ΤΟΠΙΚΑ

Αναξιοποίητο οικόπεδο στη Ν. Ιωνία που προοριζόταν για φοιτητική στέγη

αναξιοποίητο-οικόπεδο-στη-ν-ιωνία-που-272670

Με αίτημα του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιούνιο του 2003, προς το τότε δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας, περιήλθε στην κυριότητα του ιδρύματος, έναντι συμβολικού τιμήματος, δημοτικό ακίνητο εμβαδού 3.425τ.μ. προκειμένου να αναγερθεί σε αυτό φοιτητική εστία. Δεκατέσσερα χρόνια μετά κι ενώ οι ανάγκες των φοιτητών για στέγη είναι μεγάλες, η έκταση παραμένει αναξιοποίητη, προς απογοήτευση και των περιοίκων της Παρασκευοπούλου και Φυτόκου που βλέπουν απέναντι από τα σπίτια τους έναν… σκουπιδότοπο.

Την παραχώρηση του οικοπέδου είχε αιτηθεί το 2003 ο τότε πρύτανης του Π.Θ., Κων. Μπαγιάτης. Το σχέδιο ήταν η άμεση αξιοποίηση της έκτασης στην Παρασκευοπούλου με Φυτόκου για την ανέγερση φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας φιλοξενίας 250 φοιτητών. Στο δημοτικό συμβούλιο είχε γίνει εκτενής συζήτηση για το θέμα της εστίας, που θα «κούμπωνε» και με την παρουσία της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο.

Η έκταση παραχωρήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος, η φοιτητική εστία όμως δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, η έκταση εγκαταλείφθηκε. Ξερά χόρτα και σκουπίδια, βρίσκονται στο οικόπεδο όπου θα γινόταν δωμάτια για φοιτητές.

Η αξιοποίηση του οικοπέδου που ρημάζει και ταυτόχρονα προκαλεί αντιδράσεις περιοίκων, άρχισε να μπαίνει στα πλάνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά πρόσφατα.

Το πρόβλημα της στέγασης είναι μεγάλο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο αριθμεί περί τους 15.000 φοιτητές και διαθέτει μια μικρή φοιτητική εστία, μόλις 40 κλινών. Πέραν της συγκεκριμένης εστίας αλλά και του στεγαστικού επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν φοιτητές βάσει συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την εξασφάλιση στέγης για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές. Το εγχείρημα με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, δεν πέτυχε, κι έτσι η διοίκηση του ιδρύματος έχει αρχίσει να αναζητά χώρους, προκειμένου να δοθεί λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη, Θανάση Σφουγγάρη, το Πανεπιστήμιο ήδη εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης κτιρίων μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης για τη μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες, ενώ υπό εξέταση είναι και το οικόπεδο στη Ν. Ιωνία, δεδομένης και της λειτουργίας της Γεωπονικής Σχολής. «Η φοιτητική εστία είναι σε προτεραιότητα για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και γι’ αυτό το λόγο αναζητούμε κάθε πιθανό χρηματοδοτικό πρόγραμμα», σημείωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου