ΤΟΠΙΚΑ

Ανασύρθηκε το «μαύρο κουτί» του SEA DIAMOND

ανασύρθηκε-το-μαύρο-κουτί-του-sea-diamond-851206

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται από το μεσημέρι χθες το μαύρο κουτί του Sea Diamond, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με το ναυάγιο.
Η επιχείρηση άρχισε στις 10 το πρωί παρουσία εισαγγελέα. Το ειδικό ρομπότ χρησιμοποίησε τους ηλεκτρονικούς βραχίονές του για να το αφαιρέσει από την Κόντρα Γέφυρα του πλοίου.
Τελικά ύστερα από τέσσερις ώρες προσπαθειών το «κουτί» ήλθε στην επιφάνεια.
Το «μαύρο κουτί» αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το χειρισμό του δυστυχήματος, ιδιαίτερα για τα όσα συνέβησαν το διάστημα από την εκκένωση του Sea Diamond έως τη βύθισή του, καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία από τη στιγμή της πρόσκρουσης και έπειτα.
Το «κουτί» θα παραδοθεί εντός της ημέρας στον εισαγγελέα Νάξου και στη συνέχεια -όπως τουλάχιστον μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega- θα μεταφερθεί σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού, προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί.
Χθε βρέθηκε στο νησί η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία έλαβε μέρος σε σύσκεψη παρουσία τοπικών φορέων για τη στήριξη του τουρισμού.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης της καλντέρας υπό την επίβλεψη Βρετανού ειδικού, ο οποίος συμμετέχει στον σχεδιασμό της επιχείρησης απάντλησης των καυσίμων από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου.
Oι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών πόντισαν χθες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης πλωτούς μετρητικούς σταθμούς, οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία για το ύψος των κυμάτων, τη θερμοκρασία της θάλασσας, τις κινήσεις των υπόγειων ρευμάτων.
Κρίσιμο για την απάντληση είναι το διάστημα που απαιτείται από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της επιχείρησης και την υποβολή του σχεδίου στο υπουργείο Ναυτιλίας και τη Νομαρχία Κυκλάδων έως την έγκρισή του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτηθεί ένα εικοσαήμερο έως και μήνας.

Oι καταθέσεις του πληρώματος
Με ανοιχτές τις περισσότερες υδατοστεγείς πόρτες του μηχανοστασίου ταξίδευε από την Κρήτη στη Σαντορίνη το Sea Diamond. Η είδηση προκύπτει από όσα έχουν καταθέσει έως τώρα μέλη του πληρώματος.
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πόρτες, οι «φρακτές», ήταν ανοιχτές είχε ως συνέπεια- σύμφωνα με τους ειδικούς- την ταχύτερη είσοδο του νερού στο πλοίο μετά την πρόσκρουση γεγονός που επιτάχυνε τη βύθιση.
Η πληροφορία για τις ανοιχτές πόρτες επιβεβαιώνεται και από τις αρχικές δηλώσεις των μελών του πληρώματος λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, που έλεγαν ότι «έτρεχαν να κλείσουν τις πόρτες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου