ΤΟΠΙΚΑ

Ασφαλείς σχολικές διαδρομές στη Μαγνησία

ασφαλείς-σχολικές-διαδρομές-στη-μαγν-303522

Πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στους κατά τόπους δήμους και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο χάρτης ασφαλών διαδρομών μαθητών προς το σχολείο.

Χθες συναντήθηκαν με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Μαθητών Βόλου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου για να επικυρώσουν τη συνεργασία τους στο θέμα της χάραξης ασφαλών διαδρομών προς τα σχολεία.

Εως τέλος Νοεμβρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας αναμένεται να καταγράψει τις διαδρομές και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν, όπως διαβάσεις, ράμπες, κολωνάκια, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων κ.ά.

Το λεύκωμα των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει σχέδια, θα παραδοθεί στους συλλόγους διδασκόντων και στους συλλόγους γονέων σε κάθε σχολική μονάδα, προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να κάνουν τις προτάσεις τους.

Στη συνέχεια, ειδική επιτροπή αποτελούμενοι από εκπαιδευτικούς και μηχανικούς του ΤΕΕ Μαγνησίας, θα αναλάβει να οριστικοποιήσει την πρόταση που θα παραδοθεί σε δήμους και Περιφέρεια, προκειμένου να δρομολογηθούν παρεμβάσεις πριν από τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται για τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου. Η διαδρομή καθ’ οδόν για το σχολείο γίνεται από έναν δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο, με τους μαθητές να περπατούν στην άκρη του δρόμου και δίπλα τους να περνούν αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα με μεγάλες ταχύτητες.

Εξίσου επικίνδυνη η διαδρομή και προς το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, όπου στον περιφερειακό, στο ύψος του κόμβου Φυτόκου, πολλές φορές οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν και οι μαθητές διασχίζουν τον δρόμο με ρίσκο.

Ελλειψη ικανού αριθμού φωτεινών σηματοδοτών και διαβάσεων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπως στην Αγ. Δημητρίου, στη λεωφόρο Αθηνών, στην Αναλήψεως, στην Παγασών, στη Σταδίου και στην Πολυμέρη, είναι από τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζονται στις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών.

Προβλήματα εντοπίζονται και στα χωριά τόσο του Πηλίου, όπου η σχολική διαδρομή περνά μέσα από καλντερίμι, όσο και του κάμπου, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

Αλλες δράσεις

Στο μεταξύ, κοινό ευχέλαιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προγραμματίζουν από κοινού οι δύο Διευθύνσεις σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Οι τρεις φορείς θα «συναντηθούν» και για τη διοργάνωση ημερίδας στις 4 Νοεμβρίου, με θέμα την ενσωμάτωση των Ρομά και προσφύγων μαθητών στο ελληνικό σχολείο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου