ΤΟΠΙΚΑ

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις στην Αργαλαστή από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

επιτυχημένες-οι-εκδηλώσεις-στην-αργα-324166

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου «Μονοπάτια Κρασιού Αργαλαστής Πηλίου» που φιλοξενήθηκαν στο Κτήμα Δημητρίου Πατιστή στη Καμάρα Αργαλαστή.

Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνδιοργάνωση με τους Αργαλαστιώτες Οινοποιούς Δημήτρη Μυλωνά, Δημήτρη Πατιστή, Νικόλαο Ρακή και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας και ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός – Σύλλογος Γυναικών Πηλίου «Οι Αφέντρες των Αφετών».

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δημητριάδος ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος, εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκ μέρους του προέδρου της ΑΝΕΛ η τέως υπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Θοδωρής Ανδρέου, εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Αλβανίας κ. Τάσο Αλίκο, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αποστόλος Βεργής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης Αριστοτέλης, ο κ. Παντελής Μαστρογιάννης μέλος του Δικτύου της Ανανεωτικής Αριστεράς στη Μαγνησία και μέλος της επιτροπής πρωτοβουλίας του βήματος διαλόγου Πολιτών για την ανάπτυξη του Βόλου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» κ. Λίτσα Παρισάκη και η πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας και τώρα δημοτική σύμβουλος του Δήμου Βόλου η κ. Γιούλη Τοκαλή-Μποντού.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε επιστολή της υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά η οποία έλκει την καταγωγή της από την πλευρά του πατέρα της από την Αργαλαστή. «Είναι πραγματικά δύο εξαιρετικές θεματικές εκδηλώσεις που προάγουν τον τουρισμό και αναδεικνύουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής μας. Όλοι οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις υπέροχες γεύσεις και τη γνήσια φιλοξενία του Πηλίου, τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν οι πανέμορφοι προορισμοί του. Συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της διπλής γιορτής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Η ίδια, στην επιστολή της αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση το 2017 στη Μαγνησίας. «Το 2017 είναι μία πολύ καλή χρονιά για τη Μαγνησία. Τα στοιχεία για τις διεθνείς πτήσεις και αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου, οι υψηλές πληρότητες στα καταλύματα, και οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς, επιβεβαιώνουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά να προωθήσουμε όλους αυτούς τους πανέμορφους προορισμούς το 2018 και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην επιστολή της κ. Κουντουρά.

Επιστολές για την επιτυχία της εκδήλωσης έστειλαν ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τσάρας, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκου Τζανέτος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γεώργιου Σκούρα.

Στην αρχή έγινε αγιασμός από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτη Πατέρα Γεώργιο, και τον ιερέα της Αργαλαστής Πατέρα Παναγιώτη Παναγιώτου και εγκαίνια των περιπτέρων πηλιορείτικων παραδοσιακών προϊόντων.

Καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι το μανιτάρι τρούφα είναι μια επικερδής καλλιέργεια για το Πήλιο, ταυτόχρονα όμως τονώνει εκτός από την οικονομία και τον τουρισμό. «Η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την τοπική ανάπτυξη, αποτελούν μόνιμο στόχο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου. Πιστεύουμε, ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν και σε νέες, εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς οι καταναλωτές ειδικά των υψηλών εισοδημάτων, στρέφονται στην αγορά ολοένα και πιο «εξειδικευμένων» προϊόντων αλλά και υψηλών διατροφικών απαιτήσεων. Η καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στον αγροτοτουρισμό, με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας. Πιστεύουμε ότι ακόμη και αυτό που γίνεται με την καθιέρωση της γιορτής στην Αργαλαστή, για τέταρτη χρονιά και την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, λειτουργεί θετικά στην τοπική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιου Παπαϊωάννου, με την παρακολούθηση παραδοσιακών δρώμενων για τον τρύγο, και στη συνέχεια η Βολιώτικη Χορωδία και η Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας μάγεψαν με τα τραγούδια τους όλους τους παρευρισκόμενους στο φεγγαρόλουστο βραδινό. Αμέσως μετά ακολούθησε ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική από τους Φανή Μπαρμπή Τραγούδι και κρουστά, Χρήστο Δασκαλόπουλο βιολί, Αντώνη Βούλγαρη λαούτο. Το πρωί της Κυριακής έγινε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιγνατίου στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Αργαλαστής, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφτηκε τα οινοποιεία των οικογενειών Δημητρίου Μυλωνά, Νικολάου Ρακή, Δημητρίου Πατιστή και όπου και ξεναγήθηκε από τους ιδιοκτήτες του.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου προσέφερε στον Σεβασμιότατο μία κρυστάλλινη κανάτα σκαλισμένη στο χέρι με μία άμπελο με σταφύλια από την κ. Στάσα Τζάλλα.

Το απόγευμα η εκδήλωση ξεκίνησε με χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία από τον Πασχάλη όπου οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου