ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεψε τις εντυπώσεις το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

εκλεψε-τις-εντυπώσεις-το-μουσείο-πλιν-277672

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κτίριο Τσαλαπάτα ξεκίνησε από το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Στο χώρο τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σοφία Στάικου και η διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη, και μαζί με τους υπευθύνους του μουσείου ανέλαβαν την ξενάγηση του πρωθυπουργού στο εσωτερικό του μουσείου.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα όπου λειτουργεί το μουσείο, περπάτησε στους διαδρόμους των εργαστηρίων και των βιομηχανικών χώρων που έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης η κ. Σοφία Στάικου, και ενημερώθηκε για όλα τα στάδια της διαδικασίας κατασκευής των υλικών που παρήγαγε το εργοστάσιο.

Έχοντας αναλάβει την ξενάγηση στους χώρους, η κ. Σοφία Στάικου και η διευθύντρια του μουσείου κ. Αλεξάνδρα Ράπτη επισήμαναν στον πρωθυπουργό και όσους τον συνόδευαν ότι το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του και ότι στις εγκαταστάσεις του η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα: βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann, καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων.

Ο Αλ. Τσίπρας έδειξε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, μετά την ξενάγηση που έγινε από την πρόεδρο του Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου και τη διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του αρκετές φορές διέκοψε την ξενάγηση για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ στάθηκε για αρκετά λεπτά μπροστά στο πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει το μουσείο, και στο οποίο ουσιαστικά αποτυπώνονται όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων αλλά και η καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εντυπωσιασμένος, τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από την ποιότητα των μουσειακών εκθεμάτων όπως η επιβλητική κάμινος Hoffmann, σχολιάζοντας ιδιαίτερα την τεχνογνωσία της εποχής που το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα μεσουρανούσε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου γίνονταν εξαγωγές τούβλων και άλλων υλικών που κατασκευάζονταν εκεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο κ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στην κ. Σοφία Στάικου ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξει να επισκεφτούν τον Βόλο και να ξεναγηθούν στο μουσείο τόσο η σύζυγός του Περιστέρα όσο και οι δύο του γιοί Φοίβος-Παύλος και Ορφέας-Ερνέστο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, εξέφρασε από την πλευρά της την ικανοποίησή της για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Βόλου, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να φροντίζει για την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου