ΤΟΠΙΚΑ

Προϊόντα από το χωράφι στο ράφι

προϊόντα-από-το-χωράφι-στο-ράφι-499381

Σε ένα κατηφορικό δρόμο χωρίς γυρισμό βαδίζει η ελληνική γεωργία. Χιλιάδες τόνοι απούλητων σιτηρών και δημητριακών, καρτέλ και μεσάζοντες ξεκληρίζουν την αγροτική οικονομία και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο τεράστιος πλέον ανταγωνισμός που υπάρχει με τις χώρες της Ευρώπης, την Κίνα αλλά και την Αυστραλία.

Απάντηση στην εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική πραγματικότητα είναι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προώθησης αγροτικών αγαθών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής πώλησης που υλοποιεί η αλυσίδα καταστημάτων Ελληνική Διατροφή σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Το πρότζεκτ ονομάζεται «Από το χωράφι στο ράφι» και έχει ως στόχο να βρουν τη θέση στο ράφι τα ποιοτικά προϊόντα των αγροτικών συνεταιρισμών.

Στο περιθώριο της υλοποίησης αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου το project παρουσιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα παρουσία συνεταιριστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και της ΕΑΣ Βόλου με τους εμπνευστές του να κάνουν λόγο για ένα «καινούργιο εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι συνεταιρισμένοι αγρότες της χώρας».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θ’ αποτελέσει ατμομηχανή για την περαιτέρω ανάπτυξή. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συνόλου μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης, από 100 έως 150 τετραγωνικά μέτρα το καθένα, τα οποία θα στηριχθούν στο μοντέλο των soft discount καταστημάτων.

Μέσω του δικτύου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αρχικά θα βασιστεί στις ήδη υπάρχουσες υποδομές της Ελληνικής Διατροφής, θα γίνεται η προώθηση προϊόντων, ποιοτικών, που παράγουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και μικρές παραγωγικές μονάδες. Ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αλυσίδα αυτή θα προμηθεύεται μόνο προϊόντα Αγροτικών Συνεταιρισμών ή ότι στα ράφια της θα υπάρχουν άκριτα προϊόντα, που σαν κοινό σημείο θα έχουν η παραγωγική τους μονάδα να είναι πρωτοβάθμιος ή δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός.

Κεντρικός φορέας υλοποίησης, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι ένα πολυδιάστατο σχήμα το οποίο θ’ απαρτίζεται από την Ελληνική Διατροφή – COOP Α.Ε., την ΠΑΣΕΓΕΣ, πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Μάλιστα το αρχικό κεφάλαιο αγγίζει το 1,5 εκ. ευρώ και σε αυτό σημαντικό ποσοστό μετοχών έχει η ΕΑΣ Βόλου.

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, σε πρώτη φάση και μέχρι το Νοέμβριο θα κατασκευαστούν τα πρώτα τρία καταστήματα, μέχρι την άνοιξη θα έχουν υλοποιηθεί άλλα 10 και το φθινόπωρο 20 στο Λεκανοπέδιο, ενώ σε δεύτερη φάση θα συνεχιστεί η κατασκευή των υπόλοιπων καταστημάτων στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε σημεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα η ύπαρξη καταστημάτων που θα προωθούν τα προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα τόσο για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας, όσο και για να απολαμβάνουν πλέον οι αγρότες καλύτερες τιμές» επισημαίνει ο κ. Πρίντζος, ο οποίος ήδη τα προϊόντα της ΕΒΟΛ τα έχει τοποθετήσει σε πολλά καταστήματα των Αθηνών.

Στα 0,18 το σιτάρι από την ΕΑΣ Βόλου

Ολοκληρώθηκε από την ΕΑΣ Βόλου ο διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για την πώληση 7.000 τόνων σιτηρών που βρίσκονται αποθηκευμένα στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Περιβλέπτου, Στεφανοβικείου και στις οριζόντιες αποθήκες Μ. Περιβολακίου και Μ. Μοναστηρίου και η τιμή διαμορφώθηκε για φέτος στα 0,18 λεπτά το κιλό.

Αν και η χρονιά ξεκίνησε με ενδεχόμενη έκρηξη τιμών εξαιτίας του εμπάργκο που έβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές της, τελικά οι ελπίδες των σιτοπαραγωγών αποδείχτηκαν φρούδες για τιμές, όπως το 2007 που έφτασαν να πουλούν 0,45 λεπτά ή το 2008 που πουλούσαν 0,22 και τελικά οι σιτοπαραγωγοί θα πουλήσουν στα 0,18 λεπτά, τιμή ικανοποιητική αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι πούλησαν από 0,12 έως και 0,14 λεπτά.

«Μπορεί η τιμή να μην άγγιξε κόκκινο, όπως και πιστεύαμε το πρώτο διάστημα μετά το θέμα με τη Ρωσία, ωστόσο η τιμή των 0,18 λεπτών είναι ικανοποιητική και δεν είναι εξευτελιστική όπως πέρυσι», σημειώνει ο κ. Πρίντζος.

Να υπενθυμιστεί εδώ πως πέρυσι στο πρώτο διαγωνισμό που έκανε η ΕΑΣ για την πώληση των σιτηρών δεν προσήλθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος, ενώ ακόμα και η μοναδική προσφορά που έγινε ήταν τηλεφωνική και άτυπη στον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο και άγγιζε το ποσό των 0,14 ευρώ το κιλό!

Οι παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται στην ΕΑΣ από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και να σημειωθεί ότι θα πληρώνονται κανονικά πέρα των 0,11 λεπτών που είχαν πάρει για προκαταβολή.

Στα ύψη η τιμή του καλαμποκιού!

Την ίδια στιγμή οι καλαμποκοπαραγωγοί της Μαγνησίας φαίνεται πως απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές σε επίπεδο Θεσσαλίας, αφού η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 0,22 λεπτά.

Καθημερινά οι παραγωγοί μπορούν να παραδίδουν ποσότητες στα σιλό Αγίου Δημητρίου, ενώ χαρακτηριστικό των ιδιαίτερα ικανοποιητικών τιμών είναι το μεγάλο ποσοστό καλαμποκιού που έχει παραδοθεί στην ΕΑΣ Βόλου από παραγωγούς των Φαρσάλων!

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου