ΛΑΡΙΣΑ

Αίτημα συνεταιριστών για παύση διώξεων στο Δραγασάκη

αίτημα-συνεταιριστών-για-παύση-διώξε-278259

Το λεηλατημένο αγροτικό εισόδημα, η δυσβάσταχτη φορολογία και το ασφαλιστικό, οι κωμικοτραγικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, η εκτροπή του Αχελώου, η περιουσία των πρώην Ενώσεων κι άλλα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο, έριξαν στο τραπέζι οι Θεσσαλοί συνεταιριστές στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου στο ξενοδοχείο «Διβάνη», παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίνζος με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιωάννη Συρταδιώτη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών Χρήστος Σουλιώτης με τον διευθυντή του Συνεταιρισμού Αστέριο Σαπουνά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Βαγγέλη Παναγιώτου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και εκτελεστικό μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Αναστάσιος Λάππας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Γεώργιος Μπούκης με τον ταμία Γεώργιο Παπακώστα.

Ειδικότερα, οι συνεταιριστές παρέθεσαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα ζητώντας άμεσα λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνοδευτούν με νέο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή τονώνοντας το αγροτικό εισόδημα, μειώνοντας την φορολογία (ΦΠΑ 13% για αγροτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω Ομάδων Παραγωγών) και το ασφαλιστικό, χαμηλώνοντας το κόστος παραγωγής ώστε τα προϊόντα να είναι ανταγωνίσιμα, εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά και στα σύνορα για τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Έθεσαν τον προβληματισμό τους για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και το τσίπουρο, για την διαχείριση υδάτων στην Θεσσαλία, για την τροπολογία που έχει παγώσει και αφορά στην παύση των διώξεων εναντίον τους για χρέη των οργανώσεων και για την αξιοποίηση των ακινήτων των πρώην Ενώσεων που τελούν υπό εκκαθάριση.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κ.κ. Δραγασάκης και Αποστόλου τόνισαν ότι η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να συνδεθεί και με το σημαντικό έργο που κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συμφώνησαν πως είτε με μερική εκτροπή του Αχελώου, είτε με εγγειοβελτιωτικά έργα ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να αρδευτεί.

[agronews.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου