ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις για την ψυχική υγεία στον Βόλο

δράσεις-για-την-ψυχική-υγεία-στον-βόλο-286678

Εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Ζήσε μια μέρα όπως εγώ» διοργανώνει ο Φορέας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, στο πλαίσιο της 10ης Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε θέματα ψυχικής υγείας και να «ανοίξει» τη συζήτηση σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις στις ψυχικές διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, η ραδιοφωνική ομάδα του Κ.Η.Π.Ο.Σ. θα πραγματοποιήσει ζωντανή εκπομπή από τη συχνότητα της ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ 101.2, η εκπομπή θα μεταδίδεται και διαδικτυακά από τη σελίδα www.diodo.gr.

Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο του σταθμού θα ποδηλατήσουμε μαζί (χρησιμοποιώντας διπλά ποδήλατα) με την ΚΟΙΝΣΕΠ Δράση & Ενέργεια.

Στις 12, στην πλατεία Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί η δράση «Get in my shoes», που περιλαμβάνει βιωματική γνωριμία με τα συμπτώματα της ασθένειας και διανομή πληροφοριακού υλικού.

Στις 5 το απόγευμα στο καφέ 4 εποχές θα γίνει προβολή ταινίας μικρού μήκους «στο Βάθος ΚΗΠΟΣ» και συζήτηση για τις δυνατότητες και περιορισμούς των ψυχικά ασθενών.

Η ημέρα θα κλείσει στις 8 το βράδυ στο La Petite Cantine όπου «σας καλούμε να διασκεδάστε μαζί μας. Θα σας προσφέρουμε δωρεάν σουβλάκια, θα ακούσουμε μουσική, και θα παρουσιάσουμε δράσεις που γίνονται στο Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΔΙΟΔΟΣ εκπονεί προγράμματα αποασυλοποίησης κι επανένταξης στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς». Η ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε. δραστηριοποιείται στον Βόλο από τον Αύγουστο του 2006, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του οικοτροφείου «Μαζί» στην Κ. Καρτάλη 227, για τη φιλοξενία 15 ατόμων με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές με παροχή φροντίδας επί εικοσιτετράωρης βάσης.

Στον ίδιο άξονα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2008 στην οδό Μεταμορφώσεως 23α το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.), όπου παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και θεραπευτικές ομάδες.

Τέλος, από το 2013 λειτουργεί η τρίτη δομή της εταιρείας, το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, που φιλοξενεί 4 άτομα που πάσχουν από ψυχική νόσο και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτονόμησης πριν επιστρέψουν ανεξάρτητοι στην κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου