ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα οι συμβασιούχοι των δήμων

στον-αέρα-οι-συμβασιούχοι-των-δήμων-324066

Περισσότεροι από 20 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων της Μαγνησίας, δεν θα πληρωθούν όπως συνάδελφοί τους της καθαριότητας, μεθαύριο Παρασκευή για την εργασία τους το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον τοπικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς θεωρείται ότι οι υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και κοιμητηρίου στις οποίες προσέφεραν εργασία δεν είναι ανταποδοτικές, και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να είχαν προσληφθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς δεν γνωρίζουν ούτε αν θα πληρωθούν για την εργασία που ήδη προσέφεραν, ούτε αν θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η περιπέτεια για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους άρχισε πριν από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι σε όλη τη χώρα βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις συμβάσεων, σηματοδοτώντας μπαράζ κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Προκειμένου να μην αποδεκατιστούν από προσωπικό νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας από τους ίδιους τους ΟΤΑ, μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την κάλυψη των θέσεων από μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις αφορούσαν σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ο ένας μετά τον άλλο -και οι δήμοι της Μαγνησίας-, άρχισαν να αναπροσαρμόζουν τους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών, συστήνοντας κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν σε προσλήψεις οκταμηνιτών, και όταν βγει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ να καλύψουν τις θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Για τους οκταμηνίτες η μισθοδοσία θα καλυπτόταν από τα ταμεία του κάθε δήμου, εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν. Στον Δήμο Βόλου για παράδειγμα προσλήφθηκαν 79 άτομα στην καθαριότητα και 11 σε κοιμητήριο και ηλεκτροφωτισμό, ενώ στον Δήμο Νοτίου Πηλίου 21 άτομα, εκ των οποίων οι 19 στην καθαριότητα και δύο ως χειριστές μηχανημάτων.

Από τους δήμους άρχισαν προ ημερών να στέλνονται στον επίτροπο προς έγκριση τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων, που απασχολήθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ενώ όμως εγκρίθηκαν τα εντάλματα για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, δεν έγινε το ίδιο για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως ηλεκτροφωτισμό και κοιμητήρια.

Περίπου 20 εργαζόμενοι δήμων του νομού, εκ των οποίων 11 στον Δήμο Βόλου, δύο στο Νότιο Πήλιο και από ένας σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο αλλά και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, δεν θα πληρωθούν μεθαύριο Παρασκευή όπως συνάδελφοί τους. Τα εντάλματα, ο τοπικός επίτροπος τα κρατά σε αναμονή πριν τα επιστρέψει αθεώρητα, περιμένοντας διευκρινιστική από το Υπουργείο Εσωτερικών επί των διατάσεων του Ν. 4479/2017, βάσει του οποίου έγιναν οι νέες συμβάσεις εργαζομένων.

Παρέμβαση στον επίτροπο

Χθες, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ-ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη και η γραμματέας του κλαδικού συνδικάτου Λίλη Βλαχοπούλου, συναντήθηκαν με τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Βόλο.

«Σύμφωνα με ερμηνεία του νόμου, οι υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και κοιμητηρίων δεν είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, και άρα δεν θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις. Ο επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τα εντάλματα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, περιμένοντας διευκρινιστική από το υπουργείο», σχολίασε ο κ. Νάνος.

«Είχαμε εξαρχής επισημάνει ότι υπάρχουν κενά στον νόμο που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζόμενους. Αυτοί οι άνθρωποι εργάστηκαν. Δεν θα πληρωθούν; Και τι θα γίνει στη συνέχεια; Θεωρούνται απολυμένοι; Ας τους πει κάποιος τι θα κάνουν», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΑΣ-ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη.

Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ

Για το θέμα, η ΔΑΣ-ΟΤΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πίσω από τον “κουρνιαχτό” που σηκώνουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το τάχα φιλεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός κ. Αχτσιόγλου, κρύβονται οι επιδιώξεις της να αποσπάσουν την ανοχή ή και τη συναίνεση των εργαζομένων στην περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, ενόψει της 3ης αξιολόγησης.

Στην αθέατη πλευρά της “δίκαιης ανάπτυξης” που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους διαγωνιζόμενη με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον υπόλοιπο συρφετό των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τσακίζει κόκαλα η απληρωσιά, η εντατικοποίηση, τα εκ προμελέτης φονικά “ατυχήματα” στους χώρους δουλειάς.

Στο τέλος του αφηγήματος της κυβέρνησης για την έξοδο από την “επιτροπεία”, παραμένουν ως υποσημείωση οι χιλιάδες απολύσεις των συμβασιούχων-παρατασιούχων στους δήμους, που στον αγώνα τους μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους ήρθαν αντιμέτωποι με όλο το μαύρο μέτωπο (κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, «θεσμοί», αστικά κόμματα, πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, κρατικό μηχανισμό, επιχειρηματικούς ομίλους,) το οποίο προωθεί με συνέπεια και στρατηγική την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας για να ανοίξει καινούργια πεδία κερδοφορίας στους μεγαλοεργολάβους.

Η καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, βοήθησε τόσο στη δημιουργία του κοινού αγωνιστικού μετώπου όσο και στην στήριξη και αλληλεγγύη της κοινωνίας στον αγώνα που δώσαμε παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δεχτήκαμε.

Με τις απολύσεις σε μια σειρά δήμων (Μάνδρας-Ειδυλλίας, Λαμίας κ.λπ.) αποκαλύφθηκε η κοροϊδία της κυβέρνησης που πανηγύριζε ότι έφερε νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση, ενώ άφηνε ανοιχτή την πόρτα των μαζικών απολύσεων και της αποψίλωσης υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την άρνηση των επιτρόπων να θεωρήσουν τα εντάλματα μισθοδοσίας των συμβασιούχων, είναι απόρροια της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής, που στον πυρήνα της όχι μόνο παραμένει άθιχτη αλλά ενισχύεται καθημερινά από το πλούσιο οπλοστάσιο των μνημονίων και των νόμων τους.

Ό,τι κατακτήσαμε με τους σκληρούς αγώνες που δώσαμε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά τίθεται υπό αμφισβήτηση με κάθε ευκαιρία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαφυλάσσουν τη “νομιμότητα” της πολιτικής που μοιράζει αφειδώς προνόμια και φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες και καταδικάζει στην ανέχεια συνταξιούχους και εργαζομένους.

Μπροστά μας βρίσκονται η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την “αξιολόγηση”, σε συνδυασμό με την έναρξη του Ενιαίου Μηχανισμού Κινητικότητας, ενώ οι προσλήψεις για τα επόμενα δύο έτη είναι “παγωμένες” και το ανθυγιεινό θα πάρει τη σειρά του για περικοπή.

Η ελπίδα και η λύση βρίσκεται στους αγώνες και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, με κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική-λαϊκή εξουσία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης δώσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) με παράσταση διαμαρτυρίας στις Υπηρεσίες των Επιτρόπων Νομού Μαγνησίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και συμβασιούχους, από σήμερα να αντιδράσουμε μαζικά και συγκροτημένα με ενημερώσεις των εργαζομένων στα αμαξοστάσια και όλους τους χώρους δουλειάς, με παραστάσεις στους δήμους και στις Υπηρεσίες των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην περάσουν οι απολύσεις και η απληρωσιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου