ΤΟΠΙΚΑ

Στην εφορία οι οφειλές στη ΔΕΥΑΜΒ

στην-εφορία-οι-οφειλές-στη-δευαμβ-305319

Στην εφορία θα βεβαιώνονται εφεξής οι οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΜΒ που ξεπερνούν το ποσό των 293,47 ευρώ. Σήμερα, υπάρχουν περί τους 4.000 καταναλωτές της ΔΕΥΑΜΒ που οφείλουν ποσά άνω των 293,47 ευρώ, και παρά τη δυνατότητα που παρέχεται είτε για την υπαγωγή σε ρύθμιση που προσφέρει η ίδια η επιχείρηση είτε για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την απόφαση έλαβε ομόφωνα στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, με τον πρόεδρο της επιχείρησης Άρη Σαββάκη να διευκρινίζει ότι το μέτρο της βεβαίωσης των οφειλών στην εφορία ενεργοποιείται, και στο πλαίσιο της προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων από ασυνεπείς ενοικιαστές. Όπως διευκρίνισε, το ρολόι κάθε φορά δηλώνεται στο όνομα του ενοικιαστή και στο ίδιο όνομα θα βεβαιώνονται οι οφειλές και προς την εφορία.

Ο ίδιος από το βήμα της συνεδρίασης προέτρεψε τους οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, απαλλασσόμενοι από τόκους αλλά και από τη δυσάρεστη κατάσταση της διακοπής της υδροδότησης, που γίνεται ανά περιοχές για όσους χρωστούν πάνω από δύο λογαριασμούς άνω των 80 ευρώ.

500 δημόσια κτίρια δεν πλήρωναν τέλη αποχέτευσης!

Ωστόσο το «ζωνάρι» δεν σφίγγει μόνο για τους οφειλέτες. Σε εφαρμογή του νόμου 4483 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι ΔΕΥΑ υποχρεούνται να χρεώνουν τέλη αποχέτευσης και για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νομικά πρόσωπα, στρατιωτικές μονάδες.

«Ήταν ένας παραλογισμός που τώρα διορθώνεται. Όλοι πληρώνουν τέλη αποχέτευσης εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Σαββάκης, τονίζοντας ότι για την περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ τέλη αποχέτευσης δεν χρεώνονταν σε περίπου 500 κτίρια. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 θα ξεκινήσει κανονικά η χρέωση τελών αποχέτευσης, που αναμένεται να αποδώσουν στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ ποσό 500.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα τέλη που θα ισχύουν έχουν ως εξής γα τις δημόσιες υπηρεσίες (κατανάλωση, τέλη ύδρευσης, τέλη αποχέτευσης):

Για κατανάλωση από 0 m3/τρίμηνο 8,40€ 3,64€

Για κατανάλωση από 1 – 25 m3/τρίμηνο +0,41 €/m3 +0,26 €/m3

Για κατανάλωση από 26 – 40 m3/τρίμηνο +0,95 €/m3 +0,57 €/m3

Για κατανάλωση από 41 – 50 m3/τρίμηνο +0,98 €/m3 +0,62 €/m3

Για κατανάλωση από 51 – 60 m3/τρίμηνο +1,12 €/m3 +0,64 €/m3

Για κατανάλωση από 61 – 80 m3/τρίμηνο +1,33 €/m3 +0,73 €/m3

Για κατανάλωση από 81-100 m3/τρίμηνο +1,84 €/m3 +0,96 €/m3

Για κατανάλωση από 101 και άνω m3/τρίμηνο +2,00€/m3 +0,96 €/m3.

Τελευταία προθεσμία για λιποσυλλέκτες

Τελευταία παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου στα πρατήρια υγρών καυσίμων να προχωρήσουν στην εγκατάσταση λιποσυλλεκτών, αποφάσισε να δώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ. Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, από τη λειτουργία των πρατηρίων δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο σύστημα αποχέτευσης. Όπως διευκρινίστηκε με αφορμή ερώτηση του εκπροσώπου των μειοψηφιών, Μαργαρίτη Πατσιαντά, όσοι πρατηριούχοι δεν συμμορφωθούν θα απειλούνται με πρόστιμο 200 ευρώ, το οποίο δεν θα επιβάλλεται μία φορά, αλλά σε κάθε έλεγχο που θα διαπιστώνεται ότι δεν έχει τοποθετηθεί λιποσυλλέκτης.

Παράλληλα, απευθύνθηκε τελευταία προειδοποίηση και στους καταστηματάρχες εστίασης που θα πρέπει να έχουν τοποθετήσει λιποσυλλέκτες έως τέλος Σεπτεμβρίου. Από 1η Οκτωβρίου συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσουν σε ελέγχους και σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο επίσης 200 ευρώ. «Το ζητούμενο είναι οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τις περισσότερο οχλούσες σε αυτόν τον τομέα επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και τσιπουράδικα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πατσιαντάς.

Πιλοτικό πρόγραμμα υδρομέτρων

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος υδρομέτρων στην περιοχή του Κατηχωρίου. Θα τοποθετηθούν υδρόμετρα τα οποία θα δίνουν απευθείας ενδείξεις στην υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται επί τόπου καταμέτρηση.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε η επανάληψη του διαγωνισμού για την προμήθεια υδρομέτρων. «Εάν το σύστημα είναι αποδοτικό θα το εφαρμόσουμε για κάθε περίπτωση», ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ και μακροχρόνια ανέργων

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να ενταχθεί η επιχείρηση στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών. Ήδη η διοίκηση είναι σε επαφή με τον ΟΑΕΔ για τις ειδικότητες που είναι διαθέσιμες. Σημειώνεται ότι οι θέσεις είναι επιδοτούμενες σε ποσοστό 50%.

Εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους, θέσεις εργασίας ανοίγουν στη ΔΕΥΑΜΒ και για 31 σπουδαστές ΤΕΙ, διαφόρων ειδικοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου