ΤΟΠΙΚΑ

Στέρεψαν από ρευστό τα πρατήρια υγρών καυσίμων

στέρεψαν-από-ρευστό-τα-πρατήρια-υγρών-300846

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων λόγω των υπέρογκων υποχρεώσεών τους και των φόρων που καλούνται να πληρώσουν, σε μια εποχή κατά την οποία η χρήση του πλαστικού χρήματος ξεπερνάει το 60% και οι καταναλωτές είναι πολύ φειδωλοί στις ποσότητες που προμηθεύονται. Παράλληλα, καλούνται να καταβάλουν προκαταβολή φόρου 100% σε αντίθεση με το 70% που ίσχυε την περσινή χρονιά, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα τεφτέρια για τη διευκόλυνση καταναλωτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Σεπτέμβριος έχει πτωτική τάση για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τη μείωση στην κατανάλωση να υπολογίζεται σε ποσοστό 15% περίπου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Πρατηριούχων, Βάσω Κοντοχρήστου, αποδίδει την παραπάνω μείωση στα αυξημένα έξοδα που συνδέονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για πολλές οικογένειες.

Στο μεταξύ, σε ορισμένες περιπτώσεις μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν στο τέλος του μήνα το αντίτιμο της βενζίνης που έχουν αγοράσει, λόγω οικονομικής στενότητας, ενώ όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος των πρατηριούχων της περιοχής μας, αυτό δεν συμβαίνει πάντα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις για την εξυπηρέτηση πελατών.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, είναι εμφανής σε γενικότερη κλίμακα η μείωση στην αγορά υγρών καυσίμων, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κοντοχρήστου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί πλέον κάρτα ακόμη και για μικρά ποσά, της τάξης των 3 ή 5 ευρώ, κάνοντας χρήση των POS που έχουν εγκαταστήσει οι πρατηριούχοι, την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πανελλαδική μελέτη, η μείωση στην αγορά υγρών καυσίμων αγγίζει το 8% στο πρώτο εξάμηνο, «και αυτό οφείλεται στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και φυσικά στη φτώχια που περνάει ο κόσμος», υπογραμμίζει η ίδια.

Το πρόβλημα επιβίωσης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τα μικρά πρατήρια που αγωνίζονται να κρατηθούν, κόντρα στη λαίλαπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, που είναι πλέον βραχνάς για όλους.

Το μόνο διάστημα που σημειώθηκε σχετική κίνηση ήταν τον περασμένο μήνα λόγω των τουριστών, οι οποίοι γέμιζαν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην περιοχή μας, αλλά ήταν σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των επαγγελματιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου