ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη σε 3.850 οικογένειες από τον Δήμο Βόλου

στήριξη-σε-3-850-οικογένειες-από-τον-δήμο-β-285523

Σειρά προγραμμάτων για την ανακούφιση 3.850 οικογενειών βρίσκονται σε εξέλιξη από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, με γνώμονα την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των αναξιοπαθούντων, ενώ ταυτόχρονα υπογράφτηκε προχθές μνημόνιο συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα παραπάνω ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νατάσα Μορφογιάννη, με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Βόλου.

Η εκδήλωση που είχε ως επίκεντρο την άνοια και την τρίτη ηλικία, διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Μορφογιάννη ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν πυλώνες σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και σε όλες τις περιοχές του Δήμου Βόλου, προκειμένου «να μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται και να κάνει δωρεάν εξετάσεις, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο ασφαλιστικός του φορέας, με μια απλή εγγραφή στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου».

Παράλληλα, μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Μονάδα Αλτσχάιμερ, πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ μνήμης στον τοπικό πληθυσμό, τα οποία θα επεκταθούν και στους χώρους των ΚΑΠΗ αλλά και ευρύτερα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται τα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων, στους οποίους παρέχονται είδη διατροφής αλλά και ατομικής υγιεινής για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. «Υπάρχουν πολλά προγράμματα σε εξέλιξη, γιατί στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με τρόφιμα, με ιατρικές εξετάσεις, με εμβόλια και ό,τι άλλο απαιτείται», επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Ομιλητές της προχθεσινής εκδήλωσης ήταν οι: Αθανασία Παπαδημητρίου, νοσηλεύτρια, υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης Υγείας Δήμου Βόλου, Μαρία Σακκοπούλου, ιατρός – νευρολόγος στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, Καλλιόπη Κουφογιάννη ψυχολόγος της Μονάδας, Μαγδαληνή Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Γηροκομείου Βόλου, Βασιλική Πανοπούλου και Τίνα Βλαχονάτσιου.

Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στις δομές που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών που πάσχουν από άνοια, ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα περιστατικά που καταγράφονται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει και εκλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Οι δομές και το πλαίσιο φροντίδας και ασφάλειας που προσφέρονται στους πάσχοντες από άνοια τόσο στη Μονάδα Αλτσχάιμερ, το Γηροκομείο Βόλου και οι παρεμβάσεις του Δήμου Βόλου στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής προσφοράς, αποτέλεσαν τον θεματικό άξονα της προχθεσινής εκδήλωσης, με φόντο την άνοια και την τρίτη ηλικία.

Στο Γηροκομείο, όπως ανέφεραν οι κοινωνικοί λειτουργοί, φιλοξενούνται 15 περίπου περιστατικά με άνοια διαγνωσμένη, επίσης στην κεντρική πτέρυγα βρίσκονται περιστατικά σε αρχικό στάδιο, ενώ υπάρχει ειδική πτέρυγα για την εξυπηρέτηση των περιστατικών με προχωρημένη άνοια. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει πλαίσιο φροντίδας και ασφάλειας, για την βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων.

Δίνοντας το στίγμα της Μονάδας Αλτσχάιμερ, η επιστημονικά υπεύθυνη τόνισε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ενώ η Νευρολόγος της Μονάδας, σημείωσε ότι «από τη στιγμή που γηράσκει ο πληθυσμός, αυξάνονται οι άνθρωποι με άνοια, αλλά υπάρχει ακόμη προκατάληψη στην τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και αρκετοί Βολιώτες, προκειμένου να ενημερωθούν από τους ειδικούς, για ζητήματα που απασχολούν πολλές οικογένειες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου