ΤΟΠΙΚΑ

Ομάδα άμεσης παρέμβασης για την απασχόληση

ομάδα-άμεσης-παρέμβασης-για-την-απασχ-496066

«H Περιφέρεια σταματά να βλέπει να περνούν από μπροστά της ποσοστά της αυξανόμενης ανεργίας. Αποφασίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές απασχόλησης, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία και υιοθετώντας καλές πρακτικές σε εθνικό, παγκόσμιο επίπεδο», δεσμεύτηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας σε χθεσινή συνέντευξη από την αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ερευνών του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στη Μαγνησία, τόνισε ότι στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», το Παρατηρητήριο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη λειτουργία ενός Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης με τέσσερις αντένες στους νομούς, με σκοπό τον εντοπισμό των ανισοτήτων σε θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης και την εκπόνηση πολιτικών για την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον Απ. Παπατόλια, μετά από έναν σύντομο απολογισμό των συμπερασμάτων που απορρέουν από τις μελέτες του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, «είμαστε καταρχήν σε θέση να πούμε ότι το κλίμα στον τομέα της απασχόλησης ήταν οριακά θετικό για το διάστημα αναφοράς, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2010».

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ότι το 13% των εργοδοτών στη Μαγνησία προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, ενώ ένα άλλο 11% των εργοδοτών αναμένει μείωση, το 66% προβλέπει ότι δεν σημειωθεί καμία μεταβολή και το 11% δεν γνωρίζει. «Επομένως, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη Μαγνησία για το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στο +2%, ποσοστό που υποδηλώνει ότι το κλίμα της αγοράς εργασίας είναι οριακά θετικό», ανέφερε.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 13,3%, αλλά αν προστεθούν οι απογοητευμένοι ανενεργοί και οι υποαπασχολούμενοι, τότε το πραγματικό ποσοστό ανέργων εκτοξεύεται στο 21,9%.

«H Περιφέρεια δεν περιορίζεται στο παθητικό ρόλο ενός παρατηρητή ο οποίος απλώς αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο», παρουσίασε ως πρώτη βασική αρχή για την προώθηση της απασχόλησης ο κ. Παπατόλιας.

«Ο πολιτικός σχεδιασμός και το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της θα λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας, έτσι ώστε η καταπολέμηση της ανεργίας να γίνει υπόθεση και του τελευταίου υπαλλήλου της Περιφέρειας», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τις ενεργές πολιτικές της Περιφέρειας των 100 πρώτων ημερών αναφέρθηκε στην ιχνηλασιμότητα της ανεργίας. Η Περιφέρεια, είπε, θα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την ταυτότητα του κάθε ανέργου, έχοντας στη διάθεσή της για πρώτη φορά ένα αξιόπιστο εργαλείο γνώσης και τεκμηρίωσης.

Για το σκοπό τούτο σχεδιάζονται οι ακόλουθες δράσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός ενεργοποιημένου και ανατροφοδοτούμενου συστήματος αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης το οποίο θα περιλαμβάνει μια ανοικτή ηλεκτρονική πύλη για την ανεργία.

Η πύλη θα προωθεί την πληροφορία για ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως προσφορά εργασίας από ανέργους κατανεμημένες σε ειδικότητες κ.λπ., ενώ θα διενεργεί συνεχείς μετρήσεις της πραγματικής ανεργίας μέσα από πρωτογενείς, δευτερογενείς πηγές και θα επικεντρώνεται στην προβολή των στοιχείων σε κλαδικό επίπεδο.

Θα διατίθεται από τις υπηρεσίες σε κάθε άνεργο ατομική ηλεκτρονική ταυτότητα, ώστε να επιτυγχάνεται εξατομικευμένη παρέμβαση, πληροφόρηση κ.λπ.

Σε συνεργασία με τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η Περιφέρεια οργανώνει τις κοινωνικές ζώνες προώθησης της απασχόλησης «ημέρες καριέρας» (μία καλή πρακτική που εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιταλία TV Lavoro).

Ο κ. Παπατόλιας δεσμεύτηκε επιπλέον ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία και τίθεται επικεφαλής ενός συντονιστικού οργάνου με καθαρά επιχειρησιακό προσανατολισμό, το οποίο αναλαμβάνει να σχεδιάζει και να εφαρμόζει ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

Στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, Εκκλησία, ΑΕΙ/ΤΕΙ, εκπρόσωποι οργανώσεων ανέργων) κ.λ.π.

Δεσμεύτηκε ακόμη για την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας υπηρεσίας με τίτλο «Ομάδα άμεσης Παρέμβασης για την απασχόληση».

Η υπηρεσία θα συνεργάζεται σε καθημερινό επίπεδο με όλους τους κρατικούς και μη φορείς που εμπλέκονται στο χώρο της προώθησης και της απασχόλησης.

Παρουσίαση ψηφοδελτίου

Στο μεταξύ το ψηφοδέλτιο της «Θεσσαλών Δύναμη» στη Μαγνησία θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στο «Ξενία» Βόλου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Απ. Παπατόλιας.

Χθες παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της παράταξης στο νομό Καρδίτσας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου