ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδάζουν και στηρίζουν την οικογένειά τους

σπουδάζουν-και-στηρίζουν-την-οικογέν-499115

Συμπληρώνουν το εισόδημά τους και συνεισφέρουν στα μεγάλα έξοδα των γονιών τους. Ο λόγος για τους φοιτητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονται στις παραδοσιακές φοιτητικές δουλειές. Σερβιτόροι και βοηθοί σε τυροπιτάδικα είναι οι «εύκολες» και προσοδοφόρες δουλειές για ένα φοιτητή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους επισημαίνει πως μια εργασία τούς δίνει και την ευκαιρία να αισθανθούν ότι προσφέρουν.
  
Ακρως συνειδητοποιημένοι φαίνονται οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στο Βόλο ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι παράλληλα με τις σπουδές τους αποφάσισαν να εργαστούν.
Οι λόγοι για τον καθένα τους είναι διαφορετικοί. Άλλοι επιθυμούν να είναι αυτόνομοι, άλλοι γιατί θέλουν να απολαμβάνουν μικρές καθημερινές πολυτέλειες κι άλλοι απλά για να αισθάνονται ότι προσφέρουν. Ωστόσο κοινή συνισταμένη όλων είναι η στήριξη των οικογενειών τους, καθώς τα έξοδα ενός φοιτητή είναι σημαντικά για το οικογενειακό ταμείο.
 
 
Η Χαρίκλεια Χατζηευθυμίου μόλις 18,5 ετών σπουδάζει φωτογραφία στο ΙΕΚ Δήμου Βόλου και μένει μόνη της στο Βόλο. Αν και το σπίτι δεν το ενοικιάζει, τα έξοδά της είναι αρκετά, γι’ αυτό και τέσσερις φορές την εβδομάδα παίρνει το δίσκο και εξυπηρετεί τους πελάτες κεντρικής καφετέριας στην παραλία του Βόλου.
«Εργάζομαι τέσσερα 8ωρα την εβδομάδα και για την πρώτη εβδομάδα εργασίας μου κέρδισα 155 ευρώ. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη δουλειά μου και πάντα από μικρή ήθελα να εργάζομαι. Αν και στην αρχή οι γονείς μου δεν με άφηναν, όπως συμβαίνει με πολλούς φίλους μου, εγώ είπα ότι θα το κάνω για να μπορέσω να έχω περισσότερα χρήματα. Οι γονείς μου έδιναν 30 ευρώ την εβδομάδα, αλλά μ’ αυτά δεν ήμουν ικανοποιημένη», ανέφερε η Χαρίκλεια.
Η ίδια σημείωσε πως η δουλειά είναι και μια ευχαρίστηση, αλλά το τελευταίο διάστημα είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποια εργασία είτε «εύκολη», όπως σε μια καφετέρια, είτε δουλειά γραφείου.
 
 
Εργαζόμενος στην ίδια καφετέρια είναι και ο Γιάννης Παγώνης, 22 ετών, φοιτητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Γιάννης, αν και κατάγεται από το Βόλο και ζει μαζί με τους γονείς του, πήρε την απόφαση και μόλις ολοκλήρωσε το Λύκειο έψαξε και βρήκε εργασία ως σερβιτόρος.
«Δεν ήθελα να επιβαρύνω οικονομικά την οικογένειά μου και ήθελα κάποια χρήματα για τον εαυτό μου , για τα προσωπικά μου έξοδα. Ταυτόχρονα μου αρέσει να εργάζομαι να νιώθω ότι κι εγώ προσφέρω», υποστήριξε ο Γιάννης, ο οποίος δουλεύει «φουλ» ωράριο.
Αν και η εργασία αυτή είναι προσωρινή μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα των σπουδών του ο Γιάννης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς με τα δικά του χρήματα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα έξοδά του.
Μιλώντας για την κρίση και κατά πόσο επηρέασε τη ζωή του, ο φοιτητής του Οικονομικού σημείωσε: «Η κρίση με έχει βάλει σε σκέψη όχι για να εργαστώ παραπάνω, γιατί αυτό δεν γίνεται, αλλά σίγουρα μπήκα στη νοοτροπία να μειώσω τα έξοδά μου».
Ο Γιάννης παραδέχτηκε πως με τα χρήματά που έχει κερδίσει από την εργασία του έχει χρειαστεί αρκετές φορές να ενισχύσει και την οικογένειά του κι αυτό το έκανε με μεγάλη χαρά.
 
 
Η Ιφιγένεια Μανώλη, 21 ετών, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Με καταγωγή από την Καρδίτσα, η Ιφιγένεια ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρα τον τελευταίο χρόνο και παραδέχεται πως η κρίση την ώθησε στην εξεύρεση εργασίας.
«Μένω μόνη μου εδώ στο Βόλο και η οικονομική κρίση με ώθησε στη δουλειά. Είμαι από πολύτεκνη οικογένεια και οι γονείς μου στριμώχνονται αρκετά. Οι γονείς μου πληρώνουν το ενοίκιο και αρκετούς λογαριασμούς κι εγώ πληρώνω τον λογαριασμό του internet και τα προσωπικά μου έξοδα», υπογράμμισε η Ιφιγένεια.
Η 21 ετών φοιτήτρια μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της, παρ’ όλα αυτά παραδέχεται πως η εργασία της και τα χρήματα που της προσφέρει είναι μια ελάφρυνση για τους γονείς της.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των σπουδών της, η Ιφιγένεια σημείωσε πως αν και εργάζεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, αρκετές φορές επηρεάστηκε από την κούραση της δουλειάς, παρά ταύτα η ίδια δηλώνει πως είναι επιμελής φοιτήτρια.
 
 
 
 
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να βοηθήσω την οικογένειά μου. Εργάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα. Κάποιες φορές έχω δει ότι η εργασία μου επηρεάζει τις σπουδές μου, ειδικά όταν δουλεύω βράδυ. Παρακολουθώ τα μαθήματά μου κανονικά, παρ’ ότι εργάζομαι.
 
 
Είναι Βολιώτισσα και σπουδάζει στη Λάρισα. Μετακινείται κάθε σαββατοκύριακο στο Βόλο για να πιάσει δουλειά σε γνωστό fast food στο κέντρο του Βόλου. Ο λόγος για την Ελένη Ντόβα, 20 ετών. Η Ελένη σπουδάζει στο Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων στο ΤΕΙ Λάρισας και με τα χρήματα που κερδίζει από τη δουλειά της πληρώνει τα προσωπικά της έξοδα.
«Αποφάσισα να πιάσω δουλειά, γιατί δεν ήθελα να σπαταλάω το χρόνο μου άσκοπα. Σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να κάνω κάτι και να βγάζω και τα έξοδά μου», υποστήριξε η Ελένη. Η 20χρονη φοιτήτρια που ενοικιάζει διαμέρισμα στη Λάρισα σημείωσε πως οι γονείς της πληρώνουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τον δικό της μισθό. Η δουλειά την ευχαριστεί ιδιαίτερα και δεν την ενοχλεί που πρέπει να μετακινείται στο Βόλο κάθε σαββατοκύριακο.
 
 
Εργαζόμενος φοιτητής είναι και ο Μιλτιάδης Τριαντάφυλλος, ο οποίος μένει στο Βόλο αλλά σπουδάζει στην Καβάλα, στο ΤΕΙ Διαχείρισης Πληροφοριών. Ο ίδιος αν και διαμένει με τους γονείς τους σημείωσε πως η εργασία τού προσφέρει μια ανεξαρτησία οικονομική και απαλλάσσει τους γονείς του από άλλα έξοδα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου