ΤΟΠΙΚΑ

Τερματίζουν τα αλκοολόμετρα της Τροχαίας στους δρόμους του Βόλου

τερματίζουν-τα-αλκοολόμετρα-της-τροχ-288005

Καταναλώνουν τσίπουρο και κρασί, παίρνουν τα οχήματά τους και… όποιον πάρει ο χάρος. Εντύπωση προκαλεί το τελευταίο διάστημα στους αξιωματικούς της Τροχαίας Βόλου ότι πάρα πολλοί οδηγοί, τόσο Ι.Χ όσο και δικύκλων, εντοπίζονται να οδηγούν έχοντας καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, τόσο μεγάλη που πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις τα αλκοολόμετρα τερματίζουν και σταματούν να μετρούν!

Παρά τους συνεχείς ελέγχους και τα τσουχτερά πρόστιμα, προχθές αστυνομικοί της Τροχαίας Βόλου κλήθηκαν να παρέμβουν σε ένα ακόμη τροχαίο υλικών ζημιών που συνέβη υπό την επήρεια μέθης. Βολιώτης 61 ετών ήπιε αλκοόλ, οδήγησε και προκάλεσε τροχαίο ατύχημα ευτυχώς χωρίς τραυματισμό στην Αναλήψεως.

Στον έλεγχο στον οποίο τον υπέβαλαν οι αστυνομικοί, βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα που αντιστοιχεί σε 1,78 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του οδηγού όπως ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όταν δηλαδή ο οδηγός έχει καταναλώσει ποσότητα που αντιστοιχεί πάνω από 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πρόκειται για τη 280ή σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης που πραγματοποίησε η Τροχαία Βόλου στο διάστημα των μηνών Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2017. Οι παραβάσεις μέθης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα καταγράφουν αύξηση ύψους 22% Το αντίστοιχο τετράμηνο του 2016 ήταν 230.

Ωστόσο, επειδή πάντοτε υπήρχαν πολλές παραβάσεις μέθης στην οδήγηση, εκείνο που προξενεί εντύπωση δεν είναι ο αυξημένος αριθμός τους, αλλά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά αλκοόλ που καταγράφονται στους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Βόλου, Αθανάσιο Κουλούρη, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οδηγών στις οποίες τα μηχανήματα σταμάτησαν πλέον να μετρούν, καθώς οι ποσότητες αλκοόλ είχαν ξεπεράσει το όριο.

«Τα αλκοολόμετρα δεν μπορούν να μετρήσουν ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχούν σε πάνω από 2,75 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Φέτος σε δύο περιπτώσεις το μηχάνημα σταμάτησε να μετράει, γιατί είχε τερματίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλοί από τους οδηγούς ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς όμως χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή τουλάχιστον σοβαροί τραυματισμοί.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας πάντως, επισύρει τσουχτερά πρόστιμα, ενώ ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, για ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, η Τροχαία Βόλου επιβάλει πρόστιμα 200 ευρώ και ποινή πέντε βαθμών στο σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών.

Για ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί από 0,41 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα έως και 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλει πρόστιμο 700 ευρώ και ποινή εννέα βαθμών.

Για ποσότητα αλκοόλ στο αίμα που είναι υψηλότερη από 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, ο οδηγός καταμηνύεται, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για έξι μήνες και οδηγείται στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, για τους οδηγούς που έχουν ικανότητα οδήγησης έως δύο χρόνια και τους επαγγελματίες που οδηγούν με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα έως 0,24 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ και ποινή εφτά βαθμών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου