ΤΟΠΙΚΑ

Σε οικονομικές… περιπέτειες σχολικοί φύλακες

σε-οικονομικές-περιπέτειες-σχολικο-286654

Μπορεί οι εργασιακές περιπέτειες να έληξαν για τους σχολικούς φύλακες του Δήμου Βόλου, όταν το 2013 έμπαιναν μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, οι οικονομικές όμως περιπέτειες… καλά κρατούν. Δύο χρόνια μετά την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους, καλούνται να επιστρέψουν στα δημοτικά ταμεία χρήματα που τους δόθηκαν ως τόκοι, αλλά αποδείχθηκε ότι έγινε… λάθος υπολογισμός. Ποσό ύψους 4.808,09 ευρώ καλείται να επιστρέψει κάθε ένας από τους 23 σχολικούς φύλακες, οι οποίοι επιβαρύνονται και με τόκους και προσαυξήσεις ύψους 1.700 ευρώ περίπου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας, είχε συνάντηση με τους σχολικούς φύλακες για το οικονομικό θέμα που έχει προκύψει.

Ο «Γολγοθάς» των σχολικών φυλάκων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013, οπότε και έμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Τον Μάρτιο του 2014 απολύθηκαν, αφού δεν κατάφεραν να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Άμεσα ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα. Προχώρησαν στην κατάθεση αγωγής που εξετάστηκε στις 30 Ιανουαρίου. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, τους έδειξε τον δρόμο της επιστροφής προς τα σχολεία.

Επέστρεψαν στις εργασίες τους το 2015, αλλά οι περιπέτειες δεν τελείωσαν.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο δήμος υποχρεώθηκε να καταβάλλει στους σχολικούς φύλακες ποσό 10.227 ευρώ στον καθένα για άδεια, επιδόματα αδείας, γιορτών, νυχτερινής απασχόλησης και αργιών. Σύμφωνα με τα ένταλμα που θεωρήθηκε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα καταβαλόταν συνολικά στους 23 σχολικούς φύλακες ποσό 412.986,16 ευρώ. Κάθε ένας πήρε ποσό 11.557,91 ευρώ (10.227 ευρώ κεφάλαιο, 4.808,09 ευρώ τόκοι, μείον οι κρατήσεις 3.477,18 ευρώ). Δεδομένου ότι οι σχολικοί φύλακες ήταν άνεργοι, τα ποσά που εισέπραξαν τα κατέβαλλαν για την κάλυψη αναγκών τους.

Ωστόσο το 2014, κρίθηκε ότι το ποσό των 4.808,09 ευρώ που αντιστοιχούσε σε τόκους τούς καταβλήθηκε από λάθος… υπολογισμό, βεβαιώθηκε σε βάρος τους και καλούνται να το επιστρέψουν.

Ηδη από το 2014, το ποσό αυτό έχει επιβαρυνθεί και με τόκους και προσαυξήσεις ύψους 1.700 ευρώ περίπου για τον καθένα. Οι σχολικοί φύλακες αδυνατούν να επιστρέψουν το ποσό αυτό στον δήμο.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Ζέρβα, συμφωνήθηκε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να γλιτώσουν νέες προσαυξήσεις και τόκους. Από το ποσό της οφειλής τους θα αφαιρεθεί ποσό 1.800 ευρώ περίπου που τους οφείλει ο Δήμος Βόλου. Τα χρήματα αυτά που είχαν ενταχθεί στα ληξιπρόθεσμα, θα ενταλματοποιηθούν έως τέλος Οκτωβρίου και θα αφαιρεθούν από το ρυθμιζόμενο ποσό.

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας, δεσμεύτηκε να κάνει ερώτημα στο νομικό τμήμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων για τη δυνατότητα απαλλαγής των σχολικών φυλάκων από τους τόκους και τις προσαυξήσεις ύψους 1.700 ευρώ, και την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν νέο ραντεβού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου