ΤΟΠΙΚΑ

«Χωριό» με διασφαλισμένη χρήση

χωριό-με-διασφαλισμένη-χρήση-851206

Σε οριακό χρονικό σημείο βρίσκονται οι Βόλος και Λάρισα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Πολύτιμος χρόνος, σύμφωνα με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, χάθηκε από το φθινόπωρο του 2007, όταν η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων ανέθεσε τους αγώνες στις δύο πόλεις. Τόσο η οργανωτική συγκρότηση του μηχανισμού διεξαγωγής των αγώνων, όσο και για η προετοιμασία των υποδομών χαρακτηρίζονται από μεγάλες καθυστερήσεις.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο νομάρχης απευθυνόμενος με επιστολή στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη αναφέρεται σε μία από τις σημαντικές υποδομές που ανήκουν στις αρμοδιότητές της, λόγω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, της κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού.

Το Μεσογειακό Χωριό έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί με τη μορφή δύο διακριτών συγκροτημάτων, το ένα στο Βόλο και το άλλο στη Λάρισα. Ωστόσο, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, η κυβέρνηση σταθμίζοντας τα πράγματα όσον αφορά τη χρησιμότητα των επενδύσεων για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 αναζητεί εναλλακτικές λύσεις.

Ο Απ. Παπατόλιας καταθέτει την άποψη ότι η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού στο Βόλο και τη Λάρισα είναι μια απόλυτη βιώσιμη και ωφέλιμη επένδυση, αφού είναι εξαρχής διασφαλισμένη η μετα-Μεσογειακή χρήση του για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων μέσω του Ο.Ε.Κ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι στεγαστικές ανάγκες για την περιοχή του Βόλου ξεπερνούν τις 2.000 οικογένειες τη στιγμή που τα υπό παραχώρηση διαμερίσματα του Μεσογειακού χωριού στο Βόλο δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 500, μετά τη μετατροπή τους από καταλύματα αθλητών σε διαμερίσματα κατοικίας.
Αντίστοιχα στη Λάρισα οι στεγαστικές ανάγκες των δικαιούχων του ΟΕΚ, σύμφωνα με παλαιότερη απογραφή του Οργανισμού, υπερβαίνουν τις 3.500 έναντι των 250 κατοικιών που θα προκύψουν από τη χρήση των 500 καταλυμάτων των αθλητών στη Λάρισα.

Κατά συνέπεια, ζητά άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκκίνησης της διαδικασίας κατασκευής του Μεσογειακού χωριού από τον ΟΕΚ, στο Βόλο και τη Λάρισα.

«Θα είναι μια σημαντική συμβολή τόσο στην προετοιμασία τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 όσο και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών μιας μερίδας εργαζομένων στα δύο αστικά κέντρα του Βόλου και της Λάρισας μετά τους αγώνες.

Πρόκειται επίσης για μια αξιόλογη δημόσια επένδυση, από άποψη προϋπολογισμού, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα στηρίξει την αγορά της οικοδομής σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας», τονίζει ο νομάρχης Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου