ΤΟΠΙΚΑ

Εκθετη η πρώτη κατοικία σε λίγους μήνες

εκθετη-η-πρώτη-κατοικία-σε-λίγους-μήνε-325493

Ενώ εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα νέο μέτρο προστασίας, ενώ η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκποίηση ακινήτων είναι θέμα χρόνου να τεθεί σε ισχύ.

Σε συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, οι συμβολαιογράφοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη λήξη ισχύος του επίμαχου νόμου και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία.

Για το θέμα των επεισοδίων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, που επίσης έθεσαν οι συμβολαιογράφοι, ο υπουργός δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μην επαναληφθούν τα επεισόδια στους χώρους των ειρηνοδικείων της χώρας.

Στο μεταξύ, από αύριο Τετάρτη ξεκινούν να διενεργούνται κανονικά οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι είχαν σταματήσει τον Αύγουστο όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Με αφορμή την έναρξή τους, η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, με ανακοίνωσή της καλεί σε μαζικές διαμαρτυρίες.

«Από την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, συνεχίζεται η επίθεση σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με τους πλειστηριασμούς που θα συνεχίσουν να διεξάγονται στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.
Η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας κάνει λόγο για κλιμάκωση της επίθεσης αυτής από τέλη Σεπτέμβρη με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος αρπαγής της λαϊκής περιουσίας.

«Για την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποτροπή αρπαγής της λαϊκής περιουσίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μαζικοποίηση του κινήματος και οι στοχευμένες δράσεις, που θα είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, εμπλοκής και δυναμικής παρουσίας των μελών των κινημάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες να είναι αύριο Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Βόλου και να βάλουν φραγμό στη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορούν να διενεργηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου. Για την πραγματοποίησή τους αναμένεται να εκδοθούν εκτελεστικές του Νόμου υπουργικές αποφάσεις.

Η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνεται τρείς φορές την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθεΤετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, και με διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, από τις 10π.μ. έως τις 2μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2μ.μ. έως τις 6μ.μ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την έκδοση μίας κατάσχεσης θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα εφτά μηνών για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, εκτός αν αυτός είναι εν εξελίξει ή αφορά σε ευπαθή προϊόντα ή πλοία ή αεροσκάφη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου