασχόλησης. Ακόμη και στη μερική απασχόληση οι γυναίκες υπολείπονται στους μισθούς των ανδρών. Παραμένει «ανοιχτή η ψαλίδα» σύμφωνα τόσο με τις περιοδικές καταστάσεις εργοδοτών που κατατίθενται στον ΕΦΚΑ όσο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στη Μαγνησία, εργάζεται με μερική απασχόληση. Μάλιστα το ποσοστό προσεγγίζει το εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ, καθώς για το Β΄ Τρίμηνο του 2017 ανέρχεται στο 60,51% ενώ στους άνδρες περιορίζεται στο 39,49%.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ για το 2016, το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών προσδιορίστηκε στα 22,83 ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών που διαμορφώθηκε στα 23,67 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι υψηλότερες αμοιβές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες παρατηρούνται στην ειδικότητα «διευθύνοντες και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων.

Από το σύνολο των απασχολουμένων γυναικών με καθεστώς μερικής απασχόλησης ένα ποσοστό 1,31% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα στις γυναίκες που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, κυριαρχούν όσες έχουν ολοκληρώσει την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (49,3%). Το ίδιο ισχύει και στους άνδρες όπου ένα ποσοστό (54%) απασχολείται σε κοινές επιχειρήσεις, έχοντας τελειώσει Γυμνάσιο και Λύκειο.

Τέλος ο μέσος μισθός με πλήρη απασχόληση ανήλθε στα 1.211,56 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ο μέσος μισθός ανήλθε στα 401,97 ευρώ.

ΒΑΣ. ΚΥΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου