ΤΟΠΙΚΑ

«Οι εξαγωγές θα φέρουν ανάπτυξη»

οι-εξαγωγές-θα-φέρουν-ανάπτυξη-293448

Ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με το χρηματιστήριο, την ελληνική οικονομία και τα γεγονότα που δημιούργησαν την κρίση αποκαλύπτουν πολυετείς έρευνες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής Φυσικής, που πραγματοποιείται στον Βόλο, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων.

Εμπνευστής και συνδιοργανωτής του συνεδρίου που πραγματοποιείται σε αίθουσα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Λυκούργος Μαγκαφάς.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα είναι να παράξει ανάπτυξη. «Η παραγωγή ανάπτυξης δεν είναι κάτι που διατάσσεται, η ανάπτυξη έρχεται μέσα από κάποιες διαδικασίες, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να εξάγουμε αυτά τα προϊόντα και να φέρουμε πλούτο στη χώρα, γιατί μέχρι στιγμής διαπιστώσαμε ότι διαλύσαμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με αποτέλεσμα αυτή η διάλυση να φέρει τη σημερινή οικονομική κατάσταση», υπογράμμισε.

Η επιστήμη της οικονομικής φυσικής ασχολείται παράλληλα με τις προβλέψεις των χρηματιστηρίων και όπως σημείωσε ο ίδιος: «Μια απότομη μεταβολή στα χρηματιστήρια αντανακλά μεταβολές σε όλο το φάσμα των χρηματιστηρίων, σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκαλέσει οικονομικά θύματα, κράτη ολόκληρα. Όταν ξέσπασε παγκόσμια οικονομική κρίση, με τη φούσκα των ακινήτων στην Αμερική, αυτή η κρίση ανέδειξε ασθενείς οικονομίες όπως ήταν η Ελλάδα, και τις αδυναμίες τους, κι έτσι ξεκίνησε η ελληνική κρίση».

Το πρόβλημα των χρηματιστηρίων ανέδειξε το πρόβλημα δανεισμού στην Ελλάδα και όσων χωρών είχαν πρόβλημα δανεισμού, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ τόνισε παράλληλα ότι «το χρηματιστήριο της Ελλάδος κατέρρευσε από τη στιγμή που τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι προβληματικά, όχι γιατί το χρηματιστήριο είναι προβληματικό».

Κλείνοντας, ο κ. Μαγκαφάς τόνισε ότι «όταν η κρίση προχωρούσε και δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δυστυχώς επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη και των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχει επεκταθεί η κρίση σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας».

Το διεθνές συνέδριο θα διαρκέσει έως σήμερα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου