ΤΟΠΙΚΑ

Η εγκατάσταση του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας

η-εγκατάσταση-του-τεχνολογικού-πάρκο-851206

Οι Πρόεδροι των Δ.Σ. του ΚΕΤΕΑΘ και της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., έχοντας τις εξουσιοδοτήσεις των αντιστοίχων Διοικητικών Συμβουλίων, υποβάλλουν προς έγκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης πρόταση που αφορά στην εγκατάσταση του ΚΕΤΕΑΘ εντός οικοπεδικής έκτασης, ιδιοκτησίας ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., στην οποία ήδη φιλοξενείται και η «Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας Α.Ε.».

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή το ΚΕΤΕΑΘ θα αγοράσει από την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. τμήμα του ελεύθερου τμήματος του οικοπέδου της τελευταίας, στο οποίο θα ανεγείρει κτίριο, το οποίο θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του ΚΕΤΕΑΘ και του Ινστιτούτου της Μηχανοτρονικής και παραρτήματος του Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας. Η ακριβής έκταση του οικοπέδου που θα παραχωρήσει από την ΕΒΕΤΑΜ θα προσδιορισθεί μετά την υποβολή του κτιριολογικού προγράμματος από το ΚΕΤΕΑΘ.

Οι λόγοι για τους οποίους επιδιώκεται η γειτνίαση των τριών φορέων «ΚΕΤΕΑΘ», «Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας Α.Ε. και ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.» συνοψίζονται στα ακόλουθα:

– Έχοντας υπόψη τους καταστατικούς τους στόχους και το γεγονός ότι οι τρεις ανωτέρω φορείς έχουν ως κοινή βασική τους επιδίωξη την ουσιαστική σύνδεση της τεχνολογικής έρευνας με την βιομηχανική πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης αφενός της τεχνολογικής καινοτομίας στη βιομηχανία με έμφαση στις θεσσαλικές μονάδες, αφετέρου να πραγματοποιηθεί η διάχυση της τεχνολογίας μέσω των ήδη καθιερωμένων σχέσεων της ΕΒΕΤΑΜ με την βιομηχανία όλης της χώρας.
– Συμπερασματικά, η εγκατάσταση των τριών φορέων στον ίδιο χώρο, σε συνδυασμό με τη συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις εταιρίες που εγκαθίστανται στο Τεχνολογικό Πάρκο, δημιουργούν μια «κρίσιμη μάζα» σε ανθρώπινους πόρους, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ικανή να δημιουργήσει συνέργειες που εξυπηρετούν καλύτερα την επιδίωξη για ανάπτυξη της καινοτομίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
– Η ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα επιτυχή δραστηριότητα στην παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, ενώ το ΚΕΤΕΑΘ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνουν έμφαση στους τομείς της επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης. Η γειτνίαση των φορέων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα μια ισορροπημένη και αποτελεσματική λειτουργία, προς όφελος της ανάπτυξης για τη Θεσσαλία.
– Η ήδη υπάρχουσα εργαστηριακή και λοιπή υποδομή της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, ως κοινή οριζόντια δραστηριότητα, τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΚΕΤΕΑΘ και ιδιαίτερα στο Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής. Η διατήρηση κοινής εργαστηριακής και λοιπής υποδομής, μεταξύ ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. και ΚΕΤΕΑΘ να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και στην ορθολογικότερη αξιοποίησή των.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου