ΤΟΠΙΚΑ

Αποφυλακίστηκε ο 40χρονος Ρουμάνος

αποφυλακίστηκε-ο-40χρονος-ρουμάνος-851206

Καταστάσεις ανεξέλεγκτες που δημιουργούν εικόνες φρίκης αποφεύχθηκαν χθες μετά την απόφαση του αυτόφωρου δικαστηρίου να αποφυλακιστεί ο 40χρονος Ρουμάνος, ο οποίος προειδοποιούσε ότι αν δεν αποφυλακιστεί θα ακρωτηριάζει κάθε μέρα και ένα του δάχτυλο! Ο Ρουμάνος προχθές έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στις φυλακές Κασσαβέτειας, επειδή ενώ ήταν να αποφυλακιστεί διατάχθηκε η κράτηση εξαιτίας διοικητικής απέλασης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Πιο συγκεκριμένα ο 40χρονος Μπίρμα Λιονέλ εξέτιε ποινή φυλάκισης για ληστεία και αντίσταση στις φυλακές Κασσαβέτειας και προχθές Τρίτη επρόκειτο να αποφυλακιστεί. Ωστόσο μετά από τηλέφωνο της αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου η αποφυλάκιση του Μπίρμα Λιονέλ ακυρώθηκε, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διοικητική απέλαση με απόφαση του δικαστηρίου.

Λίγο μετά ο Ρουμάνος βρέθηκε από συγκρατούμενούς του στο θάλαμό του να έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, κόβοντας τις φλέβες του με ξυράφι και άμεσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει περίπου 4 κιλά αίμα, ενώ το ίδιο βράδυ και αφού του παρασχέθηκαν όλες οι ιατροφαρμακευτικές βοήθειες μεταφέρθηκε ξανά στη φυλακή.

Όπως ενημέρωνε χθες το πρωί και πριν ακολουθήσουν οι εξελίξεις στο δικαστήριο το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο 40χρονος είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν αποφυλακιζόταν μέχρι τις 3.00 μ.μ. θα έκοβε το ένα του δάχτυλο και για όσες μέρες κρατούνταν θα συνέχιζε να ακρωτηριάζει και ένα δάχτυλο.

Δεν είχε ισχύ η διοικητική απέλαση
Οι εξελίξεις ήταν άμεσες με την ενεργοποίηση και των μελών στο Βόλο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και, μετά την κατάθεση αντιρρήσεων στο δικαστήριο για την κράτηση του Ρουμάνου με την αιτιολογία ότι εκκρεμεί διοικητική απέλαση σε βάρος του, ακολούθησε διαδικασία αυτόφωρου δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει η δικηγόρος – μέλος της Πρωτοβουλίας Μαρίνα Χορδάκη, η διοικητική απέλαση που εκκρεμούσε για το Ρουμάνο είχε εκδοθεί προ δεκαετίας με αποτέλεσμα να είναι μη έγκυρη, ενώ διοικητική απέλαση δεν εμπίπτει και για τους πολίτες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ρουμανία από το 2007 ήδη. Ο Μπίρμα Λιονέλ άμεσα μεταφέρθηκε στις φυλακές για να κινηθούν οι διαδικασίες αποφυλάκισής του.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο
Οπως αναφέρει η δικηγόρος Μαρίνα Χορδάκη, η διοικητική απέλαση που εκκρεμούσε ήταν παλιά, είχε εκδοθεί προ δεκαετίας και είχε λήξει η ισχύς της.

Άλλωστε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο με τις διατάξεις των άρθρων 18 παρ. 1, 39 και 43 της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κατοχυρώνεται το θεμελιώδες και προσωποπαγές δικαίωμα των υπηκόων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισέρχονται στο έδαφος ενός άλλου κράτους μέλους και να διαμένουν εκεί για έναν από τους σκοπούς της Συνθήκης.

Από την 1.1.2007, όταν προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι πολίτες των χωρών αυτών έχουν αυξημένη προστασία έναντι των μέτρων απέλασης και απομάκρυνσης από την επικράτεια ενός κράτους μέλους και εφαρμόζεται πλέον και γι’ αυτούς το κοινοτικό δίκαιο – Επομένως μετά την 1.1.2007 δεν μπορεί να ισχύει σε βάρος των πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας απόφαση απέλασης, η οποία εκδόθηκε μεταξύ άλλων και για το λόγο ότι διαμένουν παράνομα στη χώρα, στερούμενοι οποιουδήποτε τίτλου παραμονής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου