ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Συνεργασία και διάλογος για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αφορά τους πολλούς

συνεργασία-και-διάλογος-για-μια-βιώσι-283294

Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και λίγους μήνες λαμβάνουν χώρα τα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλες τις Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τομή, στην οποία η κοινωνία λαμβάνει μέρος ως το επίκεντρο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, και όχι ως «φτωχός συγγενής» όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Γιατί καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, η οποία και διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, της αγοράς. Η πρωτοποριακή και πρωτόγνωρη διαδικασία των αναπτυξιακών συνεδρίων αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και για τη μετατροπή ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης σε αποκεντρωμένη και συμμετοχική δημοκρατία.

Στις 10-11 Οκτώβρη θα λάβει χώρα το αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημαντικό κομμάτι της οποίας αποτελεί και ο νομός Μαγνησίας.

Η Μαγνησία είναι μία περιοχή με πλούσιο φυσικό τοπίο, ανεξάντλητη φυσική ομορφιά, γεωμορφολογική πολλαπλότητα, ιστορία, πολιτισμό, νησιωτικότητα. Διαθέτει το μεγάλο της λιμάνι στον Βόλο, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέχει ιδανική θέση στο κέντρο των θαλάσσιων οδών προς τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, διαθέτοντας και αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο.

Η επένδυση στον τουρισμό της Μαγνησίας μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση των περιοχών της, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην προώθηση των τοπικών της προϊόντων μέσω συνεργειών με τοπικούς παραγωγούς. Με την ανάδειξη του Παγασητικού σε διακριτό τουριστικό προορισμό και την ένταξή του στα δρομολόγια της κρουαζιέρας, με τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, με τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πλοίων και την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου, πετυχαίνοντας οι αεροπορικές εταιρείες να φέρνουν τουρίστες απευθείας στο αεροδρόμιο της περιοχής της Θεσσαλίας, παρακάμπτοντας τα αεροδρόμια Αθήνας-Θεσσαλονίκης, η Μαγνησία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για όλο τον χρόνο. Επιπλέον, με την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου σε Κέντρο Δραστηριοτήτων Βουνού, όπως και την επέκταση αυτού του μοντέλου στην Όρθρυ και το Νότιο Πήλιο, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ο αλιευτικός τουρισμός, ο αναρριχητικός, ο περιπατητικός, ο ποδηλατικός, ο οικοτουρισμός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός αλλά και αυτός της προσφυγικής και τοπικής παράδοσης, το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας μπορεί να επεκταθεί και να αναβαθμιστεί ποιοτικά.

Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν επίσης μια οδοποιία και ένα σιδηρόδρομο που θα προσφέρουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στην περιοχή. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η υλοποίηση έργων όπως αυτό της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού, ένα όραμα δεκαετιών, της ολοκλήρωσης των μελετών και χρηματοδότηση του έργου της εισόδου του Βόλου από την οδό Αθηνών, της ολοκλήρωσης των μελετών και της χρηματοδότησης του έργου της παράκαμψης της Αγριάς. Επίσης, η ολοκλήρωση των μελετών και η χρηματοδότηση του έργου για την παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου όπως και του έργου για την παράκαμψη της Ζαγοράς (β΄ φάση), η ολοκλήρωση της Ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας, η αναβάθμιση των επιβατικών γραμμών στο λιμάνι, η αύξηση θέσεων ελλιμενισμού.

Η αξιοποίηση του μεγάλου λιμανιού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αυτό του Βόλου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την τουριστική αλλά και την εμπορική-οικονομική αναβάθμιση της περιοχής που θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης, καθώς η θέση του χωροταξικά μπορεί να οδηγήσει ώστε να αναπτυχθεί σε κόμβο εμπορικό, μεταφορικό. Έργα στο λιμάνι όπως η σύνδεσή του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ήπιας κλίμακας, η ανάπτυξη σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στη γ΄ προβλήτα, η εκμετάλλευση του σιλό, η σύνδεσή του με εμπορευματικό κέντρο, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η ανωτέρω περιγραφόμενη αναβάθμιση του λιμανιού, του αεροδρομίου, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, μπορεί να οδηγήσει και στην εδραίωση της Μαγνησίας ως κόμβο εμπορικό, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Ευρώπη, μέσω των συνδυασμένων μεταφορών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για τις συνδυασμένες μεταφορές και η χρηματοδότηση του έργου της σύνδεσης του τρένου με λιμάνι-αεροδρόμιο και με το λιμάνι Αλμυρού.

Μία άλλη αναπτυξιακή παρέμβαση που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας και θα φέρει μια γενικότερη βελτίωση στο περιφερειακό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον είναι η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρουστo Βελεστίνο σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό και την πρόταση για διερεύνηση (2003), ώστε να διαμορφωθεί ο άξονας ανάπτυξης Λάρισας-Βόλου, που στη συνέχεια θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Θεσσαλία, μέσω του οδικού, σιδηροδρομικού δικτύου και του λιμανιού.

Ζήτημα προτεραιότητας αποτελεί και η ολοκλήρωση του έργου της λίμνης Κάρλα, η εξασφάλιση της απαιτούμενης τροφοδοσίας της και η διασφάλιση της ορθής και ολοκληρωμένης διαχείρισής της, προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα στην περιοχή.

Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι επίσης η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Εργαλεία για την τόνωσή του αποτελούν η μέγιστη απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η δικτύωσή του με τον τουρισμό και την τοπική κατανάλωση αλλά και το ψηφιακό μάρκετινγκ που θα του δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές, η παραγωγή τροφίμων με διακριτή ταυτότητα.

Βασική για τα παραπάνω είναι και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύχθηκε σημαντικά, ενισχύθηκε με νέα τμήματα και αποτελεί το σημαντικότερο πόλο ανάπτυξης της έρευνας και του καινοτόμου περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Σημαντική η στήριξη της υλοποίησης του έργου της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο, που με την αποκατάσταση/ανακατασκευή του κτιρίου (ήδη εντάχθηκε η χρηματοδότηση στο ΠΔΕ) θα στεγαστεί μια θερμοκοιτίδα έρευνας και επιχειρηματικής καινοτομίας (Technopolis: Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Ε.Τ.Ε.Κ.), που θα ενοποιήσει μεγάλο μέρος των ερευνητικών φορέων στη Θεσσαλία και θα ενισχύσει την σύζευξη της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Σημαντική επίσης και η στήριξη για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής σχολής.

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Μαγνησίας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια περιοχή με βιομηχανική ιστορία. Επομένως, θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι 2 βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και να δοθούν κίνητρα, με σκοπό την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η συγκρότηση αλυσίδων αξίας που θα στηρίζονται στη σύνθεση δεξιοτήτων με βασικό χαρακτηριστικό την τεχνική ταυτότητα της περιοχής μας και την παράδοση. Παραδοσιακός για την περιοχή μας είναι ο κλάδος μετάλλου, καθώς ήδη διαθέτουμε εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μπορούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα τα οποία θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Θα ήταν θετική και η πριμοδότηση και στήριξη καινοτόμων παραγωγικών πρωτοβουλιών κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών διασφαλίζει καλύτερη υγειονομική κάλυψη στους πολίτες.

Τέλος, αναπτυξιακή προτεραιότητα για την περιοχή μας θα πρέπει να αποτελεί η ενεργειακή/περιβαλλοντική/παραγωγική ανασυγκρότηση των Σποράδων, που αποτελούν το μοναδικό νησιωτικό πλέγμα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Στόχος είναι οι Σποράδες να διαμορφωθούν σε «πράσινα» νησιά, όχι μόνο από την πλευρά της ηλεκτρικής ενέργειας (όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ), αλλά σχετικά με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους και να αναπτύξουν τις υποδομές τους έτσι ώστε να αποτελούν πόλο έλξης τουρισμού.

Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα η περιοχή της Μαγνησίας, χρήζει μίας συνολικής αναπτυξιακής τομής, με πολλαπλούς στόχους σε ένα ευρύ και συνολικό πλαίσιο. Διαθέτει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε κοιτίδα τουρισμού, εμπορίου, τεχνογνωσίας, βιομηχανίας και αγροτικής παραγωγής για την Κεντρική Ελλάδα που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τη ζωή των Θεσσαλών.

Είναι μεγάλη ευκαιρία το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας να στείλει το μήνυμα πως με τη συνεργασία, τον διάλογο και τη σωστή χρήση των αναπτυξιακών εργαλείων μπορούν να αναπτυχθούν πολιτικές προς όφελος της ίδιας κοινωνίας, για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αφορά τους πολλούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου