ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία της νέας σχολικής χρονιάς

αυλαία-της-νέας-σχολικής-χρονιάς-315664

Με λιγοστά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα βιβλία στην πλειονότητά τους να βρίσκονται από χθες στα χέρια των μαθητών, με τις μαθητικές μεταφορές να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας, και την επόμενη εβδομάδα να ξεκινά και η σίτιση των μαθητών που έχουν ανάγκη, άνοιξε χθες η αυλαία της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περί τα 1.800 πρωτάκια βρέθηκαν χθες στα προαύλια των δημοτικών σχολείων, μαζί με χιλιάδες ακόμη μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης για τους καθιερωμένους αγιασμούς.

Στον επίσημο αγιασμό για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που έγινε στο προαύλιο των συστεγαζόμενων 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, ο διευθυντής Γιώργος Πολύζος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές καλή σχολική χρονιά. Όπως εκτίμησε, η σχολική χρονιά ξεκινά με καλές προϋποθέσεις. «Όλα τα σχολεία ανοίγουν κανονικά και με πλήρη σύνθεση εκπαιδευτικών, ενώ όλα τα βιβλία περιμένουν να γίνουν οι σύντροφοι των μαθητών για τους επόμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κενά είναι ελάχιστα και αφορούν σε ειδικότητες Πληροφορικής και Γερμανικών που αναμένεται να καλυφθούν σήμερα, στην κοινή συνεδρίαση των υπηρεσιακών συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

«Στον αέρα» ολιγομελή στα ΕΠΑΛ

Με καλές προοπτικές ξεκινά η σχολική χρονιά και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, όπως τόνισε ο διευθυντής Σωκράτης Σαβελίδης, από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου έγινε ο επίσημος αγιασμός για φέτος. Η επιλογή ενός σχολείου της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τον επίσημο αγιασμό δεν ήταν τυχαία. Σηματοδοτεί το βάρος που δίνεται για την τόνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αν και η χρονιά για τα ΕΠΑΛ ξεκινά με προβλήματα: υπάρχουν ολιγομελή τμήματα στα οποία έχουν εγγραφτεί μαθητές αλλά δεν γνωρίζουν αν τελικώς θα λειτουργήσουν, ή αν οι ίδιοι θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο ή ακόμη και ειδικότητα. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βιβλία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί στα τμήματα.

Ειδικά στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με τον διευθυντή Δημήτρη Κόκκινο, εκτός από τα τμήματα που είναι σε οριακό σημείο, υπάρχουν δύο ολιγομελή στην Γ΄ Λυκείου στις ειδικότητες βοηθός φαρμακείου και τεχνικός ψύξης και κλιματισμού, που δεν είναι γνωστό αν θα λειτουργήσουν. «Έχουμε στείλει έγγραφο στο υπουργείο και περιμένουμε απάντηση. Εκπαιδευτικοί υπάρχουν, ελπίζουμε τα τμήματα να λειτουργήσουν και οι μαθητές να τελειώσουν το σχολείο εδώ όπου ξεκίνησαν», είπε ο κ. Κόκκινος.

«Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να καταξιωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς σήμερα θεωρείται σχολείο δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Μαζί με τα μαθήματα στα ΕΠΑΛ, συνεχίζεται και ο θεσμός της μαθητείας. Μάλιστα, σύμφωνα με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει νέος κύκλος μαθητείας για 16 ειδικότητες.

Αιώνιο πρόβλημα ελλείψεων στα νησιά

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα γυμνάσια και λύκεια, ο κ. Σαβελίδης μίλησε για ελάχιστες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που θα καλυφθούν εντός της πρώτης εβδομάδας μαθημάτων.

Χαρακτήρισε όμως «αιώνιο πρόβλημα» τις ελλείψεις καθηγητών για τα νησιά, όχι γιατί δεν έγιναν τοποθετήσεις, αλλά γιατί εκπαιδευτικοί είτε έκαναν ανάκληση της απόσπασής τους είτε πήραν άδεια. Σήμερα, σε Σκιάθο, χώρα Σκοπέλου και Γλώσσα Σκοπέλου, υφίστανται τρία κενά στη βασική ειδικότητα των φιλολόγων, ενώ αναμένονται κι άλλα από τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής. «Θα ζητήσουμε πιστώσεις για την κάλυψη των κενών», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Συντηρήσεις και εργασίες τα Σαββατοκύριακα

Η χθεσινή πρώτη μέρα στο σχολείο βρήκε τους μαθητές σε κτίρια για τα οποία έγιναν προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου, τα σχολικά κτίρια του Δήμου Βόλου βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο, ωστόσο οι εργασίες θα συνεχιστούν και τα Σαββατοκύριακα. «Τη βούλησή μας για τη βελτίωση των σχολικών μονάδων τη δείξαμε μέσα από το τεχνικό μας πρόγραμμα και το μεγάλο ποσό που για πρώτη φορά διατίθεται για παρεμβάσεις στα σχολεία», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Ενα από τα σχολεία στο οποίο έγινε παρέμβαση είναι και το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου η οροφή πάνω από τα σχολικά εργαστήρια έσταζε νερό και είχε διαβρωθεί. Ήδη από πέρυσι, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, προέκυψε όμως αντίστοιχο πρόβλημα στο πρώτο κτίριο πάνω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Η υδρομόνωση έχει αρχίσει και φθείρεται, και χρήζει άμεσης αποκατάστασης.

Από σήμερα μαθητικές μεταφορές

Από σήμερα κιόλας αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια λεωφορείων και ταξί για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο τους. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, βρίσκεται σε εξέλιξη διετής διαγωνισμός ήδη από πέρυσι, οπότε φέτος οι μεταφορές μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ για όλο τον νομό και αφορά στην καθημερινή μετακίνηση περίπου 1.800 παιδιών.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει για τους μαθητές στο νησί Τρίκερι. Η κ. Κολυνδρίνη έχει ήδη στείλει αίτημα στο υπουργείο για την έστω και μερική αντιμετώπιση του προβλήματος και βρίσκεται σε αναμονή απάντησης.

Από την επόμενη εβδομάδα η σίτιση

Η σίτιση των μαθητών που έχουν πραγματική ανάγκη, και που είναι περίπου 250, αναμένεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα για το σύνολο των σχολείων, σε συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και των δύο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, ήδη από χθες σε όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, βρίσκονται εντεταλμένοι ιερείς προκειμένου με διακριτικότητα να παρεμβαίνουν και να λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. «Το θετικό είναι ότι έχουμε χτίσει εμπιστοσύνη μεταξύ μας», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος για το ευαίσθητο θέμα της σίτισης μαθητών, που και φέτος θα γίνει κατά περίπτωση ανάλογα με την ενορία: είτε απευθείας από το κυλικείο, είτε με την προσφορά πρωινού ή και γευμάτων.

Οδική συμπεριφορά

Εξω από τα σχολεία βρέθηκαν χθες αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, προκειμένου να διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους μαθητές, για την ασφαλή μετακίνησή τους από το σπίτι προς το σχολείο και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας, Γιάννη Τόλια, άμεσα θα ξεκινήσουν έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί θα περιπολούν στα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν το δυνατό χωρίς κινδύνους για τα παιδιά.

Οι βουλευτές

Παρόντες στους επίσημους αγιασμούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ήταν βουλευτές του νομού.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, μίλησε για τη δεύτερη χρονιά που παρατηρούνται ελάχιστες ελλείψεις στα σχολεία. Για πολλά χρόνια, το αυτονόητο είχε καταντήσει πρόβλημα. Φέτος υπάρχουν καλοί οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά. Θα πρέπει βεβαίως να τονωθεί η επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς είναι αυτή που μπορεί να δώσει χτύπημα στην ανεργία».

«Ο χώρος της παιδείας δεν προσφέρεται ούτε για άγονες αντιπαραθέσεις ούτε για στείρο κομματισμό. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνδράμουμε την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής ή ό,τι άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζει», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος. Ο κ. Μπουκώρος, με αφορμή την παρουσία του στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου έγινε ο επίσημος αγιασμός της Δευτεροβάθμιας, τόνισε την ανάγκη «να στηρίξει η χώρα μας την επαγγελματική εκπαίδευση». «Πολλές χώρες βάσισαν την οικονομική τους πρόοδο και την ανάπτυξή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση, για την οποία οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε.

Σε αγώνα κάλεσε τους μαθητές και τους γονείς τους, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου. «Ευχόμαστε οι μαθητές να έχουν δύναμη να αντιμετωπίσουν τα νέα εμπόδια που τους βάζει η κυβέρνηση στη μάθηση, στη γνώση, την πολύπλευρη γνώση που πρέπει να έχει κάθε νέος. Καλούμε τους νέους να διεκδικήσουν με αγώνες το μέλλον τους αξίζει κι όχι το μέλλον που φτιάχνουν άλλοι γι’ αυτούς χωρίς προοπτική και εργασιακά δικαιώματα», είπε ο κ. Στεργίου.

Εξάλλου, σε μήνυμα που απέστειλε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς δημιουργεί την ελπίδα στα μέλη της σχολικής κοινότητας ότι το σχολείο θα γίνει ο χώρος μάθησης και κατάκτησης των στόχων (…). Το σχολείο βέβαια, δεν είναι ανεξάρτητο από την υπόλοιπη κοινωνία, και συνήθως αντανακλά τις ευρύτερες συνθήκες. Ωστόσο, στους καιρούς της κρίσης και της απογοήτευσης, της μιζέριας και του ατομισμού, ας θωρακίσουμε το σχολείο με στέρεες γνώσεις, με αξίες και πεποιθήσεις που προετοιμάζουν ένα άλλο μέλλον στους μαθητές μας. Ας δημιουργήσουμε έναν άλλο τόπο, μια ετεροτοπία ελπίδας και οράματος, αλληλεγγύης και σεβασμού, συνύπαρξης και συνεργασίας, ασφάλειας και αγάπης, εκτίμησης και αυτοπραγμάτωσης».

Κ. Παπανάτσιου: Βελτιωμένες οι συνθήκες εκπαίδευσης

Από την υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, έγινε η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες μέσα σε ένα αισιόδοξο κλίμα, καθώς φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση αυξήθηκαν και μάλιστα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα σχολεία άνοιξαν με όλους τους δασκάλους και καθηγητές στη θέση τους και με ένα μεγάλο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών ήδη τοποθετημένων.

Η κυβέρνηση προχώρησε φέτος σε πάρα πολλές ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και βελτιώνουν τις συνθήκες φοίτησης των μαθητών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η μετατροπή ολιγοθέσιων σχολείων απομακρυσμένων περιοχών σε ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα, η διεύρυνση των διδακτικών αντικειμένων για όλους τους μαθητές σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Τμημάτων Ένταξης, η σημαντική αύξηση των προσλήψεων προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, η εδραίωση της δομής και του περιεχομένου των Επαγγελματικών Λυκείων με τη καθιέρωση και υλοποίηση του μεταλυκειακού έτους μαθητείας και τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Στόχος και όραμά μας είναι ένα δημόσιο σχολείο δημοκρατικό, ανοιχτό στη κοινωνία και συνεπές στις προσδοκίες των μαθητών, που θα δίνει σε όλους τη δυνατότητα για μάθηση και εξέλιξη, που θα προάγει τη γνώση, τη δημιουργική σκέψη και την εμπειρία.

Εύχομαι σε όλους καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά, υπομονή και δύναμη στους καθηγητές και στους γονείς στο δύσκολο αλλά και σημαντικό έργο τους και τις καλύτερες ευχές μου στους μαθητές για την επίτευξη των στόχων τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου