ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή ποσού 250.000 ευρώ από τις απαλλοτριώσεις για την πλατεία Πανεπιστημίου

επιστροφή-ποσού-250-000-ευρώ-από-τις-απαλλοτ-296608

Ποσό ύψους 249.615,5 ευρώ θα διεκδικήσει να επιστραφεί στα δημοτικά ταμεία ο Δήμος Βόλου, από ιδιοκτήτες εκτάσεων στην πλατεία Πανεπιστημίου οι οποίες ρυμοτομήθηκαν. Πρόκειται ουσιαστικά για ποσά αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων που κατέθεσε ο δήμος σε δύο ιδιοκτήτες ισάριθμων οικοδομικών τετραγώνων, προκειμένου να απαλλοτριωθούν οι εκτάσεις τους και να διαμορφωθεί η πλατεία. Με απόφαση Αρείου Πάγου όμως προέκυψε ότι η οριστική τιμή απαλλοτρίωσης είναι μικρότερη από αυτή που κατέβαλλε ο δήμος, και στην ουσία οι δύο ιδιοκτήτες καλούνται να επιστρέψουν στα δημοτικά ταμεία ποσά 113.054,3 ευρώ και 136.561,20 ευρώ αντίστοιχα.

Το 1986, με απόφαση νομάρχη τα δύο οικοδομικά τετράγωνα είχαν χαρακτηριστεί ως «ελεύθερος χώρος πανεπιστημιακών σχολών». Το 2000 με απόφαση της γενικής γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι εκτάσεις επαναχαρακτηρίστηκαν ως «χώρος πλατείας Πανεπιστημίου».

Ο δήμος προχώρησε στη δημιουργία της πλατείας και με απόφαση του πρωτοδικείου το 2005 έγινε ο καθορισμός της προσωρινής τιμής μονάδας για την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Ακολούθησε καθορισμός της οριστικής τιμής από το Εφετείο. Με την απόφαση υπήρξε διαφοροποίηση των τιμών και ο Δήμος Βόλου προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Με απόφαση Αρείου Πάγου ορίστηκε η τελική τιμή απαλλοτριώσεων. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στν Δήμο Βόλου και αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες με βάση την τελεσίδικη απόφαση, για να επιστραφεί στον δήμο το ποσό των 249.615,5 ευρώ.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα εκτός ημερησίας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου