ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε… αλλά δεν φόρτσαρε

ξεκίνησε-αλλά-δεν-φόρτσαρε-498626

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ίσως το μοναδικό προϊόν που άντεξε στο πρώτο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αναγκαία προβάλλει η συσπείρωση όλων των φορέων της Μαγνησίας ώστε να αποτελέσει ο τουρισμός στην περιοχή την κινητήριο δύναμη – το βασικό παίκτη στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μόλις 5% μείωση σημειώθηκε για τη φετινή σεζόν στις κρατήσεις, ενώ ο τζίρος αν και μειώθηκε δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 12%.

Το παραπάνω τονίστηκε μεταξύ άλλων σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας με θέμα «Τουρισμός και Βιοποικιλότητα» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2010, όπου στην πρώτη γραμμή της συζήτησης βρέθηκε η Μαγνησία και το κατά πόσο έχει επηρεαστεί το τουριστικό της προϊόν από την οικονομική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ο Νομός κατάφερε μέσα στην οικονομική αναστάτωση που επικρατεί έως και το τέλος Αυγούστου να διατηρήσει σχεδόν σταθερή την πορεία του συσχετιζόμενη με τα στοιχεία του περσινού έτους και να σημειώσει μια ελάχιστη μείωση στις διανυκτερεύσεις της τάξης του 5%, ενώ η μείωση του τζίρου μέχρι και το τέλος του έτους, αν δεν συμβάλλουν άλλοι παράγοντες, δεν θα ξεπεράσει το 12%.

Ωστόσο από την κρίση μπορεί να ξέφυγαν τα ξενοδοχεία, αλλά δεν τα κατάφεραν ιδιαίτερα καλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία η μείωση αγγίζει ακόμα και το 35%, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κωνσταντίνο Λεβέντη να σημειώνει ότι για την αλλαγή του σκηνικού πρέπει οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, οι προτιμήσεις του κόσμου δείχνουν ότι πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα που οι τουρίστες επιλέγουν τους προορισμούς και τα καταλύματα και πλέον ισχύει η μέθοδος value for money, δηλαδή υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων έχουν αυξητική τάση, ενώ οι χαμηλές κατηγορίες και όσοι δεν ακολούθησαν πολιτικές φιλικές με την οικονομική κρίση είχαν μείωση.

Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό του για τη στήριξη που έχει τύχει ο τουρισμός στη Μαγνησία, εξαιρώντας τη Νομαρχία Μαγνησίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ενώ ξεκίνησαν μια σειρά έργων με στόχο την ανάδειξη του τουρισμού σε κινητήριο δύναμη του Νομού, «ξεκινήσαμε αλλά δεν φορτσάραμε».

Τέλος η Ένωση ξεκαθάρισε πως τουρισμός δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, ζητώντας ουσιαστικά τη συμβολή όλων στην προσπάθεια ανάδειξης του τουρισμού στο βασικό παίκτη ανάπτυξης της οικονομίας της Μαγνησίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου