ΤΟΠΙΚΑ

Από τον Ι.Ν. Αναλήψεως στη Μητρόπολη Φιλίππων

από-τον-ι-ν-αναλήψεως-στη-μητρόπολη-φιλ-305060

O Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αναλήψεως Βόλου Δαμασκηνός Κιαμέτης, θεωρείται «φαβορί» για τη Μητρόπολη Φιλίππων. Αν και στους εκκλησιαστικούς κύκλους ο όρος φαβορί δεν υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αυτή τη στιγμή θεωρείται ο επικρατέστερος για να εκλεγεί Μητροπολίτης Φιλίππων και Καβάλας. Ο Δαμασκηνός Κιαμέτης θεωρείται ο εξ απορρήτων του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, ενώ φέρεται να έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου για να ψηφίσουν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και να αναδείξουν με μυστική ψηφοφορία τους «εκλεκτούς» για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις Φιλίππων και Καβάλας και Σταγών και Μετεώρων.

Στην κούρσα διαδοχής του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου, ο οποίος πνίγηκε στις αρχές καλοκαιριού στη θάλασσα, εκτός από τον Πρωτοσύγκελο της ΙΜΔ Δαμασκηνό Κιαμέτη «υποψήφιοι» είναι ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος που προέρχεται από την Εκκλησία των Φιλίππων, ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος φέρεται να έχει αποφασίσει -σύμφωνα πάντα με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ- να επαναφέρει την υποψηφιότητα του δικού του πρωτοσύγκελου, αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου.

Να σημειωθεί ότι μόλις λίγες μέρες πριν ο κ. Ιερώνυμος δηλώσει ευθέως ότι «συμφωνεί» με την ενθρόνιση του Δαμασκηνού Κιαμέτη στην ηγεσία της Εκκλησίας, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ειδικότερα, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Τόσο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά, οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Μακαριότατος, δημοσίως παίρνει θέση για υποψηφίους κληρικούς, βάζοντας τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία διαφόρων εκκλησιαστικών κύκλων.

Για την υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου του, πάντως σύμφωνα πάντα με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος φέρεται να έχει κερδίσει τόσο την ψήφο του ίδιου του Αρχιεπισκόπου όσο και αυτές μιας σειράς μητροπολιτών, που θεωρούν πως ένας νέος κληρικός, όπως ο Δαμασκηνός Κιαμέτης είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διαδοχή ενός ιεράρχη σαν τον μακαριστό Προκόπιο, ο οποίος ενθρονίστηκε σε ηλικία μόλις 35 ετών, και κατά την παραμονή του στην Καβάλα άφησε το στίγμα του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου