ΤΟΠΙΚΑ

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κοζάνη

σύμφωνα-με-όσα-επισημάνθηκαν-σε-πρόσφ-851206

Ζάχαρη, μελάσα και άλλες ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το γλυκαντζέλαιο, χρησιμοποιούν αρκετοί παραγωγοί τσίπουρου (καζανάδες) νοθεύοντας τον παραδοσιακό τρόπο σε ποσοστό που φτάνει και το 80%. Ετσι, θέτουν και σε κίνδυνο την προσπάθεια που γίνεται να κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. το γνωστότερο απόσταγμα της ηπειρωτικής Ελλάδας ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν.
«Πρέπει πάση θυσία να τηρήσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής του τσίπουρου», λέει μιλώντας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Γκλαβάκης, που επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κοζάνη.
Οπως επισημάνθηκε εκεί, ένα ποσοστό «καζανάδων» στοχεύοντας στο εύκολο κέρδος, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχων, χρησιμοποιεί ουσίες ξένες προς την παράδοση και το αποτέλεσμα είναι κάκιστης ποιότητας απόσταγμα που συνήθως διοχετεύεται «χύμα» στην αγορά.
«Η Μακεδονία και Θεσσαλία που κατέχουν τα πρωτεία στην παραγωγή τσίπουρου πρέπει να επιμείνουν στην παράδοση χιλίων ετών που διαθέτουν. Το “πρωτοράκι”, αυτό που βγαίνει πρώτο κατά την απόσταξη και οι “ουρές” που επίσης συχνά αναμειγνύονται με την παραγωγή της κύριας απόσταξης, την “καρδιά”, είναι μια άλλη πρακτική που μειώνει την ποιότητα, την οσμή και την απόλαυση στον ουρανίσκο
Στην πόλη του Βόλου, σύμφωνα μες όσα επισημάνθηκαν στην εκδήλωση, καταναλώνεται το περισσότερο ενώ η Κοζάνη πίνει το δυνατότερο, ενώ την περίοδο της Σαρακοστής έχει την τιμητική του, καθώς συνοδεύει τους μεζέδες που θεωρούνται «ταπεινοί». Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι «το τσίπουρο αγαπάει τα θαλασσινά, τους πικάντικους, ξιδάτους και αλμυρούς μεζέδες, δεν αρνείται κατηγορηματικά το κρέας», αλλά σίγουρα «αντιπαθεί» όσους δεν το παράγουν με το παραδοσιακό μεράκι και όσους το νοθεύουν…
Την «απουσία ελέγχων και κυρίως τεχνικών φακέλων που καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος» επισημαίνει ο χημικός οινολόγος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Λάρισας κ. Στ. Παπράς.
Το τσίπουρο Τυρνάβου λόγω της προέλευσής του από την ποικιλία του μοσχάτου έχει τη δική του φήμη. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν πέντε μεγάλα εμφιαλωτήρια (το μεγαλύτερο εμφιαλώνει 300 τόνους ετησίως). Η πιο… ευωδιαστή περίοδος είναι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, κατά την οποία βράζουν τα στέμφυλα σε περισσότερους από 150 χάλκινους άμβυκες των καζαναριών και γύρω τους εξελίσσεται μια ιεροτελεστία κατανάλωσης μεζέδων και ζεστού φρέσκου τσίπουρου, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε όλα τα παραδοσιακά καζαναριά της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου