ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος ο τελικός του Champions League

πονοκέφαλος-ο-τελικός-του-champions-league-851206

Ενα διήμερο αστυνομοκρατίας θα ζήσει η Αθήνα με αφορμή τον τελικό του Champions League στις 23 Μαΐου. Όλες οι κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, καθώς και οι περιοχές, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα αρκετά μπαρ, θα έχουν έντονη αστυνομική παρουσία, με στόχο την αποφυγή επεισοδίων μεταξύ των οπαδών.
Aναμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, περιλαμβάνονται αποκλεισμοί δρόμων, απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η «μάχη της 23ης Μαΐου» είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει η Ελληνική Αστυνομία για τον τελικό του Champions League.
Η σίγουρη παρουσία μίας αγγλικής ομάδας, αλλά και η μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν στην πρωτεύουσα οι οπαδοί δύο αγγλικών συλλόγων, προκαλούν πονοκέφαλο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην UEFA. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, προκειμένου να έχει την πρώτη συνάντηση με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.
Το αισιόδοξο σενάριο
Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να βρεθούν στην Αθήνα οι οπαδοί της Μίλαν και μίας αγγλικής ομάδας, είτε της Λίβερπουλ είτε της Τσέλσι. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο του τελικού του Champions League του 2005 στην Κωνσταντινούπολη, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες η Λίβερπουλ και η Μίλαν.
Εκεί υπήρχε έντονη παρουσία της τουρκικής αστυνομίας σε όλα τα πιθανά μέρη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οπαδοί πριν και μετά τον αγώνα, όπως πλατείες και ζώνες με μπαρ, που πουλούσαν φτηνό αλκοόλ.
Στην περίπτωση αυτή, κεντρικά σημεία της Αθήνας θα βρεθούν σε αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη στο Μοναστηράκι, το Γκάζι, το Θησείο, την Oμόνοια, το Σύνταγμα, τους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, περιοχές δηλαδή όπου οι οπαδοί εύκολα μπορούν να βρεθούν και να συμπλακούν μεταξύ τους.
Αν τελικά προκριθεί η Μίλαν, εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οπαδών θα φτάσει στην Ελλάδα με πλοία -στο λιμάνι της Πάτρας. Αντίθετα, οι Αγγλοι οπαδοί στην πλειονότητά τους θα μετακινηθούν με αεροπλάνα.
Oι μετακινήσεις των οπαδών προς και από το OΑΚΑ είναι πιθανόν να προκαλέσουν και σταδιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως η λεωφόρος Κηφισίας. Επίσης, θα προταθεί να ισχύσει απαγόρευση διάθεσης αλκοόλ από όλα τα καταστήματα την παραμονή και την ημέρα του τελικού, κάτι που ίσχυσε και στο πρόσφατο ματς ανάμεσα στη Ρόμα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς, πάντως, θεαματικά αποτελέσματα.
Το χειρότερο σενάριο
Αγγλικός εμφύλιος: Αυτό είναι το δεύτερο σενάριο, το οποίο απεύχονται όλοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, ένας πιθανός τελικός μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα σημάνει συναγερμό, με δεδομένες τις σχέσεις μίσους μεταξύ των οπαδών των δύο ιστορικών ομάδων.
Πονοκέφαλο όμως προκαλεί και ενδεχόμενη πρόκριση της Τσέλσι, οι οπαδοί της οποίας θεωρούνται από τους πιο σκληρούς στη Μεγάλη Βρετανία. Στην περίπτωση που θα περάσουν στον τελικό δύο αγγλικές ομάδες, θα αναζητηθεί ο τρόπος άφιξης των οπαδών τους, ώστε να μην συναντηθούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου