ΤΟΠΙΚΑ

Ευρύ κάλεσμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη σημερινή εκδήλωση

ευρύ-κάλεσμα-του-πανεπιστημίου-θεσσα-314738

Το σχέδιο ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής παρουσιάζει σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για το όραμα της δημιουργίας «Πανεπιστημιούπολης», με την ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων στη θέση των ετοιμόρροπων στα Παλιά Βόλου, σχέδιο στο οποίο αντιδρά ομάδα που έχει προχωρήσει σε κατάληψη του ενός κτιρίου.

Με φόντο τα επεισόδια και τις απειλές που προηγήθηκαν σε βάρος μελών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -έχει μάλιστα κατατεθεί διπλή μήνυση για καταπάτηση χώρων του ιδρύματος και για τις απειλές κατά της ζωής και περιουσίας που δέχονται μέλη της διοίκησής του- η Σύγκλητος κάνει άνοιγμα στην τοπική κοινωνία για την υποστήριξη του έργου προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, και απευθύνει κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα το εγχείρημα που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τη συνοικία δίνοντας θέσεις εργασίας.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 2 σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου του Π.Θ., καταδικάζει με επίσημη ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση.

Όπως αναφέρει, «το σχέδιο αφορά την ανέγερση δύο νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Δημοσίου στη Θεσσαλία, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, μετατρέπει ένα εγκαταλελειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων σε Πανεπιστημιούπολη, αναβαθμίζει συνολικά τις υποδομές της πόλης, ενώ η απασχόληση εργαζομένων πολλών κλάδων στη διάρκεια των εργασιών για την υλοποίησή του θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου, τις απειλές εναντίον τους και κάθε προσπάθεια επίθεσης εναντίον εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση».

Ο Χρήστος Μπουκώρος

Με αφορμή το κάλεσμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Η τοπική Νέα Δημοκρατία, στο σύνολό της πήρε ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το έργο των δύο πανεπιστημιακών κτιρίων στο Πεδίον του Άρεως, κτίρια που συμπληρώνουν την Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Σήμερα, και με αφορμή το κάλεσμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς την τοπική κοινωνία για στήριξη του σημαντικού αυτού έργου, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διατρανώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία οργανωμένη μειοψηφία δεν μπορεί να σταματήσει τα έργα στην πόλη και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η στήριξή μας στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ειλικρινής και ολόψυχη».

Η Επιλογή Ευθύνης

Κάλεσμα σε όλους τους φίλους της παράταξης και σε όλους τους πολίτες για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την παρουσία τους στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, απευθύνει η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης –Πάμε Μπροστά», ενώ με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, Γ. Μουλά, η παράταξη χαρακτηρίζει ακατανόητη τη σύγκληση της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια ακριβώς ώρα, καλώντας τη δημοτική αρχή να μεταθέσει τη σύγκληση της συνεδρίασης για το απόγευμα της ίδιας μέρας προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το τελευταίο διάστημα, απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην προσπάθεια υλοποίησης του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη, ενώ, με την επικείμενη επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, αναδεικνύεται, αυτή την περίοδο, στον μεγαλύτερο ίσως επενδυτή στον Βόλο και τον Νομό Μαγνησίας ευρύτερα.

Οφείλουμε όλοι μας, να σταθούμε δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας την αναπτυξιακή του προσπάθεια, καταδικάζοντας αντικοινωνικές συμπεριφορές και ζητώντας την υπεύθυνη αντίδραση των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε ως παράταξη στην εκδήλωση».

Η Δράση

Σε ανακοίνωσή της, η «Δράση» Μαγνησίας, «στηρίζει την αυτόνομη ακαδημαϊκή ανάπτυξη, το δημοκρατικό κεκτημένο και την υποχρέωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναπτύσσεται υπηρετώντας τον συνταγματικά ορισμένο εκπαιδευτικό του ρόλο προς όφελος των φοιτητών, των νέων ανθρώπων, της κοινωνίας και του Βόλου. Καταδικάζει τις απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας των μελών της διοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντιτίθεται στην καταπάτηση του συγκεκριμένου χώρου ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλεί τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του νόμου για να αποδοθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αρχίσει ένα έργο πνοής για την ευρύτερη οικονομική ζωή της πόλης».

Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η τομεακή επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι «η κατασκευή υποδομών δεν ξεφεύγει από τη λογική των έργων για την καλύτερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», και αναφέρει ότι η επένδυση «δεν έρχεται να καλύψει τις σοβαρές ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους», ούτε «την ανάγκη για έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Τονίζει ότι η δράση ομάδων εκτός φοιτητικού κινήματος «αξιοποιείται για να ενισχυθούν τα μέτρα καταστολής» και υπογραμμίζει ότι «η «έμπρακτη στήριξη των φορέων προς το ίδρυμα», την οποία επιδιώκει η Σύγκλητος για να βρει υποστηρικτές στα επιχειρηματικά της σχέδια, πρέπει να μετατραπεί σε πάλη για ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ποιο είναι το σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου, σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανέγερση δύο κτιρίων προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στα δύο κτίρια θα στεγαστούν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά, θα επιτρέψει να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα.

Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ. Η αναβάθμιση των υποδομών θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην ποιότητα των σπουδών και της έρευνας όλων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Θα προσφέρει περισσότερους και καλύτερους χώρους σε φοιτητές, καθηγητές, νέους ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο για να εργαστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τις δημιουργικές δραστηριότητες τους. Ταυτόχρονα, το συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής μεγαλώνει σημαντικά, αναβαθμίζεται αισθητικά και παραδίδει νέους ελεύθερους υπαίθριους χώρους με πλατείες και πράσινο στους φοιτητές και στους εργαζόμενους.

Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα (ίσως τα μεγαλύτερα αυτή την περίοδο) που ενισχύουν το δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν ένα εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια, σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και αφορούν τη δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης και Γυμναστηρίου στο Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης ένταξης του Πανεπιστημίου στον αστικό ιστό και διάχυσης των επιδράσεών του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου