ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα η εκτροπή του Αχελώου

στον-αέρα-η-εκτροπή-του-αχελώου-286696

Δυναμίτη για το έργο εκτροπής του Αχελώου συνιστά η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμιών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, η οποία εγκαταλείπει επί της ουσίας την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων και σχεδιάζει τη δημιουργία φραγμάτων ξεκινώντας από το μηδέν.

Στην επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε προχθές, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων εξέφρασε την αντίθεσή της, ενώ χθες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή σε συλλαλητήριο στο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνεται στη Λάρισα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, την ώρα ομιλίας του πρωθυπουργού.

Ακόμη, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση-καταδίκη της Αναθεώρησης.

Η προχθεσινή διαβούλευση

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων, δήμαρχοι και εκπρόσωποι ΟΤΑ, εκπρόσωποι του ΣΕΒ, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), των αγροτών, των επιμελητηρίων.

Κοινό συμπέρασμα της διαλογικής συζήτησης ήταν ότι όλα τα ημιτελή έργα του Αχελώου και της σήραγγας Πευκόφυτου Πετρωτού πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας με άντληση-ταμίευση.

Το εναπομείναν ποσό για τα ημιτελή έργα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα προτεινόμενα έργα του σχεδίου όπως επισημάνθηκε είναι ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και ξεκινούν από το σημείο μηδέν, αλλάζοντας τον σχεδιασμό που υπήρχε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας το 2014, ο οποίος είχε μία συνέχεια δεκαετιών.

«Εμείς θεωρούμε απαραίτητη τη μεταφορά νερού, διότι η μη χρησιμοποίηση των πραγματοποιηθέντων έργων του Αχελώου δημιουργεί εθνική ζημιά και κοινωνική ζημία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η λεκάνη απορροής υδάτων της Θεσσαλίας, εξήγησε περαιτέρω, είναι ελλειμματική και εάν δεν υλοποιηθούν τα δρομολογημένα έργα μεταφοράς νερού, τότε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αρδεύονται» επισήμανε.

Εξάλλου, τα εκτελεσθέντα μέχρι τώρα έργα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να εκτελεστούν όλα τα ημιτελή έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο» επισήμανε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Αυτή τη στιγμή τα έργα που είναι προς ολοκλήρωση είναι ο ταμιευτήρας Συκιάς και η συντήρηση και ολοκλήρωση της διανοιγμένης σήραγγας Πευκοφύτου (Άνω Αχελώος) ώστε να γίνει η μεταφορά του νερού του Αχελώου στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, σε ποσοστό 250 εκατ. κυβικών μέτρων τον χρόνο.

Αυτό προέβλεπε και το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων Θεσσαλίας το 2014.

Η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε ότι τα έργα που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί της μεταφοράς της εκτροπής του Αχελώου, ξεκινούν από το σημείο μηδέν και αφορούν στη δημιουργία φραγμάτων, χωρίς να υπάρχει καν η ωριμότητα έργων σε μελέτες.

«Μόνο με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των έργων θα υπάρξει ενδυνάμωση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα με κοινό όφελος για ολόκληρη τη Θεσσαλία», είπε η ίδια, και στο επιχείρημα ότι η εκτροπή των ποταμών δεν θα έχει επιτυχία, αντέτεινε ότι ανάλογα έργα άντλησης υδάτων και ταμίευσης λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

Συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και οι αγροτικοί σύλλογοι Μαγνησίας, καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία, τονίζουν ότι το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σοβαρά προβλήματα.

Οι αγροτικοί σύλλογοι προειδοποιούν λοιπόν την κυβέρνηση ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίες αγροτιάς θα διεκδικήσει αγωνιστικά την ολοκλήρωση των έργων ακόμη και με μπλόκα.

Τι λέει η ΠΕΔ Θεσσαλίας και άλλοι φορείς

Κοινή ανακοίνωση για το σχέδιο διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας εξέδωσε ο πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καλόγηρος και ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, Γιάννης Καλές.

Oι προαναφερθέντες τονίζουν ότι η παρουσίαση των προτάσεων από το επιτελείο του υπουργείου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει.

Κάνουν λόγο για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική πολιτική παρέμβαση, πριν από την εκπόνηση των μελετών, κάτι που όπως υποστηρίζουν ομολόγησε με τον πιο σαφή τρόπο το επιτελείο του υπουργείου, με τον παριστάμενο αν. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των ημιτελών έργων στον Άνω Αχελώο και να εκδηλώσει καθαρά τις προθέσεις της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου