ΤΟΠΙΚΑ

Απροθυμία γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

απροθυμία-γιατρών-για-τις-τοπικές-μον-297921

«Ψάχνουν» γιατρούς να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Ισχνό ως μηδαμινό το ενδιαφέρον των γιατρών για τον διαγωνισμό προσλήψεων για τη στελέχωση της νέας δομής, που θα λειτουργήσει σύντομα πιλοτικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος, στον οποίο προβλέπεται να λειτουργήσουν 4 τοπικές μονάδες. Οι γιατροί «γύρισαν την πλάτη» στην προκήρυξη και, όπως καταγράφει έρευνα που έγινε μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, σε πολλές περιοχές ενδεχομένως η δομή να μη λειτουργήσει αμέσως, αφού δεν θα υπάρχει ιατρικό προσωπικό να τις στελεχώσει.

Η μεγαλύτερη απροθυμία σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ καταγράφεται στην ειδικότητα των παθολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 16 θέσεις που προκηρύχθηκαν για τον Βόλο, υποβλήθηκαν μόνο 7 αιτήσεις, ενώ αντίστοιχα στη Λάρισα για τον ίδιο αριθμό θέσεων κατέθεσαν αίτηση 5 άτομα, για την Καρδίτσα για 8 θέσεις υποβλήθηκαν 4 αιτήσεις και για τα Τρίκαλα (επίσης για 8 θέσεις) αίτηση να προσληφθούν κατέθεσαν 2 μόλις άτομα. Όσον αφορά την ειδικότητα των παιδιάτρων, καταγράφεται επίσης απροθυμία του ντόπιου δυναμικού να στελεχώσει τις νέες δομές. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η έρευνα, για τις 12 θέσεις που προκηρύχθηκαν κατατέθηκαν 24 αιτήσεις, οι 13 από τις οποίες ανήκουν σε ετεροδημότες.

Ως βασικές αιτίες απροθυμίας των ιατρών να ενταχθούν στις ΤοΜΥ, διαφαίνονται αφενός το αβέβαιο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή η ένταξη σε δημόσιες δομές χωρίς δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα και μόνο προσωρινά, με ταυτόχρονη στέρηση του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση) καθώς και οι χαμηλές αποδοχές. Προφανώς, οι ελευθεροπαγγελματίες Γενικοί Ιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι έχουν σαφώς καλύτερο σημερινό εισόδημα και επαγγελματική βεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά κίνητρο ένταξης στις ΤοΜΥ υπάρχει κυρίως για νέους ιατρούς, που παραμένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ παράλληλα, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε γιατί δεν διαβλέπουν επαρκείς πιθανότητες θετικής αξιολόγησης από αλλοδαπά συστήματα υγείας, δεν σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Για το ιατρικό προσωπικό αυτής της κατηγορίας η προσωρινή ενασχόληση στις ΤοΜΥ, εκτός του μισθού, προσφέρει μία καλή ευκαιρία διασύνδεσης με κάποια τοπική κοινωνία, δημιουργώντας την προοπτική και τη δυνατότητα ελευθεροεπαγγελματισμού σε σύντομο χρόνο.

Σημειώνεται τέλος πως για τις 1.195 θέσεις που προκηρύχθηκαν συνολικά, ενδιαφέρθηκαν 583 φυσικά πρόσωπα (κάλυψη 48,79%), σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας για αυτό και έγινε η επαναπροκήρυξη των 612 θέσεων που έμειναν αζήτητες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου