ΤΟΠΙΚΑ

Μικρή νίκη της τρανς κοινότητας το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

μικρή-νίκη-της-τρανς-κοινότητας-το-νομ-283142

Η 25χρονη Αντόρα Σουάρες μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα τρανς άτομο, ιδίως όταν αναζητά εργασία

Αύριο Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που έχει αποτελέσει σημείο προβληματισμού και έντονων αναταράξεων στον πολιτικό κόσμο, αλλά και αφορμή… «ιερού» πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας: το νομοσχέδιο για την ταυτότητα του φύλου έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, φαίνεται όμως ότι «απαντά» σε ένα αγωνιώδες αίτημα τρανς ατόμων. Να μπορούν να αλλάξουν ταυτότητα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. «Το κράτος το κάνει πολύ δύσκολο. Σου λέει πήγαινε εκπορνεύσου για να μπορέσεις (οικονομικά) να διορθώσεις κάτι που η Φύση έκανε λάθος και να μπορέσεις να είσαι ευτυχισμένη»: τα λόγια-χαστούκι της Αντόρα Σουάρες, μιας 25χρονης τρανς με καταγωγή από τον Αγιο Δομίνικο, που ζει στον Βόλο και μίλησε στην Πάολα Ρεβενιώτη για λογαριασμό της εκπομπής Vice.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκπομπή του Vice για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα τρανς άτομο στην Ελλάδα, βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στον Βόλο, όπου ζει η Αντόρα Σουάρες. Τα όσα είχε πει τότε η 22χρονη στην κάμερα, είναι επίκαιρα όσο ποτέ, αν και όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μέσα στα τρία χρόνια που πέρασαν άλλαξαν πολλά: η ίδια η κοινωνία άλλαξε ενώ εκείνη ολοκληρώνει σχολή αισθητικής και ετοιμάζεται να βγει στην αγορά εργασίας.

Η Αντόρα Σουάρες είναι σήμερα 25 ετών. «Ενιωθα κοριτσάκι από την ηλικία των 4 ετών. Αν υπήρχε παιδεία στην Ελλάδα τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί καλύτερα για μένα. Τότε είχα μπερδευτεί. Πήγαινα στο viledo club κι έπαιρνα βιοντεοκασέτες με την Αριελ τη γοργόνα», περιέγραψε στην εκπομπή.

Κοιτώντας μια φωτογραφία της, παρατήρησε: «είναι τραγικό να βλέπεις τον εαυτό σου και να λες, όχι δεν είμαι εγώ».

Το φύλο της σε αντίθεση με αυτό που ένιωθε η ίδια, την οδήγησαν στα μονοπάτια της αυτοκαταστροφής. «Αρχισα να μισώ τον εαυτό μου. Ενιωθα ότι ήμουν κάτι κακό. Αυτοτιμωρούμουν. Για χρόνια ήμουν αλκοολική», περιγράφει την αυτοκαταστροφική της πορεία, μέχρι να αποδεχθεί τον εαυτό της και να καταφέρει να ορθοποδήσει ως Αντόρα.

Στο πλευρό της είχε τους γονείς της. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος είχε δυσκολία να αποδεχθεί την πραγματικότητα. «Δυσκολεύτηκα να την πω Αντόρα. Σιγά σιγά το αποδέχθηκα. Η ζωή έχει ιδιαιτερότητες και με αυτές πρέπει να ζήσουμε», εξομολογήθηκε στην κάμερα ο πατέρας της Αντόρα.

Για την 25χρονη, οι πραγματικές δυσκολίες ήρθαν όταν βγήκε στην αγορά εργασίας. «Τότε βιώνεις την κανονική transphobia. Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά», ανέφερε, περιγράφοντας τις αντιδράσεις όταν ζητούσε δουλειά ως Αντόρα και η ταυτότητα έγραφε διαφορετικά στοιχεία.

«Το κράτος το κάνει πολύ δύσκολο. Σου λέει πήγαινε εκπορνεύσου για να μπορέσεις (οικονομικά) να διορθώσεις κάτι που η Φύση έκανε λάθος και να μπορέσεις να είσαι ευτυχισμένη», είπε με δάκρυα στα μάτια η Αντόρα Σουάρες.

Το άρθρο 3

Λίγες ημέρες μετά την προβολή της εκπομπής, ένα νομοσχέδιο, αυτό για την ταυτότητα του φύλου, έρχεται να «απαντήσει» σε ένα πάγιο αίτημα της τρανς κοινότητας.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζεται ο Νόμος 344 του 1976 που προβλέπει ότι προϋπόθεση για τη μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου στα δημόσια έγγραφα, είναι η στείρωση και γενικότερα κάποια χειρουργική διαδικασία.

Το σχέδιο νόμου του Yπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.

Η ταυτότητα φύλου δεν ορίζεται με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά ή τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν κατά τη γέννηση, αλλά με γνώμονα το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής, το φύλο είναι ζήτημα «αυτοπροσδιορισμού» και δεν πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση το φύλο του.

Το άρθρο 3 Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, µε εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού» µε απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να µην είναι έγγαμο.

4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέµβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται µε τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

ΑΝΤΟΡΑ ΣΟΥΑΡΕΣ: Μια μικρή νίκη με ελλείψεις

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τρία χρόνια μετά την εκπομπή και με αφορμή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, η Αντόρα Σουάρες, μιλά για μία μικρή νίκη της trans κοινότητας. «Είναι μια θετική κίνηση για τα τρανς νέα άτομα, να μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί χρήματα. Για να έχεις τα χρήματα, πρέπει να εργαστείς. Είναι όμως πολύ δύσκολο να δεχθεί κάποιος στη δουλειά του ένα τρανς άτομο, η εξωτερική εμφάνιση του οποίου δεν συνάδει με τα στοιχεία της ταυτότητας», υπογραμμίζει.

Ωστόσο η ίδια εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις. «Το σχέδιο νόμου δεν προστατεύει τα ίντερσεξ παιδιά. Τα παιδιά που γεννιούνται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Όταν γεννιούνται ο γιατρός και οι γονείς αποφασίζουν ποιο φύλο θα κρατήσουν. Και μεγαλώνοντας μπορεί να οδηγηθούν σε μια τρανς κατάσταση όπως εγώ, που είναι ψυχοφθόρα», επισημαίνει.

Οι ελλείψεις του σχεδίου νόμου δεν σταματούν εκεί. «Για ένα έγγαμο άτομο προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής φύλου μόνο σε περίπτωση που πάρει διαζύγιο. Γιατί όμως πρέπει να μπαίνουν ζευγάρια και οικογένειες σε τέτοιες ψυχοφθόρες διαδικασίες; Είναι ανούσιο. Επίσης δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τα μεγαλύτερα τρανς άτομα, που η μοναδική επαγγελματική διέξοδος που έχουν είναι η νύχτα. Θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα επίδομα. Να μεριμνήσει το κράτος για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια», δηλώνει η Αντόρα Σουάρες.

«Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο νόμου είναι προς τη θετική κατεύθυνση και αποτελεί μία μικρή νίκη της τρανς κοινότητα. Είναι θετικό να βλέπεις την Ελλάδα να εκσυγχρονίζεται και να αντιμετωπίζει θέματα που ήταν και είναι ταμπού. Είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας, ασχέτως αν βρισκόμασταν στο περιθώριο», τονίζει.

Η ίδια, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα κάνει αίτηση αλλαγής φύλου στην ταυτότητα. Και με τα νέα της έγγραφα θα διεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία σε έναν κλάδο που της αρέσει: αυτόν της αισθητικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου