ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Βόλου στον Λαύκο

εκπαιδευτική-επίσκεψη-μαθητών-του-2ου-266386

Την περασμένη Δευτέρα 40 μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον Λαύκο με σκοπό αφενός μεν να γνωρίσουν το χωριό, αφετέρου δε να επισκεφθούν τα τρία Μουσεία που λειτουργούν στο χωριό, το Φάμπειο Μουσείο, το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» και το Λαογραφικό Μουσείο.

Κατά την άφιξή τους στο χωριό, τους υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Φλέρης Αθανάσιος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λαύκου, Γρηγορίου Μιχάλης.

Η ημέρα ξεκίνησε με περιήγηση στο χωριό, με ξεναγό τον Στάθη Σφονδυλιά, υπεύθυνο του Μουσείου Ραδιοφώνου, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού, σημαντικά ιστορικά σημεία του, αλλά και να το τοποθετήσουν γεωγραφικά στο χώρο, έχοντας ως σύμμαχο την εξαιρετική θέα που έχει το χωριό προς Παγασητικό και Πήλιο.

Στη συνέχεια οι μαθητές μοιράστηκαν σε τρείς ομάδες και κάθε μία ομάδα επισκέφθηκε ένα από τα τρία Μουσεία. Στο Φάμπειο Μουσείο, που φιλοξενεί έργα του Λαυκιώτη ζωγράφου Φάμπα, την ξενάγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Φλέρης Αθανάσιος που είναι και ο υπεύθυνος της λειτουργίας του Μουσείου, στο Λαογραφικό Μουσείο την ξενάγηση έκανε ο Χαρανάς Ευστάθιος μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών «η Δράση» και στο Μουσείο Ραδιοφώνου την ξενάγηση έκανε ο Σφονδυλιάς Ευστάθιος, μέλος και αυτός του ιδίου Συλλόγου.

Στο Λαύκο δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «η Δράση», ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του το Μουσείο Ραδιοφώνου και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ παράλληλα έχει οργανώσει Χορευτικό Τμήμα και τμήμα εκμάθησης μουσικής. Επίσης οργανώνει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και γενικά είναι η ψυχή του χωριού.

Σημαντική στιγμή της επίσκεψής τους στο Λαύκο ήταν όταν ο Ιερέας του χωριού Πατήρ Βασίλειος Γούλας τους άνοιξε την Εκκλησία και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, μίλησε στα παιδιά με λόγια γεμάτα αγάπη αλλά και πατριωτισμό.

Το ενδιαφέρον των παιδιών κέντρισε και ο χώρος όπου ο Μοντελιστής και πρωτεργάτης του Δημοτικού Μοντελοδρομίου- Ελικοδρομίου Τσιάμης Γεώργιος, κατασκευάζει μοντέλα αεροσκαφών και πλοίων. Στην μεγάλη πυρκαγιά του 2000 στο σημείο όπου σήμερα λειτουργεί το Μοντελοδρόμιο, είχαν πέσει στο βωμό του καθήκοντος δύο αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο Επισμηναγός Μυλωνάκης Ιωάννης και ο Ανθυποσμηναγός Καρασάββας Ιωάννης.

Στο Μουσείο Ραδιοφώνου συναντήσαμε και την Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου, στην οποία, όπως διαπιστώσαμε, συμμετέχουν και πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών , οι οποίοι αγάπησαν τον Λαύκο και αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα να ενταχθούν και να εναρμονισθούν με την ελληνική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής.

Κατά τη διάρκεια των δράσεών τους στο χωριό, συνάντησαν και ένα συνεργείο της ΕΤ3 στα πλαίσια της εκπομπής «κάθε χωριό και τραγούδι». Με την ευκαιρία αυτή μία ομάδα μαθητών απήγγειλε παραδοσιακό τραγούδι του Λαύκου που αφορά στο αντάμωμα συγγενών και φίλων μετά από χρόνια ώστε το δρώμενο αυτό να συμπεριληφθεί στην εκπομπή.

Οι καθηγητές και οι μαθητές, ευχαριστούν τον Ιωάννη Δροσίνη αρτοποιό και ταμία του Συλλόγου, όπως επίσης και την Νάνσυ Βεκιαρέλη μέλος του Συλλόγου για τα εδέσματα που προσέφεραν στους μαθητές. Ευχαριστούν επίσης και την Άννα Θεοχαροπούλου ιδιοκτήτρια του Ξενώνα Κ.Παρίση, που άνοιξε τον ξενώνα και μίλησε στα παιδιά για την αρχιτεκτονική του κτηρίου που χρονολογείται από το 1830.

Στην διδακτική αυτή επίσκεψη, η οποία έγινε με την έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου και του Διευθυντή κ. Αποστόλου Ζαχαρού, τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου συνόδευσαν οι καθηγητές Πριάκος Κωνσταντίνος, Κουρκούβελος Γεώργιος και Σπένδα Χρύσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου