ΤΟΠΙΚΑ

Εξαγωγικό ενδιαφέρον για τις ελιές Πηλίου

εξαγωγικό-ενδιαφέρον-για-τις-ελιές-πη-289487

Αυξημένη είναι η παραγωγή των ελαιών στην περιοχή του Πηλίου, προς μεγάλη ικανοποίηση των υπευθύνων του αγροτικού συνεταιρισμού, που κάνουν λόγο για μια πολύ καλή χρονιά, με πολύ ποιοτικό προϊόν και ανάλογες τιμές, σε μια εποχή κατά την οποία εκδηλώνεται ακόμη εντονότερο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Οι κύριες αγορές στις οποίες εξάγεται το προϊόν του Πηλίου είναι η κεντρική Ευρώπη και οι βαλκανικές χώρες, αλλά εκδηλώνεται παράλληλα έντονο ενδιαφέρον από την Αμερική, το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας ήταν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με ευεργετικές επιπτώσεις για τον καρπό της ελιάς, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, ο μέσος όρος των φετινών τιμών για τις ελιές είναι 30% πάνω από τις περσινές, ενώ για τις βιολογικές υπολογίζεται αύξηση 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής ελαιοπαραγωγής είναι ο ποιοτικός καρπός «με αποτέλεσμα να έχουμε συγκέντρωση παραγωγής, όσον αφορά την πράσινη ελιά και στη συνέχεια της μαύρης. Οι βροχές που σημειώθηκαν, ήταν ό,τι καλύτερο για την ποιότητα του ελαιοκάρπου. Ήδη ξεκίνησε η συγκέντρωση ελαιών με πολύ καλές τιμές από τον Συνεταιρισμό Πηλίου και με πολύ καλύτερες τιμές ακόμη στα βιολογικά» επισημαίνει ο ίδιος.

Σημαντικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι ο καρπός είναι απαλλαγμένος από διάφορες ασθένειες και κυρίως τη δακοπροσβολή, γεγονός πολύ θετικό για τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη βιολογική πράσινη ελιά και την βιολογική καλλιέργεια γενικότερα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και ήταν ευεργετικές για την ελαιοπαραγωγή του Πηλίου, «έδωσαν τη δυνατότητα στους παραγωγούς φέτος να μπορέσουν να συλλέξουν τον πράσινο καρπό σε πρώτη φάση, και να τον παραδώσουν στον συνεταιρισμό τους σε πολύ ικανοποιητικές τιμές» σημείωσε ο κ. Διανελλάκης.

Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης των ελαιών υπολογίζεται σε 500 τόνους τα τελευταία χρόνια, αλλά τα ενθαρρυντικά δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούν προσδοκίες για παραγωγή 1.000 τόνων περίπου, καθώς η δυναμικότητα της Ένωσης, όσον αφορά τη συγκέντρωση ελαιών, ξεπερνάει τους 2.000 τόνους. Στο μεταξύ, έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους συνεταιρισμούς, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι ποσότητες ελαιών που θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, η οποία «είναι δεδομένη και είναι αρκετά μεγάλη όσον αφορά την πράσινη ελιά» σημειώνει ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο κ. Διανελλάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα αυξηθούν οι παραγωγοί, όσον αφορά την παράδοση των ελαιών στον συνεταιρισμό τους, και οι νέοι, ειδικότερα, και μέσα από την κρίση θα βρουν προοπτική για το μέλλον από την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου