ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρυθμούς εκλογών για νέα διοίκηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

σε-ρυθμούς-εκλογών-για-νέα-διοίκηση-ο-δ-272609

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Οι δικηγόροι κατέρχονται σε εκλογές στις 26 Νοεμβρίου, καθώς η θητεία του νυν προέδρου Λάζαρου Γαϊτάνη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, τρέχει με ημερομηνία λήξης στις 31 Οκτωβρίου. Απομένουν λοιπόν άλλες δύο εβδομάδες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν συνολικά 541 μέλη, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίσθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι δικηγόροι θα στήσουν δύο κάλπες, μία για την εκλογή προέδρου και μία για την εκλογών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος όπως έχει ήδη ανακοινώσει στον αγιασμό για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Προσωπικοί λόγοι, όπως είπε ερωτηθείς σχετικώς, τον υποχρεώνουν να μην καταθέσει υποψηφιότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του πάντως, είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έδινε πάντοτε έμφαση στο θέμα της βελτίωσης της καθημερινότητας των δικηγόρων και γι’ αυτό λέει ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν πρέπει να συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Γαϊτάνη έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του Συλλόγου να έχουν δωρεάν τράπεζα νομικών πληροφοριών και απασχόλησε για το σκοπό αυτό υπάλληλο, ώστε τα αγωγόσημα και τα αναβολόσημα να εκδίδονται από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και όχι από τις Τράπεζες και τις Εφορίες.

Επίσης, πέτυχε διάφορα εκπτωτικά προγράμματα με χαρακτηριστικό αυτό που παρείχε τη δυνατότητα αποστολής της αλληλογραφίας με συγκεκριμένες εταιρείες ταχυμεταφορών με κόστος χαμηλότερο κατά 50% για τους δικηγόρους σε σχέση με τους υπόλοιπους συναλλασσόμενους των εταιρειών αυτών.

Εδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της χωροθέτησης του νέου δικαστικού μεγάρου του Βόλου σύμφωνα με την πολιτική βούληση που είχε εκφραστεί στις 29 Ιουνίου 2016 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν υποδειχθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου τρία δημοτικά ακίνητα που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, το υπουργείο για τους δικούς του λόγους εδώ και δεκαέξι μήνες και μέχρι σήμερα συνεχίζει να καθυστερεί τη διαδικασία για την πρόοδο του θέματος» επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνης.

Για την επόμενη περίοδο ο απερχόμενος πρόεδρος λέει ότι «πρέπει να διατηρηθούν τα κεκτημένα όσον αφορά στην καθημερινότητα του δικηγόρου, ενώ χρειάζεται να συνεχίσουν και οι προσπάθειες για δρομολόγηση εξελίξεων για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο.

Τέλος, να καταβληθεί προσπάθεια πανελλαδικά έτσι ώστε να μην υπάρχει μείωση του αριθμού των απασχολουμένων δικηγόρων. Βλέπουμε μία τάση φυγής των δικηγόρων από τη δικηγορία και υπαλληλοποίησης νέων νομικών σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών. Προσωπικά δεν οραματίζομαι μία δικηγορία των λίγων» πρόσθεσε.

Θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις

Τα άτομα που θα αναδειχθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Νικόλαος Χατζησταματίου, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή όχι σε αυτό, θα κληθούν να υπηρετήσουν το Σύλλογο σε δύσκολες στιγμές.

«Με δεδομένα τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από τον ασφαλιστικό νόμο όσο και από τη διεξαγωγή της δίκης και γενικά την απονομή της δικαιοσύνης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

Το κόστος απονομής της δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα υψηλό και προβληματίζει τους πολίτες. Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να παλέψει γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου αποτελεί ένα ακόμη μείζον θέμα.

Ομως, το κυρίαρχο θέμα για τους δικηγόρους θα πρέπει να είναι το ασφαλιστικό. Πρέπει να γίνει περισσότερο ανταποδοτικό, να έχει πιο δίκαιες καταβολές και πιο αναλογικές, να μην έχει φορομπηχτικό χαρακτήρα όπως λειτουργεί σήμερα. Χρειάζεται να διασφαλίζει την επιβίωση του δικηγόρου και όχι να οδηγεί στην έξοδό του από τον κλάδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου