ΤΟΠΙΚΑ

Μία πρόσληψη, πέντε αποφάσεις!

μία-πρόσληψη-πέντε-αποφάσεις-851206

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) συστάθηκε με το Ν. 2190/1994 ως ανεξάρτητη αρχή επιφορτισμένη με τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ έγινε πρόσφατα και στο δήμο Νέας Αγχιάλου για έναν υπάλληλο – οδηγό απορριμματοφόρου, προκαλώντας τους τελευταίους μήνες σάλο στην περιοχή, καθώς για τη θέση αντιδικούσαν ένας δημότηςο Πασχάλης Πασχάληςκαι ο γιος του δημάρχου Κωνσταντίνος Καραπατάκης.

Ενας φορέας όπως το ΑΣΕΠ που είναι υπεύθυνος για όλες ουσιαστικά τις προσλήψεις που γίνονται στο δημόσιο, ένας φορέας που έχει από τον ιδρυτικό του νόμο εξοπλιστεί με ειδικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας χωρίς να υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές αλλά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχει αναιρέσει πέντε φορές τις ίδιες του τις αποφάσεις για την υπόθεση του υπαλλήλου της Αγχιάλου, καταδεικνύοντας την αναξιοπιστία της Ανεξάρτητης Αρχής στο μεγαλείο της…

Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή για να μπορέσει ο καθένας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Εμείς απλά θα σας παραθέσουμε την σειρά των γεγονότων και των εγγράφων!

Ο διαγωνισμός στην Αγχίαλο είχε ημερομηνία εκκίνησης την 6η Μαΐου 2010 και έληγε στις 23 Μαΐου -να σημειωθεί πως ήταν ημέρα Κυριακή!!! Από τον διαγωνισμό προσελήφθη στο δήμο στη θέση οδηγού απορριμματοφόρου ο γιος του δημάρχου Νέας Αγχιάλου Κωνσταντίνος Καραπατάκης.

Ωστόσο τη θέση διεκδικούσε και ακόμα ένα υπάλληλος, ο Πασχάλης Πασχάλης, ο οποίος κατέθεσε ένσταση θεραπείας στον ΑΣΕΠ αναφορικά με την πρόσληψη του κ. Καραπατάκη.

Η ένσταση θεραπείας από τον κ. Πασχάλη κατατέθηκε στις 9 Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά ακυρώθηκε η πρόσληψη του Κωνσταντίνου Καραπατάκη με το αιτιολογικό ότι δεν είχε Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ). Να αναφερθεί ότι πρόβλημα είχε προκύψει και με το δίπλωμα του κ. Καραπατάκη, καθώς το είχε αποκτήσει στις 15 Μαρτίου 2010, δηλαδή μετά την αναφερόμενη ημερομηνία στο προεδρικό διάταγμα 74/2008 (10η Σεπτεμβρίου 2009).

«Συνεπώς ο κ. Καραπατάκης πρέπει να διαγραφεί από τον πίνακα κατάταξης – επιλογής υποψηφίων και να εγγραφεί στον πίνακα απορριπτέων με αιτιολογία απόρριψης «μη υποβολή του σχετικού Πιστοποιητικού ΠΕΙ», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η απόφαση του ΑΣΕΠ στις 13 Ιουλίου με αριθμό πρωτοκόλλου 19033. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι υπογεγραμμένη από τον κ. Βασίλη Μαυρομμάτη και είναι η μοναδική που φέρει το όνομά του καθώς στις άλλες υπογράφει άλλος σύμβουλος του ΑΣΕΠ, ο Νικόλαος Κωστάκης.

Μέχρι εδώ ο ΑΣΕΠ έχει εκδώσει δύο αποφάσεις ήδη, δηλαδή την αρχική και στη συνέχεια την απόφαση με την οποία ανακαλεί την πρώτη πρόσληψη.

Τρίτη απόφαση ακυρώνει τις δύο προηγούμενες

Στις 23 Αυγούστου μετά από ένσταση θεραπείας που κατέθεσε ο κ. Καραπατάκης στις 27 Ιουλίου βγάζει νέα τρίτη απόφαση, δικαιώνοντάς τον και «διατάσσοντας» την απόλυση του κ. Πασχάλη.

Για την αίτηση θεραπείας ο κ. Καραπατάκης είχε προσκομίσει στον ΑΣΕΠ τις βεβαιώσεις ΔΥ/19-5-10, η βεβαίωση δεν έφερε αριθμό πρωτοκόλλου, και 13507/16-6-10 που ανέφεραν πως δεν είχε συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή για την έκδοση των ΠΕΙ.

Σε αυτό το σημείο είναι που αναζητείται… το λάθος, καθώς βεβαίωση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών αναγράφει ότι η επιτροπή έχει συγκροτηθεί από τις 23 Μαρτίου με την αριθμό πρωτοκόλλου Οικ. 6763/23-3-2010 Απόφαση της Αντινομάρχη Μαγνησίας.

Ηρθε και η τέταρτη απόφαση!

Το προηγούμενο έγγραφο μαζί με την απόφαση της αντινομάρχη κατέθεσε ο κ. Πασχάλης στον ΑΣΕΠ και κατάφερε να κάνει την Ανεξάρτητη Αρχή να εκδώσει νέα τέταρτη απόφαση.

Μάλιστα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν ακόμη βγει επίσημα η απόφαση του ΑΣΕΠ είχε επικοινωνήσει με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής και οι δηλώσεις που είχαν γίνει ήταν ότι τον ΑΣΕΠ δεν τον ενδιαφέρει αν έγιναν εξετάσεις ή όχι και αν υπήρξε επαρκής αριθμός υποψηφίων, αλλά αν συγκροτήθηκε η επιτροπή και από την στιγμή που αυτό έγινε, τότε θα αλλάξει την απόφασή του όπως και έκανε!

Τα πίσω – μπρος με πέμπτη απόφαση…

Και ενώ θεωρούσαμε πως το γαϊτανάκι της πρόσληψης θα έκλεινε στην τέταρτη απόφαση, ήρθε και η πέμπτη μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσει τον κύκλο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν επισκεφτούν την Επιθεώρηση Εργασίας ο κ. Πασχάλης και ο κ. Καραπατάκης, ο ΑΣΕΠ σε απόφασή του με αριθμό πρωτοκόλλου 28827 επαναπροσλαμβάνει το γιο του δημάρχου! με αιτιολογικό ότι δεν είχαν γίνει οι εξετάσεις…

«Με το από 17-9-2010 έγγραφο της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας βεβαιώνει ότι η Επιτροπή θεωρητικών εξετάσεων των υποψηφίων διενήργησε εξετάσεις για πρώτη φορά την 14-9-2010 σε χρόνο δηλαδή πολύ μεταγενέστερο των αιτήσεων των υποψηφίων για την ανακοίνωση πρόσληψης», αναφέρει η απόφαση του ΑΣΕΠ.

Ουσιαστικά αναιρεί όλα όσα είχαν ισχυριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή και όλα όσα είχαν επικαλεστεί για να επαναπροσλάβουν τον κ. Πασχάλη στην προτελευταία τους απόφαση…

Αντιφάσεις σε όλο τους το μεγαλείο

Στη σειρά των αποφάσεων του ΑΣΕΠ διαφαίνεται η αντίφαση και η αναξιοπιστία σε όλο τους το μεγαλείο. Αρχικά πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο ΑΣΕΠ ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρει ότι όσοι έχουν δίπλωμα μετά το Σεπτέμβριο του 2009 δεν μπορούν ούτε καν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό;

Παράλληλα ο ΑΣΕΠ φαίνεται πως αναιρεί τα ίδια του τα λεγόμενα, καθώς στην μία απόφασή του αναφέρει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εξετάζει μόνο το αν συγκροτήθηκε η επιτροπή, δικαιώνοντας τον κ. Πασχάλη, ενώ στην αμέσως επόμενη απόφαση του αναφέρει ότι εξετάζει και το αν διεξήχθησαν οι εξετάσεις, δικαιώνοντας το γιο του δημάρχου.

Την ίδια στιγμή στον πίνακα επιτυχόντων και αποτυχόντων στις εξετάσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, εξετάσεις στις οποίες στηρίχτηκε η τελευταία απόφαση του ΑΣΕΠ, το όνομα του κ. Καραπατάκη δεσπόζει στην στήλη των απορριφθέντων, ενώ σε ερώτημα στον ΑΣΕΠ αν μπορεί κάποιος να προσληφθεί στη θέση οδηγού απορριμματοφόρου εφόσον έχει κοπεί στις εξετάσεις, η απάντηση που πήραμε ήταν ένα κατηγορηματικό όχι!!!…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου