ΤΟΠΙΚΑ

1.265.000 ευρώ στη Θεσσαλία για Κοιν.Σ.Επ.

1-265-000-ευρώ-στη-θεσσαλία-για-κοιν-σ-επ-2754

Ημερίδα ενημέρωσης για τη νέα δράση διεξόδου από την ανεργία, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Ι. Πλακιωτάκη

Δεκατρείς περιφερειακούς μηχανισμούς υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας ιδρύει το υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του 2014. Σκοπός της νέας δράσης είναι να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, την ανεργία και να δώσουν διέξοδο στους νέους, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης και της δημιουργίας κινήτρων για την απασχόληση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει ως υπουργείο Εργασίας είναι να ξεφύγουμε πλέον από την προνοιακή πολιτική των προγραμμάτων», δήλωσε χθες από τη Λάρισα και από το βήμα ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Πλακιωτάκης.

Το ενδιαφέρον επιχειρείται να στραφεί στην επένδυση σε τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή το εξαγωγικό εμπόριο, τα logistics, το λιανεμπόριο, την ναυτιλία, τον τουρισμό, άρα σε τομείς που τελικά ο ωφελούμενος μπορεί να έχει μέλλον, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, «στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει προβλεφτεί ειδικό κονδύλι, για δράσεις και ενέργειες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ύψους 60.000.000 ευρώ. Επίσης, στα ΠΕΠ προβλέπεται κονδύλι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κοινωνική οικονομία, γιατί μετά τη δημιουργία των περιφερειακών μηχανισμών στήριξης από την συγκεκριμένη πρόσκληση, σκοπός είναι να μεταβιβαστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να περάσουν στις Περιφέρειες».

Από την πλευρά του ο Κ. Αγοραστός ανέφερε: «Ξεκινάμε την κοινωνική οικονομία και την ξεκινάμε συντεταγμένοι όλοι οι Θεσσαλοί και νομίζω μέσα από τον μηχανισμό, τον όποιο θα κάνουμε και ευελπιστώ να είναι ένας και μοναδικός μηχανισμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να βοηθήσουμε όλους τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, που είναι 58 στην Θεσσαλία και μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους συνεταιρισμούς έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά, χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται προβολή, χρειάζονται ενίσχυση. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα αυτή και παράλληλα μας βοηθά να κινητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους, ώστε να πάμε σε ενεργητικές πολιτικές κατά της ανεργίας και όχι απλώς σε επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Η φιλοσοφία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) είναι να αξιοποιήσει ανθρώπους με δεξιότητες, να αξιοποιήσει ανθρώπους της εργασίας, των δυνατοτήτων για να βρουν διέξοδο και να μπορέσουν να ζουν αξιοπρεπώς. Σε καμιά περίπτωση όμως οι δομές αυτές δεν υποκαθιστούν τομείς του Δημοσίου τομέα. Η κοινωνία, οι πολίτες, απαιτούν να καθόμαστε σε ένα τραπέζι να συζητάμε αλλά και να βγάζουμε συνεργαζόμενοι αποτελέσματα».

Ημερομηνίες προγράμματος

Η ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων είναι η 28/11/2014, ενώ η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Η διάρκεια λειτουργίας των «θερμοκοιτίδων» που θα δημιουργηθούν είναι κατ’ ελάχιστον 15 μήνες και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αργότερα από τον Οκτώβριο του 2015. Ο προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 1.265.000 ευρώ.

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν να παρέχουν υπηρεσίες όπως:

  • Πληροφόρηση και ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και τους σκοπούς της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
  • Παρακίνηση και υποστήριξη της σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την παροχή υπηρεσιών κινητοποίησης, υποστήριξης, και συμβουλευτικής (coaching και mentoring)
  • Παροχή υπηρεσιών θερμοκοιτίδας, που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα ή/ και Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών κλπ.

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα επιδιώκουν:

  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης τοπικών συμφωνιών συνεργασίας (local pacts) μεταξύ των Κοινωνικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων
  • Τη δικτύωση των Κοιν.Σ.Επ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία συστάδων(clusters) κοινωνικών επιχειρήσεων
  • Την υποστήριξη διακρατικών συνεργασιών με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας του εξωτερικού
  • Την υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου