ΤΟΠΙΚΑ

Αρωμα… πατρίδας για 85 πρόσφυγες μαθητές

αρωμα-πατρίδας-για-85-πρόσφυγες-μαθητέ-284171

Αρωμα… πατρίδας για τους πρόσφυγες μαθητές που φοιτούν στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου. Την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, όταν ρωτήθηκαν τι δράσεις θα ήθελαν να κάνουν, εκείνοι επέλεξαν αθλήματα που παίζουν στην πατρίδα τους: κρίκετ και paintball. Και αν και… νοστάλγησαν, ήταν μια τονωτική ένεση στη δύσκολη καθημερινότητά τους μακριά από την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Γ. Χάρλα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι πρόσφυγες: από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές. Πρόκειται για νέους που βρίσκονται στη χώρα μας και απασχολούνται εργασιακά για να κερδίσουν το προς το ζην, ενώ παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο για να μπορέσουν να ενταχθούν πιο ομαλά στην τοπική κοινωνία.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την περασμένη Δευτέρα ήταν ένα… δώρο για τους αλλοδαπούς μαθητές, που έπαιξαν αθλήματα που έπαιζαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στο προαύλιο του Εσπερινού Γυμνασίου. «Μιλήσαμε μαζί τους και αποφασίσαμε να κάνουμε δράσεις γύρω από τα αθλήματα που επέλεξαν οι μαθητές, οι οποίοι το χάρηκαν», ανέφερε ο κ. Χάρλας.

Στην 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με το σύνθημα «Αθλούμαι, χαρά-ζω το μέλλον», συμμετείχε το σύνολο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Γιορτή αθλητισμού στα σχολεία

Σε κάθε σχολείο της Μαγνησίας (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) διεξήχθησαν σχολικές αθλητικές αλλά και παράλληλες δραστηριότητες που επέλεξε ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού περιελάμβανε: Αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, κ.λπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και τις υποδομές του σχολείου, με ενεργή συμμετοχή των μαθητών τόσο στην οργάνωση όσο και στην εφαρμογή, οι οποίες συνδυάστηκαν με παράλληλες προβολές ταινιών και βίντεο, διαδραστικές συζητήσεις, ανάγνωση κειμένων, άρθρων, καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική ενασχόληση (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κ.ά.), επισκέψεις επίλεκτων και διακριθέντων αθλητών και συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα.

Στον σχεδιασμό και την προετοιμασία της ημέρας συνέβαλε η σχολική σύμβουλος ΠΕ11 Μαγνησίας κ. Χατζηπαντελή Νάνσυ, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Φυσική Αγωγής των σχολικών μονάδων.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας θα συγκεντρώσει τα στοιχεία και θα τα αποστείλει στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

«Βασική επιδίωξη της Διεύθυνσης με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Σαβελίδη Σωκράτη, αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι η διάδοση του σχολικού αθλητισμού στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια της Μαγνησίας, καθώς οι μαθητές θα αποκομίζουν από κάθε διοργάνωση και μέσω της προσπάθειας και του συναγωνισμού όλα τα στοιχεία για μια ευρύτερη Παιδεία που σίγουρα προσφέρει ο αθλητισμός», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου