ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι για 20.000 μαθητές στα σχολεία της Μαγνησίας

πρώτο-κουδούνι-για-20-000-μαθητές-στα-σχολε-317847

Πρώτο σχολικό κουδούνι σήμερα για 20.000 περίπου μαθητές της Μαγνησίας, που επιστρέφουν στα σχολικά προαύλια, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ανάμεσά τους και 1.800 περίπου «πρωτάκια» που φέτος θα πάνε στην α’ τάξη του δημοτικού. Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σηματοδοτούν οι καθιερωμένοι Αγιασμοί που θα γίνουν στα σχολεία, ενώ σε αρκετές σχολικές μονάδες θα διανεμηθούν και βιβλία στους μαθητές.

Πώς όμως ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της Μαγνησίας; Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών στα νησιά των Βορείων Σποράδων, βιβλίων για τα ΕΠΑΛ και κτιριακές αδυναμίες στα σχολεία, θα βρουν μπροστά τους οι μαθητές με την έναρξη των πρώτων μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά.

Εκπαιδευτικοί: Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σύμφωνα με το διευθυντή, Γιώργο Πολύζο, δεν εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Κενό δασκάλου υφίσταται μόνο στο ολοήμερο τμήμα του δημοτικού σχολείου στο Κλήμα Σκοπέλου, ενώ τα υπόλοιπα κενά αφορούν σε ειδικότητες: 5 εκπαιδευτικοί πληροφορικής, 2 γερμανικών, 3 εικαστικών.

Ακόμη και στην ειδική αγωγή, τα περισσότερα κενά έχουν καλυφθεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα τμήματα ένταξης. Πρόβλημα φαίνεται να υφίσταται με τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη των μαθητών.

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, κενά σε βασικές ειδικότητες δεν εντοπίζονται σε επίπεδο Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη. «Τα κενά είναι λιγότερα από δέκα τόσο στη γενική παιδεία όσο και στην ειδική αγωγή», αναφέρει ο κ. Σαβελίδης, σύμφωνα με τον οποίο αν παρουσιαστούν επιπλέον ελλείψεις, αυτές θα οφείλονται στις αλλαγές των τμημάτων ανά γυμνάσιο ή ανά λύκειο, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών που αλλάζουν τις… ισορροπίες στα σχολεία.

Το πρόβλημα στη Δευτεροβάθμια, εντοπίζεται στη νησιωτική Μαγνησία, όπου έχουν τοποθετηθεί αναπληρωτές. Ηδη δύο εκπαιδευτικοί -και ετοιμάζεται και τρίτος- και μάλιστα της βασικής ειδικότητας των φιλολόγων έκαναν ανάκληση της απόσπασής τους, αφήνοντας θέσεις κενές. «Διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα, έχουμε όμως ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας αναπληρωτές για να καλύψουμε τα κενά», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Μεθαύριο, Τρίτη, θα γίνει κοινή συνεδρίαση των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφθούν κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Βιβλία: Το σύνολο των βιβλίων προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα για κάθε έναν μαθητή, βρίσκεται ήδη στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, και στον Αγιασμό αναμένεται να διανεμηθούν στους μαθητές (ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε σχολείου).

Εξαίρεση στον κανόνα, αποτελούν και φέτος τα βιβλία ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων που δεν έχουν αποσταλεί στα σχολεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα πάρουν στα χέρια τους τα βιβλία για τις ειδικότητές τους, αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό γίνεται γιατί στα ΕΠΑΛ η διαδικασία των μετεγγραφών μαθητών συνεχίζεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ο αριθμός των μαθητών, ούτε ο αριθμός των τμημάτων ή αν θα λειτουργήσουν συγκεκριμένοι τομείς και ειδικότητες.

Κτιριακά: Σοβαρά κτιριακά προβλήματα, που να αποτελούν εμπόδιο στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, δεν έχουν αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες από τους διευθυντές των μονάδων, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βεβαίως παραμένει το πρόβλημα των ακατάλληλων κτιρίων για νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε μισθωμένα σπίτια και καταστήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία των δήμων, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της συντήρησης των σχολικών μονάδων.

Το μόνο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις τουαλέτες του Γυμνασίου Αγριάς, για το οποίο όμως υπάρχει εργολαβία από το Δήμο Βόλου.

Μεταφορές: Πρόβλημα αναμένεται ότι δεν θα δημιουργηθεί στις μαθητικές μεταφορές. «Είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια, προκειμένου να λύσουμε όποιο θέμα προκύψει με την έναρξη των μαθημάτων», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαβελίδης εστίασε στην προσφορά του Αστικού ΚΤΕΛ που κατάφερε με την αναμόρφωση δύο γραμμών των λεωφορείων του να εξυπηρετεί από αύριο τους μαθητές από την Άλλη Μεριά που πηγαίνουν στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου και τους μαθητές από την Αγία Παρασκευή που πηγαίνουν στο 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας.

Σίτιση: Εντός της εβδομάδας, οι δύο διευθυντές εκπαίδευσης, είχαν συνάντηση με το Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, προκειμένου και φέτος να ισχύσει πρόγραμμα δωρεάν σίτισης των μαθητών, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν οικονομικά να τους παράσχουν ακόμη και πρωινό.

Από τη Μητρόπολη έχουν οριστεί οι εντεταλμένοι ιερείς σε κάθε σχολείο, που θα αναλάβουν την παροχή πρωινού στους μαθητές. Παράλληλα, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας έχει σταλεί έγγραφο προς τους συλλόγους διδασκόντων κάθε γυμνασίου και λυκείου, να καταγράψουν τον αριθμό των μαθητών τους που χρειάζονται σίτιση. Η λίστα με τον αριθμό των μαθητών, θα παραδοθεί στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να συνεχιστεί και φέτος, η παροχή δεκατιανού στους μαθητές απευθείας από τα σχολικά κυλικεία. Η δευτεροβάθμια, την ίδια λίστα θα προσκομίσει και στους υπόλοιπους δήμους της Μαγνησίας, προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Βόλου.

«Ξεκινάμε με καλούς οιωνούς τη νέα σχολική χρονιά και χωρίς σοβαρά προβλήματα ή ελλείψεις. Ο,τι προκύψει θα αντιμετωπιστεί», σχολίασαν οι δύο διευθυντές εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, Γ. Πολύζος και Σ. Σαβελίδης αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου