ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες και στη Μαγνησία λόγω αναστολής εργασιών της Eldorado

απώλειες-και-στη-μαγνησία-λόγω-αναστο-313795

Η Μαγνησία είναι από τους πρώτους νομούς που επλήγησαν εξαιτίας των παλινωδιών που κρατούν «δέσμια» την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το 2015 βολιώτικη επιχείρηση στη ΒΙ.ΠΕ. έχασε παραγγελία ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συνάψει συμβάσεις με αρκετές επιχειρήσεις του νομού μας στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδιαίτερα σε αυτόν του μετάλλου. Από το 2015, όταν άρχισαν οι πρώτες ενστάσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση, υπήρξε συγκεκριμένη τοπική επιχείρηση στην ΒΙ.ΠΕ., η οποία απώλεσε παραγγελίες της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μπασδάνης εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της αποεπένδυσης είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν περιορίζεται σε αυτή καθαυτή τη δράση μίας εταιρείας που κάνει την εξόρυξη χρυσού, καθώς, όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη εταιρεία έδωσε και δίνει αρκετή δουλειά σε εργοστάσια της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας.

Αν η εταιρεία αποχωρήσει οριστικά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δημιουργείται κενό και στις θέσεις εργασίας της ίδιας της εταιρείας που αποχωρεί, αλλά και στις εταιρείες που ήταν συνδεδεμένες μαζί της με εργολαβίες και τώρα θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας.

Σχολιάζοντας εξάλλου γενικότερα τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας στον τομέα των επενδύσεων, ο ίδιος είπε ότι αποτελεί «τον υπ’ αριθμό 1 εχθρό της», για να συμπληρώσει πως «παρότι η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει αυτό το θέμα, δεν ακούσαμε καμία σχετική αναφορά από τα χείλη του πρωθυπουργού».

Οικονομική ασφυξία

Ο κ. Μπασδάνης, σε δηλώσεις του εξάλλου αναφέρθηκε και στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Υπάρχει μία έκρηξη αυτή τη στιγμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην αγορά.

Οι επιχειρήσεις στέκονται με το ζόρι και υπάρχει μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης» είπε.

Επικαλούμενος τη μελέτη της ΓΣΒΕΕ, εξέφρασε τον φόβο ότι θα αυξηθούν τα λουκέτα στην αγορά μέσα στο 2018.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν υφίσταται. Η πραγματική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και οι μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, δεν έρχονται διότι δεν υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μπασδάνης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου