ΤΟΠΙΚΑ

«Ταρίφα» 50 ευρώ για σχολικά ζητούν νηπιαγωγοί από γονείς

ταρίφα-50-ευρώ-για-σχολικά-ζητούν-νηπι-311175

Αναστάτωση έχει προκαλέσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πρακτική κάποιων νηπιαγωγών να ζητούν χρήματα από γονείς νηπίων, προκειμένου να αγοράσουν οι ίδιοι για λογαριασμό των μαθητών τους τα απαραίτητα είδη για τα μαθήματα και τις χειροτεχνίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων, είθισται οι εκπαιδευτικοί -και ιδίως στα νηπιαγωγεία- να παραδίδουν στους μαθητές τους λίστες με τα απαραίτητα για τα μαθήματα: χρώματα, μπλοκ, χάρακες, χαρτόνια και χαρτιά, ψαλιδάκια, κόλλες, που χρησιμεύουν για τις κατασκευές που κάνουν.

Τις λίστες οι μαθητές τις δίνουν στους γονείς τους και οι τελευταίοι επιλέγουν τι και από πού θα τα αγοράσουν, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Γονείς όμως καταγγέλλουν συγκεκριμένες περιπτώσεις νηπιαγωγείων, όπου το σύστημα… αντιστρέφεται. Αντί οι νηπιαγωγοί να παραδώσουν λίστες, ζητούν χρήματα από τους γονείς, προκειμένου να αγοράσουν εκείνοι τα απαραίτητα. Φαίνεται δε ότι ισχύει και… ταρίφα 50 ευρώ.

Γονείς μαθητών που βρέθηκαν μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πρακτική αυτή νηπιαγωγών, δηλώνοντας ότι θα το καταγγείλουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Φαίνεται μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά, μολονότι από πουθενά δεν προβλέπεται δημόσιος λειτουργός και δη, εκπαιδευτικός, να ζητά χρήματα από γονείς για να αγοράσει εποπτικά μέσα. Εκτός από τις φετινές καταγγελίες, διαμαρτυρίες γονέων είχαν εκφραστεί και πέρυσι και πριν από τρία χρόνια.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται εκπαιδευτικοί να ζητούν χρήματα από γονείς για την αγορά εποπτικών μέσων, αν ισχύουν όντως οι καταγγελίες». «Ό,τι είναι αναγκαίο για το μάθημα θα πρέπει να παραδίδεται σε λίστα, και κάθε γονιός να επιλέγει από πού και τι πάρει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι και στο παρελθόν είχε εκδοθεί σύσταση από τον Σύλλογο προς μέλη του, εφόσον εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές, να σταματήσουν να το κάνουν. «Τα εποπτικά μέσα θα πρέπει να παρέχονται στους μαθητές μέσω των σχολικών επιτροπών, που θα πρέπει να λειτουργούν με αυξημένους προϋπολογισμούς, ώστε ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, οι μαθητές να μπορούν να ανταπεξέρχονται στην εκπαιδευτική διαδικασία», κατέληξε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου